Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Milli Mücadele Başlarken

M. Tayyib Gökbilgin

Milli Mücadele Başlarken Gönderileri

Milli Mücadele Başlarken kitaplarını, Milli Mücadele Başlarken sözleri ve alıntılarını, Milli Mücadele Başlarken yazarlarını, Milli Mücadele Başlarken yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Milli mücadeleye başlarken bin bir güçlükler içinde milli hedefe doğru yürümek, gayeden zerre inhiraf etmemek ve türlü tereddütler ve ihanetlere sarsılmaz bir azimle karşı koymak, ancak yüksek bir fikir ve kuvveti ile, fevkalâde ve müstesna hasletlere malikiyet ile mümkün olabilirdi ve bu da Mustafa Kemâl Paşa'da tecelli etmişti.
Damat Ferit Paşa hükümeti, Mustafa Kemal Paşa'yı ele geçirmek için şahane bir tasavvur düşündü: “Harp yıllarını mazul bir vali olarak İstanbul'da geçiren ve eskiden Erzurum'da bulunmuş olan Reşit Paşa adında bir hususî talimatla Erzurum valiliğine tayin edildi. Bu zat, kendisini Ilıca’da karşılamış olanlara padişahın Celâlilerin tenkilini de irade ettiğini söyledi ise de Müdafaa-İ Hukuk mensubu olan ateşli ve milliyetçi gençler onu kısa zamanda yola getirmenin ve zararsız bir hale bulundurmanın kolayını buldular.
Sayfa 185Kitabı okudu
Reklam
"İzmir’in işgali ilk olarak Bayramiç ve Seydişehir’de nefretle protesto edildi. (…) Ertesi günü Babaeski, Gördüs, Burdur, Ezine, Ödemiş, Bursa, Kalecik, Keskin, Konya, Beyşehir, Kastamonu, Kırkkilise, Nevşehir Reddi İlhak Heyetleri tarafından protesto telgrafları yağdı. Müteakip günlerde ise pek çok vilayet ve kasabalardan bu mealde protestolar geldi."
"Millî Mücadelenin ruhu ve en büyük mahreki olan Mustafa Kemal Paşa, memleketin geçirmekte olduğu kara ve endişeli günlerde, 1919 senesi başlarından beri devamlı olarak İstanbul'da bulunuyor ve hâdiselerin seyrini yakından takip ediyordu. Tevfik Paşa kabinelerinin aczi, sonra kurulan Damat Ferit Paşa hükümetinin İtilâf devletlerine tam manasıyla itaatli ve millî menfaatlere aykırı tutumu karşısında tek ümidin milletin sinesinde mücadeleye atılmak olduğu kararına varmıştı. Yukarıda kuruluşları ve çalışmaları hakkında biraz bilgi verdiğimiz millî cemiyetlerin faaliyetlerini, şüphesiz ki, sempati ve güvenle müşahede ediyor, bunları birleştirmek ve bir elden İdare etmek lüzumuna kani bulunuyordu."
"Kasım 1918 başlarından itibaren kurulan ve çalışmaya başlayan millî teşekküllerden birisi de Edirne Mebusu Faik Kaltakkıran, Belediye Reisi Şevket ve avukat Şeref Beylerin teşebbüsü ile faaliyete geçen "Trakya- Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti” idi. Yine aynı sıralarda ve Edirne'de Batı Trakya Komitesi adıyla bir teşekkül daha meydana gelmişti ki, bunun adı sonradan "Batı Trakya Müdafaa-İ Hukuk Cemiyeti” şeklini aldı. Bu teşekkül ve millî hareketler, millî mücadelenin, kurtuluş savaşlarımızın temelleri oldu. Mustafa Kemal Paşa’ya, Anadolu'ya geçerek mücadele açmasına kuvvet ve cesaret veren, Doğu vilâyetlerinin olduğu gibi Trakyalıların da diğer bütün Türk bölgelerinin de yaşamak azminde olduğunu gösteren bu türlü millî hareketlerdi."
ttk yayınları pdf kitap
ttk'nin zamanında bastığı şu an baskısı olmayan kitaplar, ttk'nin zamanında basıp uygun fiyata verirken yeni baskılarını eski fiyatlarına kıyasla kat kat daha yüksek fiyatlara satışa sunduğu kitaplar özelinde ttk baskısı pdf kitapları topladığım dosyayı burada tarih ile ilgilenen, tarihe merak duyanların faydalanması amacıyla paylaşıyorum.. söz gelimi;
Erzurum'dan Ölümüne Kadar Atatürk'le Beraber
Erzurum'dan Ölümüne Kadar Atatürk'le Beraber
adlı kitap 78.00 tl
Miralay Bekir Sami Günsav'ın Kurtuluş Savaşı Anıları
Miralay Bekir Sami Günsav'ın Kurtuluş Savaşı Anıları
adlı kitap 261.00 tl
Türk Kültür Tarihine Giriş I-IX.Cilt
Türk Kültür Tarihine Giriş I-IX.Cilt
adlı kitap 324.00 tl
Lozan Telgrafları 1922-1923 - 2 Kitap Takım
Lozan Telgrafları 1922-1923 - 2 Kitap Takım
adlı kitap 255.00 tl
Salgın Hastalıklardan Ölümler (1914-1918)
Salgın Hastalıklardan Ölümler (1914-1918)
adlı kitap 57.00 tl
Ölüm ve Sürgün
Ölüm ve Sürgün
adlı kitap 66.00 tl
Milli Mücadele Başlarken
