18 Şubat 2026
Eksik Parça Yayınları

2026 27. kitabı
Okunma: 23 Mart 2026 15:57
Hayatın koşturması ve işlerin stresi içinde çoğu zaman kendimize vakit ayıramıyoruz. Kendi sesimizi duymakta, ne istediğimizi anlamakta zorlanıyoruz. Kitapta adı geçen Şafak da tam olarak bu bahsettiğim sorunlarla baş etmeye çalışan biri. Pandemi döneminin ağırlığı, yaşam koşulları ve hayatın omuzlarına yüklediği sorumluluklarla mücadele ederken, kendisini ne kadar yıprattığının farkında bile değil. Terapisti söyleyene kadar aslında bir molaya ne kadar ihtiyacı olduğunun da farkında değil. Bazen durup nefes almaya, kendimize küçük molalar vermeye gerçekten ihtiyacımız var. Bu kitapta Şafak sayesinde bunu bir kez daha fark ettim. İş yerinden ayrılıp Kaş’a doğru yola çıktığında, hayatının bu denli değişeceğini o da bilmiyordu. Volkan, Ayşe ve Özgür… Her birinin kendine özgü, birbirinden farklı hikayeleri de bu yolculuğa ayrı bir derinlik katmıştı. Bu hikaye bana şunu hatırlattı, Bazen yönümüzü bulmak için biraz yavaşlamaya, kendimize dönmeye, kendi sesimizi dinlemeye ihtiyacımız var. Şafak neler yaşadı, hayatında neler değişti, nasıl iyileşti tanık olmak istersen kitabı okumalısın
Puan vermedi
Bir kaçış, bir mola, bir soluk... Her neyse adı, işte ona ihtiyacım vardı... Mola, dışarıdan bakıldığında düzenli ve başarılı bir hayatı olan ama iç dünyasında büyük bir yorgunluk taşıyan Şafak’ın hikâyesini anlatıyor. Bir şirkette çalışan Şafak, kalp çarpıntıları ve yoğun kaygı atakları yaşamaya başlıyor. Psikiyatristi, ona hayattan biraz “mola” vermesini öneriyor. Şafak’ın asıl sorunu ise iş değil; yarım kalmış bir aşk, tamamlanmamış bir vedalaşma: Can. Can’ın kim olduğunu öğrendiğimizde Şafak’ın neden yarım hissettiğini anlıyoruz. Kanserle savaşan ama bir kaza sonucu hayatını kaybeden büyük aşk… Bu kayıp, onun hayatında kapanmamış bir kapı gibi duruyor. Ve insan bazen o kapının önünde yıllarca bekleyebiliyor. Ve sonra Kaş başlıyor. Şafak, şirketten üç aylık ücretsiz izin alıp Kaş’a gidiyor. Aile dostlarının oğlu Volkan abisinin meyhanesinde garson olarak çalışmaya başlıyor. Ayşe isimli bir öğretmenin evinde pansiyoner olarak kalıyor. Kaş’ta kurduğu dostluklar, Ayşe ile gelişen kardeşlik bağı ve en önemlisi pilot Özgür ile karşılaşması… Hepsi Şafak’ın kalbinin yeniden atmaya başladığını hissettiriyor. İstanbul’a dönüşle birlikte eski duygular, panik ataklar ve karanlık düşünceler tekrar kapısını çalıyor. Çünkü kaçtığımız yerler bizi bir süreliğine hafifletebilir ama asıl değişim, döndüğümüzde verdiğimiz kararlarda saklıdır... Şafak, nasıl kararlar alacak, hayat ona bir şans daha verecek mi? Okuyup görelim efenim Mola, yazlık bir kasaba romanı gibi başlayıp psikolojik bir iç yolculuğa dönüşüyor. Yasın, kadın dayanışmasının ve ikinci şans ihtimalinin hikâyesi. Ayrıca Kaş betimlemeleri o kadar canlıydı ki hiç gitmemiş olsam da sokaklarında dolaşmış gibi hissettim Karakterler sıcak, duygular gerçek ve anlatım samimiydi
