2025
Orijinal Dil:
İngilizce

2026 63. kitabı
Okunma: 22 Mayıs 2026 07:13
Moni’yi okurken, aslında tek bir insanın hikâyesini değil; toplumun dışına itilmiş, yanlış anlaşılmış ve kendi yalnızlığının içinde sıkışmış bir ruhun hikâyesini okuduğumu hissettim. Kitap bende klasik bir biyografi etkisi bırakmadı. Daha çok, insanın içini rahatsız eden gerçek bir hayat hissi bıraktı. Benim için kitabın en çarpıcı tarafı, Moni’nin sadece “sert” ya da “tehlikeli” biri gibi anlatılmaması oldu. Tam tersine, satır aralarında kırılmışlık, öfke, yalnızlık ve ait olamama hissi çok yoğun şekilde vardı. Bu yüzden okurken bazı yerlerde karaktere kızmakla onu anlamaya çalışmak arasında gidip geldim. Kitap boyunca şunu düşündüm: İnsan bazen yaşadığı hayatın ürünü mü oluyor, yoksa seçimlerinin sonucu mu? Moni tam olarak bu sorunun içinde dolaşıyor. Çünkü anlatılan hayatın içinde suç da var, sertlik de var ama aynı zamanda görünmeyen bir çaresizlik de hissediliyor. Bence kitabı güçlü yapan şey de bu gri alanlar. Anlatım dili bana oldukça gerçek geldi. Süslü değil, cilalı değil. Hatta bazı yerlerde rahatsız edecek kadar çıplak. Ama tam da bu yüzden samimi hissettirdi. Çünkü anlatılan dünyanın daha “temiz” bir dille aktarılması zaten yapay olurdu diye düşündüm. Kendi adıma kitapta en çok etkilendiğim şey, karakterin dışarıdan görünen yüzüyle iç dünyası arasındaki fark oldu. İnsanların çoğu zaman sadece görünen tarafla hüküm verdiğini ama kimsenin o hayatın arkasındaki psikolojiyi gerçekten bilmediğini düşündürdü bana. Kitap bittiğinde aklımda büyük olaylardan çok bir duygu kaldı: ağır bir yalnızlık hissi. Ve bence bu his, kitabın en güçlü tarafıydı. Çünkü bazı insanlar bağırarak değil, sessizce kayboluyor. Kısacası, Moni benim için sadece bir hayat hikâyesi değil; toplum, öfke, yalnızlık ve insan psikolojisi üzerine sert ama gerçek bir anlatı oldu. Okurken yer
MoniKolektif · Garanti Kültür A.Ş. · 20252 okunma

KolektifYazar · 15711 kitap
Kolektif eser, tek bir yazara atfedilmeyen, birden fazla yazarın ortaklaşa yazdığı veya katkıda bulunduğu eserlere verilen isimdir. Bu eserler, yazarların önceden belirlenmiş bir plan doğrultusunda birlikte çalışmasıyla veya her bir yazarın farklı bölümleri veya karakterleri ele almasıyla oluşturulabilir. Kolektif eserler, farklı türlerde karşımıza çıkabilir: - Romanlar: Birden fazla yazarın farklı bakış açılarını ve deneyimlerini bir araya getiren romanlar, kolektif eserlere güzel bir örnektir. Örneğin, "Kelebeğin RüyasıKelebeğin Rüyası" adlı kitap kolektif bir şekilde oluşturulmuştur. - Hikaye Kitapları: Farklı yazarların yazdığı kısa hikayelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan kitaplar da kolektif eserler arasında yer alır. Örneğin, "26 Yazardan Tek Bir Hikaye: Adalet26 Yazardan Tek Bir Hikaye: Adalet" kolektif şekilde yazılan bir hikayeden oluşur. - Şiir Antolojileri: Birden fazla şairin şiirlerinin bir araya getirilmesiyle oluşan antolojiler de kolektif eser kategorisine girer. Örneğin, "Güzel Yazılar - ŞiirlerGüzel Yazılar - Şiirler" gibi antolojilerde birçok şairin eseri yer alır. - Deneme ve Makale Derlemeleri: Farklı yazarların deneme ve makalelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan derlemeler de kolektif eserler arasında sayılabilir. Örneğin, "Sivil İtaatsizlikSivil İtaatsizlik" gibi yayınlar.