Dalai Lama
The Book of Joy
9786051920801

2020 40. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2020 02:47
Dalay Lama ve Başpiskopos, dönemimizin büyük ruhani liderlerinden ikisi ama onlar aynı zamanda, kendi geleneklerinin ötesine geçen ve her zaman tüm insanlık için duyulan kaygıyla konuşan manevi liderler. Kitaptaki diyaloglar Dalay Lama'nın "hayatın amacı" dediği ızdıraptan kaçınma ve mutluluğu keşfetme hakkındadır. Kendi deneyimleri, sosyal hayat üzerine yapılan bilimsel araştırmalar ve ilgili konuyla ilgili yaşanmışlıklar çok enteresan ve kıymetli. Kitap özellikle zor zamanlarda sığınılası cinsten ve benim baş ucu kitaplarım arasında yerini aldı..
2021 28. kitabı
#mutluluğunkitabı Bu kitabı bütün insanlar okusa hırsız, katil,cimri gibi olumsuz kelimelerden hiç haberdar olmazdık diye düşünüyorum.Bir roman gibi okumamalısınız günde üç sayfadan fazla okursanız sıkılırsınız.Başları biraz Polyanna'yı andırsa da ilerledikçe sanki bir destek almış gibi birçok problemimi aşmamı sağladı özellikle şu cümleler: "Bence üzüntünüzü ve acınızı paylaşın, hatta haykırın. Bu sizi normale döndürebilir. Onların azıp yara haline gelmelerine neden olan şey onları kilit altında tutmak ve orada değillermiş gibi davranmaktır" Gerçekten öyleymiş haykırdım şu an huzurlu hissediyorum. Bir de sürekli kötü haberler alıyoruz. Depremler, kuraklık, ekonomi, taciz... Ama dünyamızda şahane şeyler de olduğunu fakat bunların haber değeri taşımadığı için paylaşılmadığını fark etmek umut verici idi. Hayatımda okuduğum en güzel ifadeler ise: "Hayatın biri kazanırken diğerinin kaybettiği bir oyun olmadığı, yalnızca tek bir pasta dilimi olmadığı, başka birinin bir dilim fazla aldığında bizim daha az alacağımız anlamına gelmemediği, mutluluğun sınırsız olması." Kıskançlık ve hırsın ne kadar boş olduğunu anlatan ne muhteşem cümleler. Hiç zihinsel bağışıklık diye bir şey duydunuz mu? Sürekli öfke ve korkunun bağışıklık sistemimize zarar verdiğini söylüyor. "Zihinsel bağışıklık, Yıkıcı duygulardan kaçınıp olumlu duyguları geliştirmeyi öğrenmektir" Şu da kendime nasihat: " Bağışlayıcılık olmadan bize zarar veren kişiye bağlı kalırız. Öfkenin zincirlerine mahkumuzdur. Bize zarar vereni bağışlayana dek o kişi mutluluğumuzun anahtarını elinde tutar, o kişi gardiyanımız olacaktır" Etkileyici: "Başkalarına yardım etmemizden gelen sıcak his, emziren anneleein salgıladığı hormonun aynısı olan oksitosinin salgılanmasından kaynaklanır. Bu hormonun sağlığa, açık dolaşım
2023 25. kitabı
Okunma: 09 Mayıs 2023 13:46
Adının hakkını veren bir kitaptı. Polyannacılık yapmadan acısıyla tatlısıyla nasıl mutluluğa sahip olunur anlatılmış bir Budist ve Hristiyan dini liderlerin deneyimleri ve düşünceleriyle. Yazar da verilen görüşlere ek kendi düşünceleri ve edindiği psikolojik ve bilimsel verilerle desteklemiş konuşulan argümanları. Kitap bir roman gibi başlıyor, betimlemeler çok fazla. Sanıyorum ki kitap yapılan iki dini liderin buluşmasıyla elde edildiği için, okuyucunun da mental olarak orada hissetmesini sağlamak için bu şekilde yazılmış. Ayrıca kitap soru-cevap ve diyaloglar halinde ilerliyor. Kitabın amacına ulaştığını düşünüyorum zira mutluluğa bakış açım değişip perçinleşti. Ek olarak da bazı kitapların zamanı vardır derler, o sizi bulur. Bu kitabın da zamanı olduğunu düşünüyorum, ihtiyacınız olduğu zaman kitap sizi bulacaktır. Kitaptan bir alıntı yaparak bitirmek istiyorum. " Her gün, yeniden başlamak için yeni bir fırsattır. Her gün sizin doğum gününüzdür."