2026 46. kitabı
Yaşamın onca koşturmasının içinde çoğu zaman durmayı, nefes almayı, gökyüzüne bakmayı unutuyoruz. Yapılacaklar listesi uzadıkça kendimizden kısıyor, dinlenmeyi belki de durmayı Sürekli yetişmeye çalıştığımız bu hayatta bazen hiçbir yere yetişmemek, sadece olduğumuz yerde kalmak da bir ihtiyaçtır. Çünkü insan en çok, durabildiği anlarda kendine yetişir diye düşünüyorum. Bir de zaten insan zorlu bir dönemden geçiyorsa böyle bir mola kaçınılmaz olacaktır. Kitabın içerisinde de buna ihtiyaç duyan bir karakterimiz var. Yoğun iş temposu içerisinde geçirdiği kısa baygınlığın ardından soluğu psikiyatrda almıştı. Peki neler oluyordu böyle? Devam eden seanslarda herhangi bir sonuç elde edemeyince doktorun da tavsiyesiyle ki aslında tavsiye vermezler, çözüm yolu için yol açarlardı, bir molaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Çiçekler, ağaçlar, kuşlar ve kimsenin sizi tanımadığı, sizin de kimseyi tanımadığınız bir yer ama neresi olabilir bu mola yeri? Şafak ama yeni ismi ile Ela kendisi için kısa bir dinlenme yerini çoktan bulmuştu. Orada yeni kimliği ile neler değişecekti otogara indiğinde elbette bunları bilmiyordu. Her şeyi bırakıp Kaş’ta yeni kimliği ile garsonluk yapacaktı. Peki bundan sonra nasıl bir dönüşüm olacaktı? İnsan hayatındaki bir mola yaşamını nasıl değiştirecekti?
2026 33. kitabı
Okunma: 26 Mart 2026 21:31
Mola #GüldemŞahan ın kaleme aldığı hayatın akışına ayak uyduramayan, ana takılmış ve içinde sönmüş olan hayat ışığının karanlığında çırpınan Şafak karakterinin terapistinin tavsiyesi ile rahat nefes alabilmek için her şeyi bir kenara bırakıp verdiği üç aylık molada yaşadıklarını anlatıyor. ️"Ruhumdaki kırılganlığın ne zaman ve neden başladığına dair kesin bir fikrim yok. Büyük olasılıkla başlangıç noktası ile bilincine varmam arasında uzun ve kaotik bir süreç vardı." Çocukluğundan kalan bir travmasının olmadığı söylese de kuralcı bir annenin ve katı kurallar karşısında sesini çıkaramayan bir babanın kızı olarak büyümüş, Şafak. Çocukluk anılarını ve yaşadığı olumsuzlukları güzelleştiren ise hep ona destek olacak bir ağabeyi olmasıymış. Tabii bir de masal gibi başlayan ilk kalp çarpıntısı. Aşkı doruklarda yaşarken sevdiğinin hastalığı öğrenmesi, onu kaybederken yaşadığı hayal kırıklığı, yalnız başına kurduğu ev ve iş hayatı beraberinde derin bir depresyonunu da getirmiş. ️"Her şey gelir geçer ve siz kendinizle kalmaya devam edersiniz. Yani yanınıza kalansınızdır her zaman. Kendinizden kurtuluş yok. Bu nedenle kendinize daha çok şefkat ve merhamet gösterin. Affedici olun." Yaşadığı panik ataklar ve yalnızlık ile mücadelesine ortak olan terapistinin tavsiyesi ile bu gidişe mola vermek isteyen Şafak iş yerinden üç aylık izin alır ve Kaş'da aile dostlarının yanında garson olarak çalışmaya gider. Artık o Şafak değil Ela'dır. Herkesin bir hikayesi olduğunu ve yorulduğunda verilen ufak bir molanın yeni heyecanlara kapı açtığı anlar.İşte hikaye tam da burada başlar... @eksikparcayayinlari @guldemsahan @burcununseckileri ile okuyoruz #mola #reklamdeğiltavsiye
