Müziğin Sesin ve Sözün Gizemciliği

Hazret İnayet Han

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Müzik, insan olmanın bir parçasıdır. Biz insanlar dilsel bir tür olduğumuz kadar müziksel bir türüz. İşitsel sistemimiz ve sinir sistemimiz müziğe karşı olağanüstü hassastır. Az sayıda insan hariç, her birimiz müziği algılar; tınıyı, ses perdesi aralıklarını, ezgileri ve ritmi ayırt ederiz.
Ne olduğun ne söylediğinden daha sesli konuşur
Reklam
Örneğin kendi üzerimizde çalışırsak; nabızlarımızın ve yürek atışlarımızın, nefes alış ve verişlerimizin ritim işi olduğunu ortaya çıkarırız. Yaşam bedenin bütün düzeneğinin ritimli işleyişine bağlıdır. Nefes kendisini insan sesi, söz ve ses olarak bildirir. Ses sürekli olarak işitilebilirdir; içimizdeki ve dışımızdaki ses: işte bu müziktir. Dolayısıyla bu durum göstermektedir ki dışarıda ve içimizde müzik vardır.
Diğer tüm sanatlar öyle adlandırılmazken; neden müzik ilahi sanat olarak adlandırılır? Kesinlikle, bütün sanatların ve bilimlerin içerisinde Tanrı’yı görebiliriz; ancak yalnızca müzikte Tanrı’yı şekil ve düşünceden bağımsız olarak görürüz. Diğer her sanat dalında bir puta tapınma vardır. Her düşünce her sözcük kendi biçimine sahiptir. Yalnızca ses, şekilden bağımsızdır. Şiirin her bir sözcüğü zihnimizde bir resim biçimlendirir. Sadece ses hiçbir nesnenin önümüzde şekillenmesine ve görünmesine neden olmaz.
Basit olan, insan doğasının içini görmez; uyanık olan görür ve gördüğünü söyler; ancak bilge kişi görür ve hiçbir şey söylemez; onu bilge kılan da budur.
Sayfa 330
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.