Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Neden Savaş?

Albert Einstein

Neden Savaş? Gönderileri

Neden Savaş? kitaplarını, Neden Savaş? sözleri ve alıntılarını, Neden Savaş? yazarlarını, Neden Savaş? yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İktidardaki azınlık özellikle eğitim, basın ve çoğu kez dinî örgütlenmeleri de elinde tutuyor. İktidarlar bu araçlar sayesinde kitlelerin duygularını kontrol ediyor ve onları iradesiz aletler hâline getiriyor.
Ben onlara barışı öğretmek istiyorum, nefreti değil; sevgiyi öğretmek istiyorum, savaşı değil!
Reklam
Her savaş, insanlığın ilerlemesini engellemekte olan kötülükler zincirine bir halka daha eklemektedir.
Güç ancak benzer bir güçle ona karşı konulduğunda durdurulabilir, kontrol altına alınabilir.
Savaş kaçınılmaz değildir. Savaş insanlığın kaderi de değildir. Ama savaşların insanlık tarihi kadar eski olduğu da tartışmasızdır.
Kültür gelişimini ilerleten her şey aynı zamanda savaşa karşı da çalışır.
Reklam
Çünkü din de aynı şeyi söyler: En yakınındakini kendini sevdiğin gibi sev. Söylemesi kolay ama bunu yerine getirmek zor.
Kanunlar; hükmedenler tarafından, hükmedenler için yapılıyor ve hükmedilenler için fazla hak tanınmıyor.
... Dünyada insanın ihtiyaç duyduğu her şeyin doğa tarafından fazlasıyla sağlandığı mutlu yerler olduğu, zor kullanmanın ve agresifliğin ne olduğunu bilmeyen, hayatlarını uyum içirisinde sürdüren kabileler olduğu söylenir. Buna inanamıyorum ve bu mutlu varlıklar hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorum. Bolşevikler de maddi ihtiyaçların tatminini garanti ederek ve toplum bireylerine eşitlik sağlayarak insanın saldırganlığını ortadan kaldırabileceklerini umuyorlar. Ben bunu bir illüzyon olarak niteliyorum. Şimdilik son derece itinalı bir silahlanmaya sahipler ve yandaşlarını, dışta kalanlara karşı nefret ile bir arada tutuyorlar. Siz de farkına varmışsınızdır, konu, insanın saldırganlık eğilimlerini tamamen ortadan kaldırmak değil; bu eğilimin kendisini savaşta ifade etmeyecek şekilde yönlendirilme çabasına girilmesi konusudur...
Sayfa 53 - Seyhan YayıncılıkKitabı okudu
Uygarlığın gelişimini teşvik eden şey her ne ise o aynı zamanda savaşa da karşıdır.
Reklam
Biraz spekülasyon sonucunda bu içgüdünün yaşayan her canlıda işbaşında olduğu ve ona zarar vermek için, yaşamı başlangıçtaki cansız duruma indirgemek için çabaladığını düşünmeye başladık. Bu yüzden bu içgüdü ölüm içgüdüsü diye anılmayı kesinlikle hak eder; bu arada erotik içgüdüler yaşama çabasını temsil ederler. Ölüm içgüdüsü özel organlar yardımıyla dışarıya, nesnelere yöneldiği zaman yıkma içgüdüsüne dönüşür. Organizma kendi yaşamını, deyim yerindeyse yabancı bir yaşamı yıkarak korur. Fakat ölüm içgüdüsünün bir kısmı organizmanın içinde işlemeye devam eder.
Bugün milletleri yönlendiren ideallerin, onları karşıt yönlere savurduğu son derece açıktır.
...fikirler, ancak toplumun bireyleri arasında kayda değer bir yakınlık söylemi yaratırlarsa önem kazanabilirler ve bu fikirlerin ne kadar büyük bir hakimiyet kuracağı sorusu ortaya çıkar.
...savaş şiddetle arzulanan "daimi" barış saltanatını kurmak için uygunsuz bir araç olmaktan uzak görünür çünkü savaş, içinde güçlü merkezi devletin gelecekteki savaşları imkânsız kılacağı daha büyük birimler yaratır.
310 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.