Milli Mücadele Başlarken
adlı kitap 216.00 tl .. ilgilisine/ilgililerine faydalı olması amacıyla.. mega.nz/folder/YutBnAKJ... (ilerleyen zamanda buraya farklı ttk yayınları kitaplarının pdflerini de eklemeyi düşünüyorum..)
Reklam
“Eğer Hey'et-i Vükelâ Edirne'yi hiçbir çaba göstermeden bırakırsa, orduyu terk edeceğim, açıktan açığa harb çağrısında bulunacağım... Vatanı kurtarmak ya da şerefimle ölmek için her şeyi alt üst edeceğim.” | Enver Paşa, Mektup No: 150
Sayfa 149Kitabı okudu
“Herkes benden çok ümitli, bense genç insanlar ve hakikî vatanseverler hariç herkesi düşman olarak görüyorum.”
Sayfa 149 - Enver Paşa, 14 Ocak 1913Kitabı okudu
"İstanbul'u kaybeden Türklüğün hayattan nasibi evvelâ sukût, sonra can çekişmesi ve nihayet yok olmaktır."
İzmir'in işgal süreci hakkında bir değerlendirme
"bir zat... İzmir'deki umumî vaziyeti şöyle özetlemişti: ... müslüman gözü yaş akıtmaksızın İzmir'i göremez."
Sayfa 260 - Kronik
Reklam
Mustafa Kemal daha güzel anlatılamazdı
“Milli mücadeleye başlarken bin bir güçlükler içinde milli hedefe doğru yürümek, gayeden bir zerre inhiraf etmemek ve türlü tereddütlere ve ihanetlere sarsılmaz bir azimle karşı koymak, ancak yüksek bir fikir ve ruh kuvveti ile, fevkalâde ve müstesna hasletlere malikiyet ile mümkün olabilirdi ve bu da Mustafa Kemal Paşa’da tecelli etmişti.”
Aydın Valisi Ahmet İzzet’in 1 Eylül’de Sadarete Gönderdiği Metin
"Yunan İşgali altında bulunan bölgedeki İslâm ahalisinden bazılarının Yunan hafiye memurları tarafından ve bazen zabitlerince, Yunan İdaresinden memnuniyetini bildiren mazbatalar İmzasına zorlanmakta olduklarının mevsukken haber alınması ve bu hususta birkaç defa haber verilmesi üzerine dün ve evvelki gün nezdime gelen Amiral Bristol ile komisyon azasından diğer bir zata ve İngiltere, Fransa mümessillerine keyfiyeti açarak dikkatlerini celp ettiğim gibi Yunan Fevkalâde Komiserliğine de bir nota göndererek askerî İşgal ve türlü tehdit ve tesirler altında halktan zorla koparılmış imzaların devletler hukukunun en basit kaidelerince hiçbir hükmü olmayacağından ve bu hal zaten son derece incitilen halkı bir kat daha yese ve korkuya düşürmüş olduğundan bahisle bu teşebbüslerden vaz geçilmesi lüzumunu bildirdim. Ve resmen siyasi de bir takrir ile hâdiseyi anlatarak bu mevzudaki dikkatlerini celp eyledim. Bu suretle bu gibi hallerin hem önü alındı hem de şayet on kişiden bu yolda İmza alınabilmiş ise hükümden düşürülmüş oldu.”
Sayfa 212Kitabı okudu
Aydın Valisi Ahmet İzzet’in 31 Ağustos’ta (1919) Sadarete Gönderdiği Metin
“Yüksek malumunuz olduğu üzere tahkik heyetinin buradaki vazifeleri yalnız vakaların mahiyet ve cereyanlarını zapt ve tespit ile Paris konferansına bildirmekten ibaret olup Yunan İşgaline nihayet verip işi eski haline irca etmek ve memleketimizin mukadderatını tayin eylemek konferansın kararına bağlıdır. Burada âcizlerinin vaziyete komisyona her facia ve şenaati göstermek ve Yunan İşgal ve İdaresinin bu bölgede nasıl bir musibet ve felâket yarattığını ve yaratacağını delilleriyle gözlerinin önüne sermek ve ispat etmek, bu suretle kendilerini lehimize kazanmaktan İbarettir ki bugüne kadar olan hâdiselerin gidişatından çıkardığım netice bu yoldaki çalışmalarımın çok şükür başarı ile neticelendiğini müjdelemektedir.”
Sayfa 211Kitabı okudu
Yunanlar Türk Halkına Rüşvet Dağıtıyor
Adil Bey 8 Ağustos tarihli sadarete yazdığı tezkerede şöyle diyordu “Yunan başvekili Venizelos tarafından İzmir’e gelecek muhtelit komisyonun devri ve teftişi esnasında İslam ahaliye dağıtılmak ve Yunan idaresi lehinde propaganda yapmak üzere 250000 liranın Aydın ve Nazilli cihetlerine gönderildiği mevsuk tahkikattan anlaşılmış ve Afyonkarahisar’daki Fransız mümessiline yazıldığı afyon mutasarrıflığından bildirilmiştir.
Sayfa 203Kitabı okudu
Yunanlar İşgal Sahasını Genişletmek İstiyor
14. Kolordu kumandanlığından gönderilen raporlarda Yunanlıların İzmir’e gelecek milletlerarası tahkik heyetinin gelmesinden önce işgal sahalarını genişletmek istedikleri bildiriliyordu.
Sayfa 203Kitabı okudu
108 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.