1992
Fırat Yayınları

Nûbihara Biçûkan
2020 47. kitabı
Seyda Ahmedî Xanî çarsed sal berîya nehe Nubihara Biçukan niwîsîye. Xanî helbestvanek mezîne. Wî zemanî ji bo biçukan, zarukan pirtuk niwîsîye. Diroka edebiyata Tirkan da naw Osmaniyan da ji bo zaroken pirtuk sala 1871ê da Ahmet Mithat viwîsîye. Xanî çend sal berîya vî sala 1683yè da ew pirtukê niwisîye. Milletê Kurd xazê pirtukê Ahmedê Xanî bixwunin ú tafsîla wê biken. Ew pirtuk ji bo zarokan niwîsîya ka ku zarokên Kurd heke Quranê Kerîm xalaskin ku manaya âyetên Xúda çi bêjî ku fehm biken. Peyvik Erebî û hem ew peyvik Kurdî tê çi menayê niwîsîye Xanî. Nubihara Biçukan şeklî halbestî hatîye niwîsandin. Çika ufka mezina Ya Rab. Xanî heskirîye Xitaba Xûdê naw dilè zorakan da bite fehmkêr. Rehma Xwedê ser Ehmedê Xanî be.
NûbarEhmedê Xanî · Fırat Yayınları · 199232 okunma

Ehmedê XanîYazar · 17 kitap
Yaşadığı yörede zaman zaman şeyh olarak kabul edilmiş, halk arasında Hani Baba adıyla da anılmıştır. Ayrıca, molla(Molla Ahmed) olarak da tanınmaktadır. Hânî Aşiretinden olmasından ve Han köyünde doğması ötürü Ahmed Hânî (Ahmed-i Hânî) olarak tanınmaktadır. Doğu Bayazıt medreselerinde müderrislik ve İshak Paşa Sarayında kâtiplik yapmıştır. Dört dil (Arapça, Farsça, Kürtçe ve Türkçe) bilen Hani, eserlerini, dönemin tercih edilen edebiyat dili olan Farsça yerine Kürtçe yazmıştır. En bilinen eseri, 17. yüzyılda Kürtçe'nin Kurmanci lehçesiyle yazdığı "Mem û Zîn"dir. Xanî, Mem û Zîn adlı eserinde, Emir Zeynettin'in güzellikleriyle dillere destan olan Zin ve Sti adlı iki kız kardeşinin Mem ve Tajdin ismindeki iki gençle olan aşklarını şiir şeklinde anlatır. Eser, aynı adla sinemaya da uyarlanmıştır. Türbesi Ağrı Doğubeyazıt'tadır.