Mutluluk
2019 75. kitabı
İçerikten kısaca bahsedersek yazar Desmond Tutu iki yakın arkadaş: Tibetli Ruhani lider Dalay Lama ve Başpiskopos Dessmond Tutu arasındaki hem dini hem de kişisel gelişim tadında nitelendirilebilecek sohbetleri anlatıyor diyebiliriz. İlk hetapta bu yakın arkadaşların biri budist rahip diğeri Hıristiyan bir din adamı ayrı dinlere mensup kişiler. Çok iyi anlaşıyorlar ikisi de ortak hoşgörü de birleşmeleri bana okurken bir açıdan Mevlana ve Şems'in dostluğunu çağrıştırdı. Budist ve Hıristiyan öğretileri kitapta oldukça yoğun anlatıldığını ve spiküretiel tarzda kaleme alındığını gördüm. Aslında itiraf ediyorum terimler farklı bir dine mensup olduğu için kitabı anlamakta biraz güçlük yaşadım. Onun haricinde bu iki bilgin insanın hayata dair verdikleri bilgiler sevinç ve mutluluğun önündeki engelleri kaldırmaya yetecek nitelikte. Keyifli okumalar dilerim
2018 22. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2018 15:50
Başucu kitabı olabilir. Ben çok sevdim bir çok arkadaşım da okudu ve aynı görüşte. Yoga eğitmenlik eğitimi alan öğrencilerimize ders kitabı olarak okutuyoruz..
Felsefe
2022 19. kitabı
Okunma: 03 Eylül 2022 09:13
Herkes mutlu olmayı hak eder. Sanki mutsuzluğa odaklanmış gibiyiz ama. Mutlu olmanın altında bir aktivasyon var. Mutsuzluk ise pasif bir direniş. Yine konfor alanından çıkmayarak mutsuz olmayı tercih ediyoruz. Toksik düşüncelerle negatif olmak kolayımıza geliyor. Biraz düşününce mutlu olabileceğimiz ne çok şey var. Kitapta üzerine basa basa anlatılan düşünce; başkalarının mutluluğundan mutlu olabilmek. Bir yerde okumuştum anne oğluna “sen her şeyin en iyisini hak ediyorsun” diyor. Oğlu’da “hayır sadece güzel olanı hak ediyorum. En güzeli benim olursa başkalarına kötüsü kalır.” diyor. Ne ince bir düşünce. Kendine odaklanmanın ne büyük bir hata olduğunu küçük bir çocuk ne güzel anlatıyor bize. Kitaba dönecek olursak, islamı anlatıyor aslında. Dua etmekten, hasetten kaçınmaktan, ben merkezli olmamaktan, cömertlikten, oruçtan, inzivaya çekilmekten, rabıta-ı mevt ten, tevazudan… herbiri yapan kişiye mutluluk getiriyor. Kitapta anlatılan bir diğer nokta ise; her olaya mizahi bir bakış açısı geliştirmek. Ruhsal bir sigorta aslında. Ayrıca, olaylara farklı açılardan bakabilmek de büyük bir esneklik ve mutluluk kaynağı oluyor. Mutlu olmak o kadar da zor değil baktığında…
2026 4. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2026 00:00
Beklentilerimi pek karşılamadı açıkcası, okurken zaman zaman sıkıldım. Beklentinizin pek yüksek olmaması tavsiyemdir. Kitabın son kısmında nefes egzersizleri gibi bütünleyici notlar mevcut.
2024 20. kitabı
Çok akıcı bir kitap. Soru cevap şeklinde ilerleyen, yer yer komik, bilgilendirici bir eser. Dalay Lama ve Başpiskopos Desmond Tutu, ikisi de seksenlerinde olan bu iki ruhani lider sevinç ve mutluluk kavramları üzerine konuşuyorlar. Pişman olmayacağınız ve çok şey katacak bir kitap. Tavsiye ediyorum. Keyifli okumalar.
