Mayıs 2026
Orijinal Ülke:
İsviçre

2026 30. kitabı
Okunma: 22 Mayıs 2026 12:54
Kelimeler ve gerçekler. Gerçekler ve cümleler. Ardı ardına sunulan hayaller, rüyalar, istekler, öfkeler. Hepsi bir arada bir süreç içinde etkileşim sağlar. Etkileştiğin ise bazen bir misafirdir. Bir şekilsiz varoluş aslında. Bu tanımın içine neler ve kimler sokmayız ki. Bir kedi, bir köpek, bir komşu, bir düşman, bir eşya, bir metafiziksel varlık. Çocukken kimsenin görmediği arkadaşlar yapardık kendimize. Misafir işte o’dur. Misafir hanemize gönlümüze konuk olandır. İşgal eden ve boşluk bırakan. Geldiği yerde boşluk bırakır bizi bırakınca boşluk kalır. Kapının önünde karşıladığımız gibi bir istasyonda bir tren garında da karşılarız misafiri. Kapınızda geldiği anda davetsiz olan misafir kapıdan içeri girince artık davetlidir. Hane artık yalnızlıktan kurtulduğu gibi özel alanın olmaktan çıkmıştır. Artık bir mahremiyet söz konusu değildir. Ve misafir kaldığı sürece mahremiyet tek size ait olmayacaktır. Artık misafirinizle birlikte bir varoluş içindesinizdir. Ve bu bir gerilim yaratır. Bu gerilim bir çok şeyi çağrıştırır insana. İş ilişkilerini, komşuluk hallerini, aile bağlarını. Misafir ile kurduğun bağın içinde bir sürü geçmiş bir sürü dogmanın izleri vardır. Belki de asıl soru bu ilişkiler ağında “ben” ve “misafir”in sınırıdır. Kim misafir kim ev sahibidir. Kim yolcu kim kalıcıdır. Kalan gerçekten burada mıdır? Kalınca bile misafir olmak mümkün müdür? Yoksa hareket misafirlik için tek gerek şart mıdır? Misafir olanı kovabilir miyiz “ben”in içinden yoksa her daim içimizde midir misafir? Bizim misafirliğimiz nerede başlar nerede biter? Misafir olan kendimiz olabilir miyiz kendimize. Kitap bir misafirlik üzerine olsa da bu tam bir tanım içinde değildir. Bir bulut içinde tüm sınırları sorgular. Aile ilişkilerini, iş ilişkilerini, toplumla olan bağı, kendine konuk olan
2026 26. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2026 20:59
Ariane Koch’un Misafir Kitabı benim için alışılmışın dışında bir okuma deneyimi oldu. Kitabı okurken kendimi zaman zaman bir yabancının evinde dolaşıyormuş gibi hissettim.Hem merak duydum hem de hafif bir tedirginlik yaşadım. Yazarın kurduğu atmosfer çok güçlüydü. Gerçekle hayalin, aidiyetle yabancılığın iç içe geçtiği bir anlatım sunuyor.Bu sayede karakterlerin duygularını ve yaşadıkları durumları kendi içimde yorumlama fırsatı bulabildim. Dilinin sade olmasına rağmen derinlikli bir etkisi var. Bazı bölümlerde neyin gerçek neyin kurgu olduğunu sorgularken buldum kendimi ve bu belirsizlik hikâyeyi daha da ilgi çekici hale getirdi.Yavaş ilerlemesine rağmen bıraktığı düşünsel etki ve farklı anlatım tarzı nedeniyle okumaya değer buldum.Farklı, düşündüren ve atmosferi güçlü romanlardan hoşlananlara gönül rahatlığıyla tavsiye ederim.
2026 69. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2026 23:46
Soyut bi dil... Akıcılıktan uzak bir anlatım.. absürtle saçma arasındaki çizgide saçmalığa daha yakın bi tarz.. Gri koli bandıyla duvara yapıştırılan muz ne kadar sanat açısından ne anlam ifade ediyorsa bu kitapta edebi olarak o kadar anlam ifade ediyor. Sonuç olarak çok zor okudum ve sevmedim.
