Musa Cilt 2

İlk Yayın Tarihi:
Ocak 1998
Doğan Kitap
Orijinal Adı:
Le prophète fondateur (Moïse, #2)
Sıralamalar

Kalplerin bir diğer sultanı Hz. Musa...
2019 39. kitabı
Okunma: 24 Haziran 2019 20:12
Bilinmeyen insanı korkutur ve dahası merakını uyandırır. Ancak korku sevgiyle taçlandırılmadıktan sonra tam bir iman teşkil etmez. Korkmak kadar sevmekte gerekmektedir. Her dönemin peygamberi kendi dönemine ait sanatların en iyi erbaplarından olması pek şaşılası bir durum değildir. Hz. Musa’ya verilen sihir, Hz. İsa’ya verilen tıp ilmi ve Hz. Muhammed’e verilen şiir üstü bir yazım dili… Bunlar peygamberleri diğerlerinden ayıran en güzide lütuflardandı ve halkların zorda olsa iman etmelerini kolaylaştırmak için peygamberler bu Ledün İlmi ile şereflenmişlerdir. Cehennemin tap tenine – ilk on - baktığımız zaman şüphesiz birinci sırayı Firavun alır. Hatta Kuran-ı Kerim’de kötü adamın tasviridir kendisi. Karşısında ise en hayırlı 5 insandan birisi olan Hz. Musa (Mos). Üstün körü bakıldığında herkesin Hz. Musa hakkında birçok bilgi sahibi olduğunu biliriz. Birisi “Asa” dan bahseder bir diğeri ise Kızıldeniz’i böldüğünü söyler. Bu hadiseler kitapta kısmen de olsa doğrudur. Her şeyden ziyadesi ise Hz. Musa bilge bir peygamberdi. Yani doğayı çok iyi tanıyan, doğa olaylarına hâkim olan, öğretici bir kişiliğe sahipti. “Tanrı lütfettiklerini sebepsiz geri almaz. Bizi onlardan yoksun bırakan hatalarımızdır.” (Alıntı #47142057 ) Birinci kitabımızda Hz. Musa’nın doğumundan başlamış, Mısır saraylarında yetişmesini konu etmiş, Medyen’e yolculuğuna tanık olmuş ve Apiru yani İsrailoğulları’na önderlik ederek Mısır’dan “Çıkış’ına” şahitlik ediyorken Kızıldeniz Kıyısına vardığımızda kitap sonlandırılmıştı. Kitap içeriğine dalıp konu özeti çıkarmak istemiyorum. Şunu söylemekte yarar görüyorum ki bu kitap yazılmış diğer Tevrat kitaplarına karşı akademik bir çalışma değeri taşıyabilecek değerdedir. Abartılı ve epik olaylardan kaçınılması ve bunu da kitap
Musa Cilt 2Gerald Messadié · Doğan Kitap · 199997 okunma
2017 254. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2017 16:13
Kitap gerçekten de etkileyici. Tarihi anlatı şeklinde roman sevenlere tavsiyemdir. Bu arada kitabın son 65 sayfası kaynakça ve eleştiri notlarından oluşmaktadır.
Tarih
Musa Cilt 2Gerald Messadié · Doğan Kitap · 199997 okunma
2021 18. kitabı
Güzel bir tarihi kitap. Hz musa’yı (mos) olabildiğince makul ve tarafsız bir gözle anlatmış. Firavun’dan kaçıp kenan (vaad edilmiş topraklar) diyarına göç eden ibranilerin o meşhur ve destansı öyküsünü anlatıyor. Hz musa’nın peygamberlik serüvenine ve tabi ki mucizelerine yer verilmiş. Kitap bittikten sonraki değerlendirme notları çok değerli ve okunmalı. Yazar ciddi emek vermiş. Dinler tarihine ilgi duyanlar okumalı.
Esaretten Kurtuluş Musa -2Gerald Messadié · Olimpos Yayınları · 201897 okunma

Gerald MessadiéYazar · 14 kitap
Gérald Messadié, 1931'de Kahire'nin 20 kilometre güneyinde El Hawamdeya'da doğdu. Sainte-Famille Cizvit Okulu'nda öğrenim gördü. Paris'teki gençlik yılları, öğrenim gördüğü Doğu Dilleri Okulu'ndan (Hintçe, Tamilce) çok Jean Paulhan'ın Nouvelle Revue Française'deki bürosunda ve sıkça yinelenen Almanya kaçamaklarıyla geçti. İlk yazılarını takma adla on yedi yaşında yayınladı. İlk romanı "Une personnage sans couronne"u 1955'te yayımladı. Üçüncü romanı "Le Chien de Francfort"un (1961) ardından on yedi yılını yolculuklara, bilim gazeteciliği çalışmalarına ve dostlarına ayırdı. Birilerince evlat ya da kardeş -hiç değilse manevi evlat- olarak bellenmiş, keşiflere, okumalara susamış Messadié, uzun bir dönem Roma ve New York'ta yaşadı. Bu arada Sudan'dan Samoa'ya, Gana'dan Bolivya'ya koşuşturup durdu. Böylelikle insanlar arasındaki kardeşliğin kültürlerden ve dinlerden daha üstün olduğuna ilişkin inancını sürekli pekiştirdi. Gerald Messadié 25 yıl boyunca bilim dergisi Science & Vie'nin editörlüğünü yaptı ve çeşitli konularda 60'ın üzerinde kitap yayınladı. Tarih, etnoloji ve teoloji ile ilgilenen, inançlar, kültürler ve dinler, biyografiler (Musa'nın iki ciltlik bir biyografisi dahil) ve Marie gibi tarihi romanlar hakkında makaleler yayınladı. Gérald Messadié 5 Temmuz 2018'de Paris'te öldü.