50. Yıl Özel İlk Baskı Kapak

Minyeli Abdullah

Hekimoğlu İsmail

Devlet Rejimdeyken Ne Yer?
Puan vermedi·256 syf.·
2022 22. kitabı
Replika romanların çağından geliyorduk. En hazin öykülerin kangren tufanı trajedisi, sansasyonel aşk hikayelerinin müstehcen pastöryeleri, halihazırda mukavva kıvamına getirilen tarihin oynaşmaya müsait zeminine fayans takviyesi ve daha nicesi. Her biri yaşamaya değer bir hayat numunesi uzatıyordu kendi zaviyesinden. "Yaşamaya değer" dediğimiz hayatlar, bizlerin yani "halk" olarak bizlerin yetiştiriliş, yaşayış ve anlayışına mugayir hayatlar oluyordu ekseriyetle. Peyami Safa ile soluk alma imkanı yakalıyorduk bir nebze ama bizi hayfa tutacak sayfalar da okuyorduk kaleminden. Roman her zamanki gibi ciddiydi. Otoriteydi. Öyle ki evvel zaman önce okuduğum ve zikir sahibini unuttuğum şu cümle, roman türünün bizdeki yerini özetlemeye yetiyordu; "Şayet Peyami Safa'yı komünist yapabilseydik, bütün bir Türkiye komünist olurdu." Hekimoğlu İsmail de mezkur eserinin dibacesine şöyle bir not düşüyordu; "İdeolojiler ve fikirler, en iyi roman ile anlatılır ve aktarılır." Bu iki iktibas çerçevesinde şimdi yeniden düşünelim yukarıdaki cümleleri. Yeniden düşünelim roman türünün ciddiyetini. Sonra hatırlayalım, Cumhuriyetin ilk yıllarındaki devrimlerin halka hangi kanal üzerinden rızayı imal ederek kabul ettirildiklerini. Çünkü sözlü aktarım kültüründen gelen bir millettik biz. Hikayelerimiz, destanlarımız ve menkıbelerimiz vardı bizim. Hikmeti damıtırdık onlarla. "Böyle olmalıyız" ile "Böyle olmamalıyız" dediğimiz karakterlerden alırdık nasihatlerimizi. Romanı ayrı kılan bir deklanşör ayrılığı vardı. "Olmalıyız" ile "olmamalıyız" muvazenisini imha eden bir farklılık. Menakıb bize "örnek" teşkil eden karakterler tanıtırken, romanlar ise bize "O"nu "ben" yapacak karakterler şeklederdi. Öyle ki şahsımıza, ruhumuza ve yaşayışımıza en aykırı karakterde bile kendimize dair bir şeyler bulur
Anket
·272 syf.·
2025 21. kitabı
Yazar Minyeli Abdullah'ın hayatını detaylarıyla anlatmış. Okudukça Minyeli Abdullaha hayran kalıyorsunuz . Nasıl bir ruh ki İslamiyet'i böylesine özümsemiş, nasıl biri ki en zor anlarında bile Allah'a sığınıp kendini Allah'ta bulmuş.
Minyeli AbdullahHekimoğlu İsmail · Timaş Yayınları · 20233,814 okunma
Böyle şeyler Türkiye'de olmaz!
2026 22. kitabı
Minyeli Abdullah, Türkiye’nin ilk İslami romanı olarak tarif edilen, bir Müslümanın İslam ülkesinde Müslümanca yaşam mücadelesini konu edinmiş bir eserdir. Hekimoğlu İsmail’in İslami düşüncesini anlatmak için araç olarak kullandığı bu roman 60’lı yıllar Türkiye’sinin İslam’a ve Müslüman’a bakış açısını, Türkiye’de Müslümanların hangi ızdırapları çektiğini konu edinir. Kitap öyle zor dönemde kaleme alınmıştır ki, bu kitabın o dönemde işlediği konu itibariyle en az 10 yıl yatarı vardır, bu nedenle hikâye mecburen Mısır’da geçmektedir. Düşünebiliyor musunuz? Bir Müslümanın İslami bir hükmü beyan etmesinin bile yasaklandığı bir dönemden geçtik, hatta Allah demenin yasak olduğu dönemler oldu bu topraklar da. Ancak biz bunu bile sanki Afrika da olmuş gibi anlatmak zorunda kaldık… Nitekim yazarımız kitabın yayınlanmasının 16. Yılında, kitaptaki İslami içerik sebebiyle yargılanmış, kitapları toplatılmış, neyse ki Abdullah Afrikalı olduğu için 5 ay sonra beraat etmiştir. Kitap kurgu ve içerik olarak iyi bir kitap denecek düzeyde. Yazarımız İslami hükümleri, prensipleri okuyucuyu yormadan aktarmayı başarıyor. Hikâye sistem ve rejim eleştirisiyle birlikte yerine ne gelmesini gerektiğini de ifade ettiği için, eleştiriler havada kalmıyor. Okuyan herkesin mutlaka istifade edebileceği akıcı, güzel bir eser.
