3 Mayıs, Irkçılık - Turancılık Davası

Milli Mecmua - Sayı 20

Milli Mecmua

Milli Mecmua - Sayı 20 Sözleri ve Alıntıları

Milli Mecmua - Sayı 20 sözleri ve alıntılarını, Milli Mecmua - Sayı 20 kitap alıntılarını, Milli Mecmua - Sayı 20 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
O’nun ezgisini çektiği, mekânsal olmanın daha ötesinde psikolojik bir uzaklıktı.
Sayfa 84 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
+283
Almanya’nın savaşta üstün olduğu 1943 yılına kadar, maddi imkansızlıklar içinde yayıncılık-dergicilik yapmakta olan ve bunun haricinde teşkilatlanma faaliyetlerinde bulunmayan Türkçülere izafi bir hür alan tanıyan hükümet, Almanya’nın savaşta mağlubiyete doğru gitmesinden itibaren hiçbir surette hukuki ilke gözetmeden Türkçüleri hedef almıştır. Türkçü-Turancılar adeta hain ilan edilmiş, memlekete zararlı faaliyetleri bulunduğuna karar verilmiş, hukuka aykırı bir şekilde yargılanmış ve haksız cezalara çarptırılmışlardır.
Sayfa 146 - Ötüken Neşriyat - Alparslan ÖztürkciKitabı okudu
Reklam
1944-1947 yıllarına yayılan o karanlık dönemde, Türkçüleri temsilen tutuklanıp çeşitli maddî ve manevî işkenceler görenler arasından seçilerek mahkeme önüne çıkarılan Türk milliyetçileri, katlanılamaz zindan şartlarında yaşamağa çalışırlarken, dışarıda kalan ülküdaşları da toplumdan âdeta dışlanmanın, horlanmanın, soyutlanmanın acısını yaşıyorlardı.
Sayfa 32 - Ötüken Neşriyat - 3 Mayıs 1944 ve Türkçülük Dâvâsı - Necmeddin SefercioğluKitabı okudu
+283
...Dolayısıyla 3 Mayıs’ın düzenleyicisi Atsız değil, Türkçü gençlerdir. Cemal Oğuz Öcal, Cebbar Şenel ve Said Bilgiç gibi isimler bu gençlerin başında gelmekte. Şu hakikati de dile getirmek gerekir: 3 Mayıs daha önceden planlanmış bir gösteridir.
Sayfa 218 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Atsız, bu açık mektuplarında Saraçoğlu’nu ve hükümeti komünizme karşı hiçbir şey yapmamakla suçlamış ve bazı komünistlerin listesini yazmıştır. Bu listede “Bugün Maarif Vekâletine bağlı Dil Kurumu azasından ve Ankara’daki Devlet Konservatuarı öğretmenlerinden bir sabahattin Ali vardır. Hemen hemen bütün kendisini tanıyanların komünistliğini bildiği sabahattin Ali 1931 yıllarında Konya’da 14 ay hapse mahkûm edilmişti.”3 ifadeleriyle yer alan Sabahattin Ali’nin bazı telkinlerle Nihal Atsız’a açtığı davanın ikinci duruşması 3 Mayıs 1944’te görülmüş ve Türk milliyetçisi gençler o gün Ankara’da büyük bir eylem gerçekleştirmişlerdir. Bu eylemler neticesinde 165 genç tutuklanmıştır. Akabinde İsmet İnönü 19 Mayıs konuşmasında Türk milliyetçilerini hedef göstermiş ve 7 Eylül 1944 tarihinde Türk milliyetçisi ünlü isimler (Alparslan Türkeş, Hüseyin Nihal Atsız, Reha Oğuz Türkkan, Zeki Velidi Togan, Nejdet Sançar, Fethi Tevetoğlu, Cebbar Şenel, Hasan Ferit Cansever, Nurullah Barıman, Mustafa Zeki Sofuoğlu, Fazıl Hisarcıklı, Hüseyin Namık Orkun, Saim Bayrak, İsmet Rasim Tümtürk, Cihat Savaşfer, Muzaffer Eriş, Fehiman Altan, Yusuf Kadıgil, Hikmet Tanyu, Hamza Sadi Özbek, Orhan Şaik Gökyay, Cemal Oğuz Öcal, Said Bilgiç, Mehmet Külâhlıoğlu ve Osman Yüksel Serdengeçti) Irkçılık-Turancılık adıyla bilinen davayla yargılanmaya başlanmışlardır.
Sayfa 66 - Ötüken Neşriyat - Miliyetçilik, Türkçülük, Gün ve Bayram Kavramları Arasında " 3 Mayıs" İsmail YıldızKitabı okudu
Davanın ilk duruşması 26 Nisan 1944 tarihinde sabah saat 10. 00’da Ankara Adliyesinde yapıldı. II. Dünya Savaşı’ndan dolayı sıkıyönetim uygulamasının devam etmesine, toplantı ve gösteri yapma yasaklarına rağmen adliye binasına kalabalık bir izleyici grubunun gelmesinden ürken Sabahattin Ali duruşma salonunun penceresinden atlayarak kaçmıştır.
Sayfa 125 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Reklam
51 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.