Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Modern Mimarlık ve Şehircilik Tarihi

Michel Ragon

Modern Mimarlık ve Şehircilik Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Modern Mimarlık ve Şehircilik Tarihi sözleri ve alıntılarını, Modern Mimarlık ve Şehircilik Tarihi kitap alıntılarını, Modern Mimarlık ve Şehircilik Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Modern Mimarlık
Şehirci Cerrah Haussmann, hem şehri temizlemek hem de her an isyan çıkarmaya hazır fakir kesimi kenar mahallelere sürmek amacıyla Paris'i boydan boya dik açılarla böldü. Bu dik açılar yeni bir tarz yerleşim yeri oluşturdu: Banliyö.
Sayfa 11
Belirtmek gerekir ki, ilk şehirciler mimar değil, siyaset adamıydılar.
Reklam
Makinenin Kalbi
Bir makine kullanan kişi, işini makine gibi yapmaya başlar. İşini makine gibi yapan birisi de sonunda bir makinenin kalbine sahip olur. Göğsünde makine bir kalp taşıyan kişi ise saflığını kaybeder. (Werner Heisenberg, "Çağdaş Fiziğin Doğası"/Alıntı, Michel Ragon'un "Modern Mimarlık ve Şehircilik Tarihi" kitabından)
Kabalcı
Eiffel ile birlikte makine dünyası zaferini ilan ediyordu. Teknik ve kapitalizm yeni bir evreye girmek üzereydi. Tüketiciye dönüştürülecek olan kitleler için geçici nesneler üretimi.
Sayfa 171
6. Edward döneminde, yersiz yurtsuzların kâr getirebileceği fark edildi. Böylece bu kişilerin çocuklarına el konulmaya başlandı ve ailelerin bu çocukları hizmetli olarak yanlarına alabileceklerini belirten bir yasa çıkarıldı. Yersiz yurtsuzlar Fransa'da kızgın demirle damgalandı, zincirlendi ve kürek cezasına çarptırıldı.
Sayfa 22
İşçi kentleri inşa etme fikri şüphesiz ihtilalci bir fikirdir. Hiç kuşku yok ki bu fikir, bir işaretle asillerin ve zenginlerin üzerine saldırmaya hazır, bir araya toplanmış, yoksul bir kalabalığı el altında bulundurmak için öne sürülmüştür.
Sayfa 85
Reklam
XIX. yüzyıl başlarında, kırsal alanda yaşayanlar fabrikalarda iş bulabilmek amacıyla bir anda kırları terk ederek gelip şehirlerin ortasına yığılıverdiler. Bu şehirler eskiden duvarlarla çevriliydi, topların icadından sonra gülünç kaçmaya başlayan bu duvarlar yıkılmıştı. Fakat şehirlerin "manevi" surları yerinde duruyordu. Eski surların bulunduğu çizgiyi ciddiye almayı gerektirecek bir zorunluluk olmamasına karşın şehrin sınırları bir çeşit sihirli çemberle korunuyordu. İşçi kesimi kentlerin içine dalınca, şehirler eski duvarlarının içinde boğulmaya başladı. Şehirci-cerrah Haussmann hem şehri temizlemek hem de her an isyan çıkarmaya hazır fakir kesimi kenar mahallelere sürmek amacıyla Paris'i boydan boya dik açılara böldü. Bu dik açılar yeni bir tarz yerleşim yeri oluşturdu: Banliyö.
İnsan Ürünü Şehirler
Tarih boyunca bazı şehirler olgunlaşan bir meyve ya da ağaç gibi düzenli ve doğal bir şekilde büyümüşlerdir. Bazı şehirler ise tamamen "insan ürünüdür ve her yanları sonradan inşa edilmiştir. Bu şehirlerden bazıları Washington, Canberra, St. Petersburg, Ankara, Çandigar ve Brasilia'dır.