Minyeli AbdullahHekimoğlu İsmail · Timaş Yayınları · 20233,814 okunma
Çilesini çekmediğin dert senin değildir.
2026 29. kitabı
Okunma: 20 Mart 2026 03:45
Öncelikle kitabı öneren Öteki SatırÖteki Satır Bey'e bu kıymetli öneri için çok teşekkür ederek başlamak istiyorum. Kitap, Mısır'da yaşayan Abdullah'ın öğrencilik zamanlarından başlayıp şehadetine kadarki hayat hikayesini bizlere anlatmıyor yaşatıyor resmen. İdeal Müslüman profilini her zerresinde yaşayan ve sadece kendi imanı için değil çevresindeki herkes ve her şey için çabalayan Abdullah, yaşamış olduğu imtihanları, kayıpları ve kazançlarıyla her hâlin ve her durumun en uygun duruşunu sergileyen, adeta elhamdülillah ala külli hâl idrakinde biridir. Şeriat istemi, Müslüman duruşu ve yol göstermesi ile hayatımızın muhakkak bir noktasına temas edecektir. Aynı zamanda Minyeli Abdullah, yazarımız Hekimoğlu İsmailHekimoğlu İsmail 'in kendi hayatından yola çıkarak yazdığı bir hikaye. Babıalide Sabah gazetesinde tefrika ederek yayınlar hikayesini ve kısa zamanda büyük bir ilgi görmeye başlar. Bu kurgu yüzünden hem yazar hem de kitabı yayınlayan Timaş Yayınları yargılanmıştır. Yazarın "Minyeli Abdullah, hayatımın en mühim çalışmalarının başında gelenidir." diye methettiği ve "Derdim vardı. Ve derdimi herkese anlatmak istiyordum." diyerek kaleme aldığı bu eser aynı zamanda inanan her Müslüman'ın olmak istediği kişi ve toplumda görmek istediği lider olarak bizlere kazandırmış olduğu bu karakterle birlikte gerek günlük hayat, aile hayatı, iş etiği, gerekse hususi olan kulluk noktasında bizim için güzel bir yol gösterici olmuştur. Ayrıca Risale-i Nur etkileri de bariz görülüyordu. Kitapla ilgili sadece 2 sıkıntım oldu ki bunlar tamamen benim şahsi görüşümdür. 1. Çizilen mükemmel insan profili Bence insanlar özellikle ahir zamanda her konuda bu kadar zorlanırken ve baskı hissederken örnek almak için alıp okuduğu bir eserde bu denli yüksek dozda mükemmel karakterlerle karşılaşınca ister istemez
2016 106. kitabı
Minyeli Abdullah ismini bir şekilde duymuşsunuzdur ama kitabını da okumanızı ve kütüphanenizde bulundurmanızı tavsiye ederim.Din konusunda taviz vermeyen din uğruna ölmeyi hapse girmeyi bile göze alan bir insan ve daha nice cefalar.Her zaman güncelliğini korumaya ve büyük bir ilgiyle okunmaya devam edecektir.Okunmalı..
