Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Narsisizm ve Yaratıcılık

Nilüfer Erdem

Narsisizm ve Yaratıcılık Gönderileri

Narsisizm ve Yaratıcılık kitaplarını, Narsisizm ve Yaratıcılık sözleri ve alıntılarını, Narsisizm ve Yaratıcılık yazarlarını, Narsisizm ve Yaratıcılık yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Pesso'dan aktarılmış:
"Kimsenin gelmediği bir yerden kimsenin gitmediği bir yere götüren bir yol için neler verirdim. Hayatımı, bir tarlanın ortasında başlayıp başka bir tarlanın tam ortasında kaybolan bir yolun inşaasına vakfetmek isterdim."
Yapı Kredi Yayınları
sustuğumuzda tatsızlaşıyoruz, dedi edgar, konuştuğumuzdaysa gülünçleşiyoruz.
Sayfa 205Kitabı okudu
Reklam
Kişi sevdiğini ancak ve ancak ondan vazgeçerek yeniden yaratabilir. Yeniden yaratı ancak kayıp kabul edilip yaş yaşandığında gerçekleşebilir.
Sayfa 216
Fotoğraf varoluşsal olarak asla tekrarlanamayacak olanı mekanik olarak tekrarlar
Sayfa 208
Fotoğraf sanatçısı çektiği her harede o anı sonsuza dek durdurur bir anlamda. Nedir sanatçıyı buna yönelten? İç dünyasındaki hangi güdülenim akın zamanı müdahale etme çabasını yaratır?
Şeyleri onların olduğu gibi görmeyiz, onları kendi olduğumuz gibi görürüz
Sayfa 207
Reklam
Oysa hiçbir zaman kendi benliğimin boşluğunun yoğunluğunu tam olarak kuramayacağımdan ancak bunu yok eden işaretlere başvurmak zorunda kalırım.
Sayfa 173Kitabı okudu
Kimsenin gelmediği bir yerden kimsenin gitmediği bir yere götüren bir yol için neler verirdim. Hayatımı, bir tarlanın ortasında başlayıp başka bir tarlanın tam ortasında kaybolan bir yolun inşasına vakfetmek isterdim.
Sayfa 105Kitabı okudu
Ebeveyn diye bir şey kesinlikle yoktur. Yalnızca yeni insanlar üreten suçlular vardır.
Narsist kişinin yaşamının ilk yıllarındaki aynalanma ve ilişki eksikliği düşünüldüğünde, sanatçının sanat yapıtı yoluyla kurduğu yeni ilişkiler iç dünyasında düzeltici bir deneyim olarak yaşanabilir. Sanki geçmişte kendi yansımasını aradığı annenin gözlerinin yerini, şimdi sanat yapıtına bakan başka gözler almış gibidir.
Reklam
Kişinin kendi nesneleriyle kurmuş olduğu ilişkilerdeki güçlükler, yoksunluklarla şekillenen bilinçdışı düşlemleri sanat yapıtı yoluyla bir temsil alanı bulur. Bu noktada narsistik bireyin yoksunluk ve buna eşlik eden saldırganlıkla örülü iç dünyasını düşünecek olursak yaratıcı eylem bir onarım olduğu kadar, aynı zamanda bir hayatta kalma çabasıdır.
Segal, temel korku sevilen nesneyi dış dünyada ve kendi içinde kaybetme korkusudur. Onarma ve hasar görmüş nesneyi yeniden yaratma arzusu daha sonraki yüceltme ve yaratıcılığın temelidir.
Klein gerçek sanatsal ve yaratıcı etkinliğin, ölüm içgüdüsüyle bağlantılı olan yıkıcı düşlemleri iyiye dönüştürme kaygısından kaynaklandığını söyler.
Freud'a göre cinsel dürtülerin doyurulmasındaki eksiklik sanatın güdüleyici gücüdür, Freud bu düşüncesine 1913'te narsistik boyutu da ekler "sanat düşüncede tümgüçlülüğün sürdürülebildiği tek alan olabilir der.