2026 30. kitabı
Okunma: 13 Nisan 2026 20:52
Herkesin hayatının bir döneminde yapmak istediği o içsel yolculuğu yapmak için ani bir karar veren Şafak,hayatın yorucu temposundan,iş hayatının stresinden kaçmak için sonunda o cesur adımı atar. Sıkışmışlık hissinden kaçmak için Kaş’a kadar yolculuk eder fakat bu yolculukta bambaşka bir kimlikle kendi yolunu bulmaya çalışır. Yeni insanlarla tanışan Şafak için yeni bir hayat başlar. Bu değişim Şafak’ın kendini keşfetme yolculuğuna dönüşür.Şafak yorucu yeni bir hayata başlasa da bu hayat ona yorulduğunda ara verebilmenin önemini fark ettirir.Hayatında küçük bir mola vermenin ne kadar önemli olduğunu aktaran bu hikaye hayatını yeniden sorgulatacaktır. Kendini Ela olarak tanıttığı bu yeni hayatı ona mutluluklar kadar hayal kırıklıkları da yaşatır.Geçmişin izlerinden kaçmaya çalışan Şafak işlerin o kadar da kolay olmadığını fark eder. Bu kitap bana şunu fark ettirdi: Bazen yeniden hayata devam etmek için geçmişin yaralarını kazımak yerine o yaralarla barışmak gerekir.İnsan aslında en çok kendinden kaçsa da günün sonunda yine de kendi özüne döner.
2026 10. kitabı
Güldem Şahan, Mola kitabında sadece Şafak karakterinin kaçışına değil, hayatın koşuşturmasında kaybolan bizlere de ayna tutuyor. Dinlendirici, sakin ve içimizden biriymiş gibi hissettiren kalemiyle Şafak ile birlikte bize de mola verdiriyor. Zihnimizin bazen yorulduğunu; bu yüzden durup düşünmeye ve dinlenmeye ihtiyaç duyduğumuzu hatırlatıyor. ​Şafak'ın hikayesi; yaşadığı mutsuz ve yoğun hayatta panik atak krizlerinin, depresyonun onu bulması ve psikiyatristinin önerisiyle mola verip işinden izin alarak, ismi dahil her şeyi geride bırakıp Antalya Kaş'a gitmesiyle başlıyor. ​Yeni hayatına Ela olarak adım atan Şafak, orada aile dostlarının oğlu Volkan abinin meyhanesinde garsonluk yapacak ve oğlu küçük Poyraz ile yaşayan Ayşe'nin yanında kalarak üç ay boyunca hayatını sürdürecektir. Şafak burada sadece mola vermez; kendini tanır, geçmişiyle yüzleşir, farkındalık kazanır ve belki de her şeyin başlangıcı olan kaybettiği aşk duygusunu ikinci kez bulur. Kitabı okurken sadece başkarakterin değil, çevresindeki insanların hikâyelerine de ufak da olsa konuk oluyoruz ve belki bu da bize hayatta bocalayan tek kişinin biz olmadığımızı hatırlatıyor. Yazar, Şafak'la birlikte ruhsal yorgunluk hisseden okurlarına iyileştirici bir okuma deneyimi sunup yoldaş olurken, mücadelemiz devam ettiği takdirde umudun bizi mutlaka bulacağının mesajını da veriyor.
