Milli Mücadele Başlarken

M. Tayyib Gökbilgin

Milli Mücadele Başlarken Gönderileri

Milli Mücadele Başlarken kitaplarını, Milli Mücadele Başlarken sözleri ve alıntılarını, Milli Mücadele Başlarken yazarlarını, Milli Mücadele Başlarken yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İzmir’in İşgalinin Dayandırıldığı Sebep
"Umumi efkâr, Yunanistan'ın İzmir üzerindeki iddiasını ve burayı işgalini yalnız “Hak galibindir” düsturuna İstinat etmiş bir hâdise telâkki ediyordu. Bu devletin galiplik hakkı ise, sadece, Venizelos'un, Yunanistan'ın son dakikada galipler tarafına karışmış olmasından İleri geliyordu. Fakat, müessir ne olursa olsun eser meydana idi, İzmir faciası vuku bulmuş ve bu hâdise memleketin her tarafında derin ve elim bir tesir yaratmıştı."
İzmir İşgali Sonrası Yağma
"İzmir İşgali pek çok facialarla tamamlanmıştı. Hakarete tahammül edemeyen Askerlik Şubesi Reisi Fethi Bey “Hukuk-u Beşer” gazetesi sahibi Hasan Tahsin Recep, tüccardan Bakırcızade Hafız Sabri Beyler otuzdan fazla yüksek rütbeli subay şehit, gümrükteki mallar ve şehirdeki bazı mağaza ve dükkânlar tamamen yağma edilmişti."
Reklam
İzmir Yunanlar Tarafından İşgal Olunuyor
"Paris sulh konferansı nisan ayında yaptığı toplantılarda Venizelos'un devamlı gayreti ve müttefiklerinin ona müzahereti neticesinde, İzmir'in Yunanlılar tarafından İşgalini kararlaştırmıştı. (…) 15 Mayıs’ta vukuundan korkulan felâket geldi çattı, 16 Mayıs’ta İstanbul gazeteleri Matbuat Umum Müdürlüğünün Şu resmi tebliğini yayınlamışlardı: “Dün sabah saat 11’de Nişantaşı’nda sadrazam Ferit Paşa’ya konaklarında Amiral Vep tarafından verilen notada Paris konferansı kararına göre İzmir kalelerinin İtilaf kuvvetleri tarafından işgal edileceği bildirildiği gibi İngiliz deniz kuvvetleri kumandanı amiral Galtorp tarafından da Aydın vilayetine dün sabah tebliğ olunan notada Paris konferansının kararlarına ve mütarekenin yedinci maddesine dayanarak İzmir istihkamlarının işgal edileceği ve öğleden sonra verilen ikinci bir notada yine mütarekename hükümlerine müsteniden İzmir şehrinin Yunan askeri tarafından işgaline İtilaf devletlerince karar verilmiş olduğu bildirilmiştir. Hükümet bu meselede devlet ve millet haklarının muhafazası için kendisine düşen vazifeyi tespit etmiş ve sükûn ve vakarın muhafaza lüzumunu ahaliye tavsiye eylemesini Dahiliye Nezaretine tebliğ eylemiştir.”"
688 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
15 günde okudu
Bağımsızlık Mücadelemize Işık Tutan Bir Kitap
Milli Mücadele Başlarken'in bu basımı Kronik Kitap tarafından orijinali korunarak birleştirilmiş iki ciltten oluşmaktadır. İlk cilt Mondros'tan Sivas Kongresi'ne, ikinci cilt ise Sivas Kongre'sinden Millet Meclisi'nin açılışına kadar olan tarihe ışık tutmaktadır ve yazılış tarihinin mücadeleye yakın olması da tanıklık açısından ciddi önem taşımaktadır. Milli Mücadele tarihi ile ilgilenen ve bu alanda araştırmalar yapıp kitaplar okuyan biri olarak bu kitabı bu süreci aydınlatması bakımından kesinlikle en üst