3 Mayıs, Irkçılık - Turancılık Davası

Milli Mecmua - Sayı 20

Milli Mecmua

Milli Mecmua - Sayı 20 Sözleri ve Alıntıları

Milli Mecmua - Sayı 20 sözleri ve alıntılarını, Milli Mecmua - Sayı 20 kitap alıntılarını, Milli Mecmua - Sayı 20 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Atsız’ın yakarışına ses katarak diyoruz ki: “3 Mayıs ruhu ebediyen yaşasın!"
Sayfa 3 - Ötüken Neşriyat - Türkçe ve Erkekçe Muhalefet - Yasin UstaKitabı okudu
Prof. Dr. Turan Yazgan:
Kendi kaderini ‘Dünyada gerçi olmadı bir şeyde kârımız’ sözleriyle dile getiren Hüseyin Nihâl Atsız, son nefesine kadar haksızlıklarla mücadelesini sürdürmüş, dik duruşundan asla taviz vermemiştir. Yazarın bu kitabı da Prof. Dr. Turan Yazgan’ın “Atsız şaşmaz, sapmaz, eğilmez, bükülmez, dönmez, durmaz, yılmaz, bıkmaz, usanmaz” sözü gibi bir haklıya hakkını teslim etme çabasıdır.
Sayfa 213 - Ötüken Neşriyat - Prof. Dr. Turan YazganKitabı okudu
Reklam
Atsız, bu açık mektuplarında Saraçoğlu’nu ve hükümeti komünizme karşı hiçbir şey yapmamakla suçlamış ve bazı komünistlerin listesini yazmıştır. Bu listede “Bugün Maarif Vekâletine bağlı Dil Kurumu azasından ve Ankara’daki Devlet Konservatuarı öğretmenlerinden bir sabahattin Ali vardır. Hemen hemen bütün kendisini tanıyanların komünistliğini bildiği sabahattin Ali 1931 yıllarında Konya’da 14 ay hapse mahkûm edilmişti.”3 ifadeleriyle yer alan Sabahattin Ali’nin bazı telkinlerle Nihal Atsız’a açtığı davanın ikinci duruşması 3 Mayıs 1944’te görülmüş ve Türk milliyetçisi gençler o gün Ankara’da büyük bir eylem gerçekleştirmişlerdir. Bu eylemler neticesinde 165 genç tutuklanmıştır. Akabinde İsmet İnönü 19 Mayıs konuşmasında Türk milliyetçilerini hedef göstermiş ve 7 Eylül 1944 tarihinde Türk milliyetçisi ünlü isimler (Alparslan Türkeş, Hüseyin Nihal Atsız, Reha Oğuz Türkkan, Zeki Velidi Togan, Nejdet Sançar, Fethi Tevetoğlu, Cebbar Şenel, Hasan Ferit Cansever, Nurullah Barıman, Mustafa Zeki Sofuoğlu, Fazıl Hisarcıklı, Hüseyin Namık Orkun, Saim Bayrak, İsmet Rasim Tümtürk, Cihat Savaşfer, Muzaffer Eriş, Fehiman Altan, Yusuf Kadıgil, Hikmet Tanyu, Hamza Sadi Özbek, Orhan Şaik Gökyay, Cemal Oğuz Öcal, Said Bilgiç, Mehmet Külâhlıoğlu ve Osman Yüksel Serdengeçti) Irkçılık-Turancılık adıyla bilinen davayla yargılanmaya başlanmışlardır.
Sayfa 66 - Ötüken Neşriyat - Miliyetçilik, Türkçülük, Gün ve Bayram Kavramları Arasında " 3 Mayıs" İsmail YıldızKitabı okudu
" 3 Mayıs'a damga vuran bir başka olay da, sonraki yıllarda Serdengeçti dergisini çıkaracak olan Osman Yüksel'in sabahattin Ali ile dövüşmesi ve onu dövmesidir. "
Sayfa 37 - Ötüken Neşriyat - 3 Mayıs 1944 ve Türkçülük Dâvâsı - Necmeddin SefercioğluKitabı okudu
Cemil Meriç ideolojiler için " (...) idrakimize giydirilmiş deli gömlekleridir." der. Bu söz çok partili siyasi sisteme geçişin sancısını derinden hisseden Türk aydınları arasında, belki de en çok Sabahattin Ali'ye yakışmıştır.
Sayfa 202Kitabı okudu
Atsız, Osmanlı devleti padişahları hakkında yapılan, olumsuz değerlendirmelere eleştirel bir gözle bakmıştır.
Reklam
51 öğeden 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.