2026 57. kitabı
Mola – Güldem Şahan Bazı kitaplar tam da ihtiyacın olan anda çıkıyor karşına… •Yazardan ilk defa okuma yaptım ve açıkçası bu kadar içime dokunacağını beklemiyordum. Dışarıdan “her şey yolunda” görünen ama içten içe tükenen bir karakterin hikâyesini okuyoruz. Aslında hikâye çok tanıdık… çünkü biraz hepimizden. •Kitapta en çok sevdiğim şey şu oldu: Bu bir kaçış hikâyesi değil, tam anlamıyla bir yüzleşme hikâyesi. “Mola vermek” burada sadece durmak değil; kendinle gerçekten karşı karşıya gelmek demek. •Anlatımı çok akıcı, yer yer altını çizmelik cümlelerle dolu. Özellikle karakterin iç sesi o kadar gerçek ki okurken kendinle konuşuyormuş gibi hissediyorsun. Ama şunu da söylemeden geçemem; bazı yerlerde o “kişisel gelişim” tonu biraz fazla hissediliyor. Yine de genel duyguyu bozacak seviyede değil. •Doğa betimlemeleri, sakinlik hissi ve o iyileşme süreci… hepsi çok iyi yansıtılmış. Benim için bu kitap: Yavaşlamak, kendine dönmek ve “gerçekten iyi miyim?” sorusunu sormak üzerineydi. •Kime öneririm? Kendini biraz yorgun hissedenlere, içsel sorgulamaları seviyorsan ve psikolojik derinliği olan ama yormayan bir şey arıyorsan bu kitap sana iyi gelebilir. 4.5/5 Bazen devam edebilmek için gerçekten durmak gerekiyor. Belki de hepimizin bir “mola”ya ihtiyacı var… •Sen en son ne zaman gerçekten durup kendini dinledin?
2026 32. kitabı
Okunma: 19 Mart 2026 22:34
Mola benim için gerçekten adı gibi bir “mola” oldu. Kitapta öyle büyük olaylar, sürükleyici bir kurgu falan yok aslında. Daha çok hayatın içinde yorulmuş, biraz kendini kaybetmiş birinin durup kendine dönme hikâyesi gibi. Okurken sürekli şunu hissettim: “Ben de bazen tam olarak böyle hissediyorum.” O yüzden bana çok gerçek geldi. Dili çok sade, hiç yormuyor. Hatta bazı sayfalarda durup düşünmek istedim, bazı cümlelerin altını çizesim geldi. Sanki biri karşıma oturmuş da bana “biraz dur, kendini unutma” diyormuş gibi hissettirdi. Ben kitabı gerçekten çok sevdim. Böyle sakin, yormayan ama içe dokunan kitapları seviyorsanız bence çok iyi gider. Bana iyi geldi açıkçası, okurken içim biraz yavaşladı gibi.
2026 34. kitabı
Okunma: 28 Mart 2026 13:56
Güldem Şahan | Mola “Zaman bizim dışımızda sessiz sedasız akıp gitmiyordu ki. İçimizden geçiyor, hırpalıyor, öğretiyor, öğütüyor, dönüştürüyor, kalıcı izler bırakıyordu.” 🩵Küçüklüğünden beri kuralların ve beklentilerin arasında büyümüş Şafak.Katı bir annenin gölgesi, sesini çıkaramayan bir baba… Böyle bir ortamda büyüyen birinin kendi duygularını anlaması zaten kolay değil. Ama yine de hayat bir şekilde ilerliyor. Ta ki sevdiği insanın hastalığıyla birlikte her şey çatlamaya başlayana kadar. Sevdiğin birini kaybetme ihtimaliyle yaşamak nasıl bir duygu olabilir? Bir yandan umut etmeye çalışırken diğer yandan içten içe parçalanmak… Şafak’ın yaşadığı o kırılma bana çok gerçek geldi. Bu süreçte panik ataklar, yalnızlık ve içsel bir çöküşle mücadele etmeye başlıyor. Terapistinin tavsiyesiyle hayatına üç aylık bir “mola” verme fikri de tam burada ortaya çıkıyor. Her şeyi geride bırakıp Kaş’a gidiyor ve orada Ela adıyla bambaşka bir hayatın içine karışıyor. Garson olarak çalışmaya başlaması, yeni insanlarla