sıraya yerleştiriyorum. Tarih derslerinde hepimize sadece olayların sonuçları gösterildi. Hiçbir zaman "neden Amerikan mandası istendi", "neden Sivas kongresi yapıldı", "neden yeni bir meclis ihtiyacı duyuldu", "İstanbul Hükümeti neden iş yapamıyor", "mütarekenin 7 ve 24. maddelerinin arkasında neler var" ve aklımıza gelecek onlarca sorunun cevabı anlatılmadı, bu yaşanmışlar oldu bittiye getirildi. Milli Mücadele Başlarken tüm bu soruların cevaplarını veriyor, o günkü ortamı ve Türk Bağımsızlık Mücadelesinin detaylarına iniyor, akıldaki bütün eksikleri dolduruyor. Okunmasının sadece tarih meraklılarına değil bu toprakların hikayesini bilmek isteyen tüm okurlara çok şey katacağına inanıyorum.
Milli Mücadele Başlarken
Milli Mücadele BaşlarkenM. Tayyib Gökbilgin · Kronik Kitap · 201848 okunma
Mustafa Kemal Paşa'nın Milli Mücadeleyi Başlatma Çalışmaları
"Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs’ı takip eden günlerde Samsun’da faaliyette bulunmaktadır. Belediyede bazı zevat ile görüşmüş ve karargâhını o zaman Mıntaka Palas oteli tesmiye edilen yerde kurmuştu. Fakat İngilizlerin teşebbüsünden çok geçmeden haberdar olduğu cihetle Havza’ya gitmeyi daha uygun buldu ve faaliyetlerine oradan devam etti. 23 Mayıs’ta Havza kaymakamı Fahri Bey kasabanın eşraf ve aydınlarını toplayarak İki gün sonra Mustafa Kemal Paşa'nın gelerek kaplıcalarda 25-30 gün İstirahat edeceğini söylemişti. Filhakika 25 Mayıs’ta tezahürat arasında Havza'yı şereflendiren Atatürk 12 Haziran’a kadar burada, daha sonra da millî mücadele tarihinin İlk büyük hareketini hazırladığı ve memleketi ayağa kaldırdığı Amasya'da çalıştı."
İtilaf Devletleri Mustafa Kemal Paşa'dan Rahatsız
"Samsun’a çıktığı günü, yani hareketinden dört gün sonra, 19 Mayıs’ta, Karadeniz ordusu Başkumandanı General Milne’nin Harbiye Nezaretine müracaat ederek, Dokuzunca Ordunun bir teşkilat icabı olarak lağvedildiği anlaşılmış iken Dokuzuncu Ordu kıtalarına umumi bir müfettiş ve bu ordu için bir Erkan-ı Harbiye Reisi ile büyük bir Kurmay heyetinin neden dolayı Sivas’a gönderildiğinin anlaşılamadığını sorduğu görülmektedir. (…) İtilaf kumandanı 6 Haziran’da bu defa “Kemal Paşa ile maiyeti erkânının vilayetlerde ispat-ı vücut etmelerinin arzu olunmadığı hal-i hazır itibariyle temayüz etmiş bir paşanın maiyeti erkânıyla birlikte memleket dahilinde dolaşmasının umumi efkârı taciz edeceği gibi askerlik bakımından da onun mesaisine bir lüzum görülmediği” noktasında ısrar ve derhal İstanbul'a avdetini talep etti. Buna da lâyık olduğu cevap verildi ve Harbiye Nazırı böyle bir müfettişin vilâyeti dolaşmasının umumi efkârı rahatsız mı veyahut bilâkis teskin mi edip etmeyeceğinin takdirini memleketin tecrübeli bir askeri ve bir evlâdı ve hususiyle bu işte mesul bir nazırı sıfatıyla kendisine terk buyurulmasını hürmetle rica etti ise de bir faydası görülmedi ve bilindiği veçhile, Mustafa Kemal Paşa'nın İstanbul'a celbi hususuna ehemmiyet verildi."
Reklam
108 öğeden 61 ile 70 arasındakiler gösteriliyor.