2026 47. kitabı
Akıcılıktan uzak bir anlatım dili,hikaye asla beni yakalamadı ,zorlayarak kendimi kitabı bitirdim . Anlatıcı büyük bir evde yalnız yaşayan bir kadındır ve bir gün bir misafir gelir evine yerleşir birlikte geçirdikleri zaman içinde kadın bu misafiri gözlemler ve sonrasında geldiği gibi ansızın gider bu misafir ,misafir ile paylaştığı günlerde kendisi ev sahibi iken ilerleyen süreçte kendisi yola çıkmaya ve kendisi misafir olmaya karar verir.
Puan vermedi·128 syf.·
2026 31. kitabı
Anlatıcımız, aynı zamanda hikayemizin baş karakteri, doğup büyüdüğü kasabayı son derece alışılageldik ve sıkıcı bulan, fakat oradan ayrılmak için kılını dahi kıpırdatmayan bir kadındır. Ailesinden kalan büyük bir evde yaşıyor ve kullanmadığı fazla odaları zaman zaman kiraya veriyor. Uzun zamandır boş kalan evinin odalarından birine günün birinde kasabaya gelen hiç tanımadığı bir yabancının yerleşmesine izin veriyor. Misafir olarak anılan bu yabancı davet almadan dahil olduğu bu evde ve hayatta zaman içerisinde rollerin değişmesine sebep oluyor. Anlatıcı geçmişi ve bugünü de hikayesine ekleyerek bu süreci okura aktarıyor. Başlarda gerçeküstü atmosferi anlamlandırma konusunda bir miktar zorlansam da, hikayenin içine girdiğimde anlatılmak istenenin somut ve soyut olmak üzere iki şekilde değerlendirilebileceğini fark ettim. Davetsizce gelip içimize oturan o duygular, birden bire hayatımıza giren insanlar, göçe zorlanan topluluklar... Velhasıl bu ilk romanı bayağı sevdim. Regaip Minareci çevirisi olması pek kıymetli olan olan bu eserin yazarı, Kasım ayında ülkemize gelecekmiş Güzel haber.
2026 52. kitabı
Okunma: 01 Haziran 2026 18:05
Selam. Bu kitabın bana hissettirdiklerini, içimde yarattığı anlam-duygu karmaşasını çok sevdim. Hakkında yazdıklarımı da buraya bırakıyorum: instagram.com/p/DZCzKT-Ifss/?...

Ariane KochYazar · 0 kitap
Ariane Koch, 1988 Basel doğumlu İsviçreli yazar ve performans sanatçısıdır. Görsel sanatlar ve disiplinlerarasılık eğitimi alan Koch; romanlar, tiyatro ve performans metinleri ile radyo oyunları yazmaktadır. İlk romanı Die Aufdrängung (Misafir) ile büyük beğeni toplamış ve prestijli aspekte Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştır. 2021 yılında yayımlanan çıkış romanı Die Aufdrängung (Türkçeye Misafir olarak kazandırılmıştır) ile aspekte Edebiyat Ödülü ve İsviçre Edebiyat Ödülü'ne layık görülmüştür. Eserlerinde konukseverlik, güç, kimlik ve yabancılık gibi felsefi ve gerçeküstü temaları işler. Edebi metinlerinin yanı sıra disiplinlerarası tiyatro ve performans projeleri yürütmektedir. 2019'dan bu yana Basel Sanat ve Tasarım Okulu'nda (HGK Basel) Sanat ve Tasarım Aracılığı Enstitüsü'nde öğretim görevlisi olarak ders vermektedir. Eserleri ve metinleri Kahire, Moskova, Berlin, İstanbul ve Basel gibi dünyanın birçok farklı yerinde sergilenmiş ve okunmuştur.