Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Modern Türkiye'nin Doğuşu

Bernard Lewis

Modern Türkiye'nin Doğuşu Sözleri ve Alıntıları

Modern Türkiye'nin Doğuşu sözleri ve alıntılarını, Modern Türkiye'nin Doğuşu kitap alıntılarını, Modern Türkiye'nin Doğuşu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Uygarlık teknik ve gerçek olmak üzere iki çeşittir batı dünyası teknik uygarlığının zirvesine ulaşmış ancak gerçek uygarlığı asla başaramamış ve başaramayacaktır. Teknik uygarlık bir ülkeden diğerinin nakledilebilir ve alınabilir gerçek uygarlık ise anlamaz ve Osmanlı reformcuları işte bu ikisini karıştırarak büyük bir hata yapmıştır. Ödünç aldıkları şeyleri teknik meselelerle sınırlandırmak yerine batıyı aslında İslam'ın üstün olduğu bir alanda taklit etmeye çalışmışlardır.
Cumhuriyet muzaffer bir orduya komutanlık yapan ve en azından başlangıçta kişisel ve askeri gücünün bileşimiyle kendini idare eden profesyonel bir asker tarafından kurulmuştu.
Sayfa 500Kitabı okudu
Reklam
Bir çok reformcunun aksine Kemal Atatürk, sadece yüzeysel bir modernleşmenin bir değeri olmadığını ve eğer Türkiye zamanımızın dünyası içinde tutunacaksa, toplumun ve kültürün tüm yapısında köklü değişikliklerin gerekli olduğunu biliyordu.
Sayfa 392Kitabı okudu
Dünyada pek az hareket Osmanlı meşruiyeti kadar büyük ümitler doğurmuş ve keza pek az hareket doğurduğu ümitleri bu kadar çabuk ve kesin olarak boşa çıkarmıştır.
Sayfa 286Kitabı okudu
İslamiyet'in doğuşundan Avrupalıların bölgeye gelişine kadar İslam dünyasının tam kalbinde bir imparatorluk kuran tek kâfir istilacı grup Moğollardı. Moğol savaş yöntemleri, Moğol kanunları ve âdetleri kadar Moğol giyim tarzı da, Mısır gibi ülkelerde bile bir süre için taklit edilip benimsendi. Üstelik Mısır, Moğol kılıcının ulaşamadığı bir bölgedeydi. Moğolların güç kaybetmelerinin ardından bu etkiler de azaldı ve sonunda tamamen kayboldu. Eskinin Müslüman âdetleri bir kez daha baş tacı edildi. Bu, Avrupa'nın güç ve itibarının III. Selim ve II. Mahmud üzerinde yarattığı etkinin şiddetini göstermektedir.
Sayfa 139Kitabı okudu
Biz tahammülü, ayrımcılığın olmayışı değil de, kötü muamelenin olmayışı biçimde tanımlarsak, o zaman Osmanlıların sicili on dokuzuncu yüzyılın sonuna kadar kusursuzdur.
Sayfa 481Kitabı okudu
Reklam
Fransız devrimi,hem Batı Hıristiyanlığı için hem de İslam dünyası için gerçek bir etkide bulunan ilk büyük fikir hareketi idi.
Sayfa 41 - TÜRK TARİH KURUMUKitabı okudu
Türk deyimi,Osmanlı İmparatorluğu'nda Anadolu köylerinin Türkçe konuşan cahil ve kaba köylülerini ifade etmek üzere daha çok küçültücü anlamda idi.
Sayfa 1 - TÜRK TARİH KURUMUKitabı okudu
Efendiler! Vatandaşlarımızdan, düşmanlarımızdan, hemşerilerimizden her biri kendi zihninde yüce bir düşünceyi besleyebilir, özgürdür, özerktir. Buna kimse karışamaz! Fakat TBMM hükümetinin kalıcı, olumlu, maddi bir siyaseti vardır: O da efendiler... belirlenmiş milli sınırları içindeki hayatını ve bağımsızlığını sağlamaya yöneliktir. TBMM temsil ettiği millet adına çok alçak gönüllüdür ve hayalden tamamen uzaktır ve tamamen gerçekçidir. Efendiler, büyük hayaller peşinde koşan, yapamayacağımız şeyleri yapar gibi görünen sahtekar insanlardan değiliz. Efendiler, büyük ve hayali şeyleri yapmadan yapmış gibi görünmek yüzünden bütün dünyanın husumetini, garezini, kinini bu memleketin ve milletin üzerine çektik. Biz Panislamizm yapmadık. Belki “yapıyoruz, yapacağız” dedik. Düşmanlarda “yaptırmamak için bir an evvel öldürelim” dediler. Panturanizm yapmadık. “Yaparız, yapıyoruz” dedik “yapacağız” dedik, yine “öldürelim” dediler. Bütün dava bundan ibarettir... Biz böyle yapmadığımız ve yapamadığımız mefhumlar üzerine koşarak düşmanlarımızın sayısını ve üzerimize olan baskıyı artırmak yerine doğal sınırlara, meşru sınırlara dönelim. Haddimizi bilelim. Efendiler, biz hayat ve istiklal isteyen milletiz. Ve yalnız ve ancak bunun için hayat veririz. Söylev, Atatürk
Sayfa 477Kitabı okudu
Muhafazakarlar ile radikaller arasındaki, ılımlılar ile aşırılar arasındaki kavgalar, eğitime dair bir fikir alışverişinde özetlenmektedir. Daha fazla okul mu olmalı, yoksa daha fazla medrese mi olmalı; medreseler devam ettirilip islah mı edilmeli, yoksa kapatılmalı mı? İslami bir dergide, yeni okul ve üniversitelerin açılması yerine, medreselerin islah edilmesinin, müfredatlarının çağdaşlaştırılmasının daha iyi olacağı ileri sürüldükten sonra, şu söylenir: "Bugün dünyanın en büyük iki üniversitesi olan Oxford ve Sorbonne bir zamanlar birer medreseden başka bir şey değildi, zamanın gereklerine uygun olarak gelişmek suretiyle bu üniversiteler bugünkü kusursuz konumlarına ulaşmışlardır."
962 öğeden 631 ile 640 arasındakiler gösteriliyor.