"Boğuluyorum ihtiyar, içim keder dolu...Alem bayram edip ekin ediyor; ben kuru toprağı kemiriyorum."
Nobel Edebiyat ödüllü ilk Rus yazar Bunin'in bir öykü derlemesi Mitya'nın Aşkı... kitaba adını veren öykü ile birlikte toplam sekiz öykü var ve bu öykülerde Rus halkının yaşamına ışık tutulmuş diyebiliriz. Anlatımı oldukça lirik, doğa tasvirlerine yer verilmiş, ben okurken betimlemeleri ölçülü buldum ki açıkçası uzun uzadıya tasvir okuyor olmak beni bir noktadan sonra sıkıyor.
Yazarlığın ilk yıllarında sadece soylu insanların hayatlarını kaleme alan, duygusuz bir yazar olarak itham edilmiş, yazdıklarının gerçekçiliği sorgulanmıştır, Dostoyevski'yi taklit ettiği konusunda eleştirilere maruz kalmış fakat, ben bu taklit konusuna katılmıyorum; Dostoyevski insan zihninin dehlizlerini tüm girinti ve çıkıntıları ile detaylı olarak tasvir eden bir yazar, Bunin nispeten bunu yapsa da, Dostoyevski'nin yarattığı duyguyu yakalayamıyor maalesef. Karşılaştırma yapmadan okunmalı Bunin. Ben keyifle okudum.