tanışması, denizin ve o küçük kasaba hayatının içinde kaybolması… Aslında bu yolculuk sadece şehir değiştirmek değil; biraz da kendinden kaçmaya çalışmak.Ama insan gerçekten kendinden kaçabilir mi? Bu süreçte karşısına çıkan insanlar ve özellikle Özgür, onun hayatındaki bazı duyguları yeniden sorgulamasına neden olur. Hayatında tam olarak nereye koyacağını bilemediğin ama bir şekilde iz bırakan insanlar vardır ya, Özgür biraz öyle bir karakter. Bazen mesafeli, bazen de beklenmedik şekilde yakın hissettiren bir tarafı var. Bu yüzden Şafak’ın onunla ilgili duyguları da oldukça karışık. Özgür’ün varlığı, Şafak’ın geçmişiyle, kayıplarıyla ve gerçekten ne istediğiyle yüzleşmesine dolaylı bir şekilde katkı sağlıyor. İnsan gerçekten iyileşmek için neye ihtiyaç duyar? Yeni
Puan vermedi
Şafak için nasıl da güzel gidiyordu hayat. İşi, evi, sosyal hayatı derken... Bu aynanın görünen yüzüydü ama kimse bilmiyordu. Birde yaşamına farklı açıdan bakmasını sağlayan terapisti olmasa, gerçekten soluk almanın ne demek olduğunu belki de hiç bilemeyecekti¿ Farkına bile varmadan girdiği depresyon, nefessiz bırakan panik ataklar, onu üç aylık ücretsiz izinle Kaş' a yönlendirdi. Hemde Şafak olarak değil, Ela olarak! Burada Volkan abisinin meyhanesinde garson olarak çalışacaktı izni süresince. Pansiyoner Ayşe öğretmen ve oğlu Poyraz ile birlikte kalacak, ufaktan onların da sıkıntılarına yer verecekti usul usul. Özgür ise en büyük yarasına, söküp atamadığı Can'ına uzanan bir köprü olacak mıydı acaba? Evet; Can, kanserle savaşırken yaşamını bir kaza sonucu kaybetmiş ve Şafak'dan bir türlü gidememişti. En büyük hissizliği, nefessiz anlarına sebebi, belki de söküp atamadığı_atmak istemediğiydi. Peki, burada, bu aşk kokan yaz kokan sokaklarda arnavut kaldırım taşları misali tam yerine oturacak mıydı hüzünler? Kendinizi Kaş'da hissedeceğiniz satırlar, yaz gelsin diyeceğiniz anılar... Sımsıcak bir yaz dizisi misali sürükleyen, soğuk kış günlerini eritecek birlikteliklerle dolu bir dönüm noktası; #mola . Okurken seneler önce yaşamış olduğum ani stresle gelen sıkıntılarımı hatırladım. Aynı Şafak gibi kendimi dalga seslerini dinlediğim ufacık ve hiç bilmediğim yere atmış ve huzuru bulmuştum orada. Hala aklıma geldiğinde ya da kendimi kötü hissettiğimde yatakta yatarken dinlediğim o denizin sesini düşünür ve toparlarım kendimi. Yaşanmışlıklarımı düşündüren, bunca koşturmacaya, kafaya takmaya değer mi dedirten, çok severek okuduğum bir okuma oldu bu kitap. @burcununseckileri ile birlikte okudum, #iyiki .

Güldem ŞahanYazar · 15 kitap
Erzurum'da doğdu. Atatürk Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Lise ve kolejlerde İngilizce öğretmeni olarak çalıştı. Halen Yeditepe Üniversitesi Kuzey Hazırlık Okulu'nda Akademik Koodinatör Asistanı olarak görev yapmaktadır. Maviada ve Şiirce adlı dergilerde öyküleri yayımlandı. Arkadaşım Leylek, Horoz ve Diğerleri... adlı dosyasıyla 2004 Tudem Edebiyat Ödülleri Yarışması Öykü Dalında Birincilik ödülünü kazandı. 2005 yılında Aykırısanat Dergisi Kısa Öykü Yarışması'nda Jüri Özel Ödülü aldı. Gülgez adlı romanıyla 2006 Everest Yayınları "İlk Roman Ödülü"nü Tarkan Barlas'la paylaştı.