2025 5. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2025 18:36
İlkokulda öğretmenimiz sınıfa kitap getirmemizi istemişti okumamız için ancak hiç kitabım yoktu durumu babama söyledim o da hekimoğlu İsmail’in bu kitabını vermişti kendi kitaplığından kendisi çok fazla kitap okurdu belki de bu özelliğimi babamdan (Rahmetli) aldım ve okula götürdüm kitabı ders başladı kitapları çıkardık öğretmen tek tek sıraların arasında dolanırken kitabı eline aldı ve bana doğru fırlattı okuyacak başka kitap bulamadın mı dedi çok incinmiştim ve yıllardır hep aklımdaydı o kitapta ne yazıyordu da öğretmen böyle demişti diye yıllar geçti bir fuarda bu kitabı gördüm babamı hatırlattı ve aldım bir yıldır rafta bekliyor bu yıl kendime verdiğim sözü yerine getirirken rafta bu kitabı gördüm ve elim buna gitti sıra sende bakalım babamın benim de okumamı istediği bu kitapta neler yazıyormuş.
2017 4. kitabı
Okunma: 06 Mart 2017 23:34
Zamanında Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nde yargılanan, yazarına 'irtica' adı altında hapis cezası aldıran bir kitap. Kitabı okurken yer yer uzun söylevlerle karşılaşıyorsunuz. Ama ideal müslüman peşinde bir yazar, kendince aktif müslümanlığın nasıl olması gerektiğini anlatmış. Okurken yer yer sıkılsam da güzel bir kitap.
Hukuk
·256 syf.·
2024 39. kitabı
Kitap, zulme karşı nasıl direnilebileceğini, inancın insanı nasıl güçlü kılabileceğini ve zor zamanlarda sabırlı olmanın önemini anlatır.Minyeli Abdullah’ın yaşadıkları, aslında tüm insanların özgürlük, adalet ve inançları uğruna mücadele etmeleri gerektiğini vurgular.
Din İslam
2018 28. kitabı
Okunma: 25 Ağustos 2018 22:06
Hayatını iyi bir Müslüman olmaya ve İslamiyeti yaymaya adayan Minyeli Abdullah'ın çileli yaşam öyküsü. Mısır'ın o döneme ait sosyolojik ve dini yapısını da anlatan etkileyici ve çok güzel bir kitap.

Hekimoğlu İsmailYazar · 92 kitap
Hekimoğlu İsmail (d. 1932, Erzincan) astsubay (emekli), yazar, gazeteci, köşe yazarı. Asıl adı Ömer Okçu olup , yazılarında kullandığı "Hekimoğlu İsmail" müstearı dedesinin adıdır. 1932'de Erzincan'da doğup burada ilk ve orta öğrenimini bitirdikten sonra 1952'de Zırhlı Birlikler Okulundan mezun olmuştur. Daha sonra astsubay olarak göreve başladığı Türk Silahlı Kuvvetlerinden 1972'de emekli olmuştur. 2009 itibari ile 80 baskıyı geçen, bir dönem yasaklanıp daha sonra serbest bırakılan Minyeli Abdullah romanını 1967'te yazmış ve bu eser ile tanınmıştır. Gazeteciliğe haftalık İttihad gazetesi ile başlayıp 5 yıl Yeni Asya Gazetesinde köşe yazarlığı yapan ve 1975'te Sur Dergisini çıkaran Okçu, Türdav'ın ve Timaş'ın kurucuları arasındadır. Birçok dergi ve gazetede yazılar yazan Hekimoğlu'nun 40'tan fazla eseri olup yurt içi ve yurt dışında yüzlerce konferans vermiştir. Kendisine Harran Üniversitesi tarafından "Edebiyat Doktoru" ünvanı verilmiştir. Yazıları sebebiyle 1950'den itibaren çeşitli zamanlarda hakkında davalar açılmış, gözaltına alınmış, birkaç kere DGM'ye çıkarılmış, 163. maddeden yargılanmış, 1992'de de Zamandaki "Demek ki öyle..." başlıklı yazısı sebebi ile TCK'nın 159. maddesini ihlal ettiği gerekçesi ile 1 sene mahkumiyet cezası alıp 72 gün hapis yatmıştır. Şubat 2002'de felç geçirmesi sonucu sol bacağını ve sol elini kullanmakta zorluk çekmektedir. Askerlik hayatında başladığı kep giyme alışkanlığını bırakmayarak çoğunlukla kepiyle görüntülenen Hekimoğlu, 15 Ocak 2022'de vefat etmiştir.