Cumhuriyet Devrinde Bir Osmanlı Prensesi

Ekim 2011
Everest Yayınları

·492 syf.·
2015 33. kitabı
Hem güzel bir araştırma kitabı hem de harika bir roman okudum. Kitabın ismi Neslişah olmasına rağmen bir tek sultandan değil, o dönemdeki tüm hanedandan ayrıntıyla bahsetmesi ayrıca hoşuma giden bir konu oldu. Aslında çok yorum yapmaya gerek yok. Tarihle ilgilenen herkesin rahatlıkla okuyabileceği bir kitap, güzel bir araştırma. Kitabı bitirdikten sonra yine Murat Bardakçı'nın eseri olan Son Osmanlılar Belgeselini de izlemenizi tavsiye ederim.
Puan vermedi·492 syf.·
2026 212. kitabı
Osmanlı İmparatorluğu’nun son padişahı sultan vahdettin ile son halife Abdülmecid Efendi’nin torunu olan neslişah Osmanoğlu, altı asırlık imparatorluğun yıkılıştan önceki son resmi sultanıydı. Hanedan defterinde neslişah Osmanoğlundan sonra artık hiçbir şehzade ve sultan yer almıyordu, zira imparatorluk sona ermişti. Dolayısıyla imparatorluk devrinin resmi kayıtlara geçmiş son mensubu, yani son sultanı oluyordu ve hanedan, neslişah Sultan’dan sonra artık bir aile halini alacak. S:15 Son padişah Sultan Vahideddin ile son halife Abdülmecid Efendi'nin torunu olan Neslişah Osmanoğlu, altı asırlık Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılıştan önce dünyaya gelmiş son prensesi idi... 1921'in 4 Şubatında doğmuş ve Osmanoğlu ailesinin mensuplarının kaydedildiği Hanedan Defteri onun ismi ile noktalanmıştı.. Neslişah Osmanoğlu maceralarla ve hüzünlerle dolu bir hayat yaşadı. Saraylarda geçen çocukluk senelerini ardarda gelen sürgünler ve sıkıntılar takip etti. Gelin olarak gittiği yabancı bir memleketin first lady'si iken ihtilâl ve darbe rüzgarlarına yakalandı, ihtişamın zirvesinden askeri mahkemelerin çatık kaşlı hakimlerinin önüne, tehlike dolu günlere sürüklendi Üç yaşında kovulduğu vatanına, yani Türkiye'ye ise ancak 40 yaşından sonra dönebildi... ı Murat Bardakçı 'nın Neslişah Osmanoğlu'nun hayat hikayesini kendi anlattıklarına ve belgelere göre ele aldığı ve sürgüne gönderilmiş bir hanedan mensubu hakkında şimdiye kadar yazılmış ilk etraflı biyografi olan bu kitabı sadece Neslişah Osmanoğlu'nun değil, yıkılmış bir imparatorluğun aristokrasisinin tarihe süzülüşünün de hikâyesidir. Neslişah
biyografi tarih
NeslişahMurat Bardakçı · Everest Yayınları · 2011216 okunma
Bildiklerimiz, bildiğimizi sandıklarımız, hiççççç bilmediklerimiz....