Kişisel Gelişim Psikoloji
2022 24. kitabı
Akıma davetini kabul ediyorum @irem_korpe ve artırıyorum Geçen her gününde acı haberler aldığımız, hüznümüz kaygımız korkularımız ve öfkemizin başı çektiği şu karantina günlerinde ismi bile mutluluğu bilmem ama umut verici değil mi? "Mutluluğun Kitabı",,, Bir arkadaşım “Mutluluğu kitaplarda mı aramaya başladın artık?” demişti bunu elimde gördüğünde. Öyle miydi gerçekten, mutluluk sevinç bunlar aranır mıydı? Aranınca bulunur muydu? Hadi bulduk diyelim ya sonrası,,,? Falan filan,,, Sorularımın cevabını bulabilmiş değilim, var mı onu da bilmiyorum. Bildiğim hissettiğim birşey var ki o da; her şey, herkes, her andan bana mesajlar olduğu ve zaten bunun bana mutluluğu ve tabi huzuru getirdiği gerçeği. Çok kısa süredir değil ülkemizce tüm dünyaca yaşanan savaş, deprem, çığ, yangın, hastalık gibi üzücü şu süreçlere dair bu kitabın insalığa söylemek istedikleri; beni düşündüren beni dirilten kendime getiren, bana anlık mutluluk daimi huzur veren cümleleri var : " Modern dünya şefkatten kuşkulanır çünkü doğanın vahşi ve acımasız bir çekişme ve rekabet içerdiği, aslında herkese ve her şeye karşı rekabet ettiğimiz inancını kabul etmişizdir. Bu bakış açısına göre şefkat, elde etme ve harcama bakımından hayatlarımızda en iyi ihtimalle bir lüks en kötü ihtimalle de zayıfların kendi kendilerine sorun çıkaran ahmaklığıdır. Ancak evrim bilimi, işbirliğini ve onun ana duyguları olan empati, şefkat, cömertliği türümüzün hayatta kalması için esas olarak görme noktasına gelmiştir. Dalay Lama'nın şefkatin bizim kendi yararımıza olduğunu açıklarken tarif ettiği şeye, evrim biyologları 'karşılıklı özgecilik' demişlerdir. Bugün ben seni kollarım yarın da sen beni,,, Bu düzen hayatta kalmamız için o kadar esastı ki altı aylık çocukların bile engellemeyi yansıtanlardansa yardımlaşmayı yansıtan

Dalai LamaYazar · 19 kitap
Dalay Lama veya Dalai Lama, Tenzin Gyatso (Tibet dilinde: d. 6 Temmuz 1935), 1950'den beri görevde bulunan 14. Dalay Lama'dır. Tibet'in Amdo ilinde çiftçilikle geçinen bir ailenin 16 çocuğundan 5.si olarak dünyaya gelmiştir. 2 yaşındayken tulku, 13. Dalay Lama'nın yeniden dünyaya gelmişi olarak kabul edilmiştir. 17 Kasım 1950'de, 15 yaşında, Tibet'in devlet başkanı ve en önemli politik yöneticisi olarak atanmıştır. O zamanlar Tibet, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuşatması altındaydı. 1949'da yeni kurulan Çin Halk Cumhuriyeti hükümeti Tibet'i işgal etmeye başlayınca genç yaşına rağmen ulusal kabine başkanlığı görevini de üstlenmek durumunda kalan Kutsal Dalai Lama dokuz yıl boyunca Çinli işgalcilere karşı barışçıl, şiddet karşıtı bir politika izlemiş, fakat Çin hükümeti giderek artan bir şiddetle kendilerine direnen savunmasız onbinlerce Tibet'liyi katletmiştir. Çinlilerin kutsal şehir Lhasa'yı kuşatmaya almaya başlamasıyla, Hindistan başbakanı Nehru'nun daveti üzerine Kutsal Dalai Lama barışçıl mücadeleyi sürdürmek üzere Himalayaları aşarak 31 Mart 1959'da Hindistan'a geçiş yapmıştır.. Orada "Sürgündeki Tibet Hükümeti" adıyla Tibet'i idare eden yönetim birimini kurdu ve kendisine eşlik eden binlerce Tibetli mülteci ile birlikte Tibet kültürünü ve eğitimini korumaya çalıştı. Kutsal Dalai Lama ile birlikte yaklaşık 80.000 Tibetli Hindistan'a geçiş yapmış ve buradan Hindistan'ın değişik yerlerine, Nepal, Bhutan ve dünyanın değişik yerlerine mülteci olarak yerleşmiştir (Çin yönetiminden kaçabilenler bugün hala geçiş yapmaktadır). Kutsal Dalai Lama, barışçıl politikaları ve Tibet'in özgürlüğü için şiddet karşıtı mücadelesi nedeniyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü almıştır.[3] Kutsal Dalai Lama'nın Sonsuz Şefkat Bodhisatvası'nın bedenli bir ifadesi olduğuna inanılır.