Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Namaz Psikolojisi

Hüseyin Peker

Namaz Psikolojisi Gönderileri

Namaz Psikolojisi kitaplarını, Namaz Psikolojisi sözleri ve alıntılarını, Namaz Psikolojisi yazarlarını, Namaz Psikolojisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Başımızdan geçen olumsuz yaşantıların ve bizimle ilgili olumsuz değerlendirmelerin benliğimizde açtığı yaralar, namazla pansuman edilir, onarılır ve daha canlı, daha arzulu, kendimize güvenimiz artmış, ruhen güçlenmiş olarak hayat sahnesinde yerimizi alırız.
"Namazdan çıkmak, sadece yüzünü kıbleden çevirmektir. Allah her yerde olduğuna göre gönül namazından çıkmak mümkün müdür? Gönlümüzün yüzünü Allah'a çevirdiğimiz sürece manevi namaz devam eder."
Reklam
Hiç ibadete başvurmayan bir kişinin dindarlığı farazi ve hayalidir.
İnsan, "Ben neyim, özelliklerim nelerdir, nasıl olmalıyım, ne yapmalıyım?" gibi sorulara cevap ararken, varacağı yargılarda dini inancının ve hayata bakışının mutlaka etkisi olur. Sahip olduğu değeri tayin ederken, çevresindeki kişilerden ziyade asıl Allah'ın kendisine verdiği değerin önemli olduğunu namazla daha iyi kavrar. Namaz ona, Allah katında değerli olduğu algısını kazandırır. Çünkü Allah katında değer, sahip olunan maddi şeylerle değil, O'na kullukla O'nun emirlerine karşı gösterilen duyarlılıkla, yani takva ile kazanılır. Namazda, Allah'ın bireye verdiği değerin hissedilişi ön plana çıkar.
Namaz, merhamet duygusunu sürekli canlı tutar. İnsanın günlük hayat sürecinde karşılaştığı olaylar, çevresinde ve dünyada olup bitenler onun zaman zaman kızgınlık ve nefret gibi olumsuz duygularını harekete geçirir. Sevgi ve merhamet duygusunu baskılar. İşte bu sırada hemen günde beş kez kılınan namaz devreye girer. Merhamet ön plana geçer. Mümin Allah'a yönelir. Kızgınlığı gider. Gerek Besmele'de gerekse Fatiha'da okuduğu Rahman ve Rahim kelimelerinin rahmet ve merhameti vuygulayan anlamları onu merhametli olmaya iter.
Dolayısıyla Allah sevgisinin ve Allah'a güven duygusunun beyinde mutluluk kimyasallarından olan serotonin ve endorfin gibi hormonların düzeyini artırıcı, kötü davranış geninin olumsuz etkilerini ise azaltıcı rolünün olduğu anlaşılmaktadır.
Reklam
Namaz
Zaten namaz da, namaz kılanın, bilinçli bir şekilde ne okuduğunu bilmesi, okuduklarını hissetmesi ve yaşaması oranında değer kazanır.
Namaz rutin bir alışkanlık olmamalı..
Sayfa 94 - Türkiye Diyanet Vakfı YayınlarıKitabı okudu
Özgür irade ile onaylanıp davranışa dönüşmeyen inançlar çoğu zaman geçicidirler.
Sayfa 46 - Türkiye Diyanet Vakfı YayınlarıKitabı okudu
Dua ve ibadet esnasında beyinde mutluluk hormanlarının salgı düzeyi yükselmektedir.
106 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.