2022 63. kitabı
Okunma: 14 Şubat 2022 21:49
Kitaba başlamadan önce hedeflediğim kitap listesindeki diğer kitapların süresinden alacağımı düşünmüştüm, zira kitap 420 sayfa ve ben hiç okuyum da kitap bitsin diye okuyanlardan olamadım şimdiye kadar.. Her yabancı kelimede, bilgide dönüp araştırıp bazen bir satırda geçip giden anlatım için başka kaynaklardan onlarca sayfa okurum. Buna rağmen kitap bir hafta gibi bir sürede soluksuz bitti. Kitabın genel tanıtımında göreceğiniz gibi Neslişah Osmanlı Hanedanlık Kayıt defterinin son kaydedilen mensubu. Doğumuyla altın basılıyor, top atışları yapılıyor.Her iki dedesi de Osmanlı'nın ve İslam dünyasının en üst makamlarını temsil ediyor. Anne tarafından dedesi Sultan Vahdettin, baba tarafından dedesi son halife Abdülmecid Efendi.Ancak Osmanlı'nın ihtişamından Neslişah'ın ve ailesinin payına sürgünde yoklukla ve vatan özlemiyle geçen yıllar kalıyor. Tarih derslerinde bizlere okutulanların yüzeyselliği dışında Osmanlı arşivi belgeleriyle, kişisel mektuplarla, bakmaya doyamayacağınız fotoğraflarla desteklenmiş harika bir eser olmuş. Detaylarda ki bilgiler, sürgünde geçen yıllarda vatana tekrar kabul edilme ümitlerinin hiç tükenmemesi sanırım yaşanan sıkıntıları dayanılır hale getirmiş. Osmanlı geleneklerinin hiçbir koşulda terkedilmemesi, hanedanlık mensuplarının sanatın içinde ve aynı zamanda sanatçı kimlikleriyle de var olma halleri, sürgünde eski yaşam standartlarını sağlama alışkanlıklarını terketmekte zorlanmaları, yine de hep krallık ve sosyetenin çemberinde olma çabaları ve girişimleri, sürgüne gittikleri ülkelerde karşılaştıkları savaşlar ve darbelerle yine yeniden aynı süreçlerden geçmeleri....çok detay var kitabı molasız okumak için...ben bırakamadım elimden, eminim dönemi.merak eden tüm okuyucular için de durum bu olacak.Kitap içinde geçen bilgilerin bir kısmı da
Tarih
2018 2. kitabı
Okunma: 17 Haziran 2018 23:50
Kitabı büyük bir heyecan ile aldım ve tam anlamıyla odaklanmadan okumak istemediğim için bitirmem aylarımı aldı. Fark ettim ki bunca yıllık Tarih dersleri ile ben sadece anahtar deliğinden bakabilmişim. Bir denizde bırakın yüzmeyi, ayaklarımı bile değdirmemişim. Osmanlının son dönemlerini,Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarını, hanedanın sürgün yıllarını, dünyanın ve Türkiye'nin 1. ve 2. Dünya Savaşı yıllarındaki durumunu, Avrupa'da ve Orta Doğu'da adım adım değişen yönetim şekillerini...bunların hepsi ve daha fazlası hakkında,son Osmanlı prensesi Neslişah'ın hayatını okurken bilgi sahibi oluyorsunuz. Belgelerle dolu olması bakımında da önemli ve tekrar okunması gereken bir kitap.
2025 30. kitabı
Okunma: 12 Eylül 2025 13:26
Saraylarda, ihtişamın, varlığın, zenginliğin zirvesinde başlayan, bir değil, defalarca uğranan sürgünlerle devam eden bir hayat… Şaşalı , görkemli günler.. Mücevherler, en gözalıcı kıyafetler, dilediği her şeyi elde edebilen bir prenses… Krallarla, siyasetçilerle, sanatçılarla kurulmuş ve senelerce devam etmiş zevkli dostluklar… Avrupa Sosyetesi’nin en ulaşılmaz mensuplarıyla beraber ihtişamın zirvesindeki partiler… Hayatının uzun bir kısmı, hiç kimseye nasip olmayacak böyle bir görkem ve şatafat içinde geçiyor Prenses Neslişahın… Ta ki  1953 Kasımın’da, 34 yaşındaki albay olan Cemal AbdulNasır’ın liderliğinde yapılan askeri darbeye kadar… Bu darbenin ardından, abdulnasırın, kraliyet mensuplarının, bütün prens ve prenseslerin yanı sıra prens Abdülmünim‘in, dolayısıyla neslişah’ın da gayrimenkullerine, paralarına, ev eşyalarından elbiselerine kadar her şeylerine el konuluyor. 1958’de ev hapsine alınıyorlar ve devlete karşı komplo kurmak suçundan askeri mahkemeye çıkarılıyorlar. Nesli Şah’ın evi defalarca basılıyor, çocuklarının oyuncaklarına kadar her şeylerine el konuyor… Sonuçta, hayatının 40 seneye yakın kısmı Sürgünlerde geçen bir prensesin hayatı… Bu kadar ihtişamlı ve görkemli hayatlar, daima büyük riskler barındırıyor sanırım… her şeyin bir kıvılcımla alev alıp bütün ihtişamı yakması daima olasılık dahilinde ve an meselesi.  bütün bunlar kişinin (Kralın, prensesin veya herhangi bir muktedirin) elinde olmayan etkenlerle gerçekleşebiliyor. Bu kırılmayı yaratan devrim, ayaklanma, isyan, darbe, vs. gibi nedenler olabiliyor) neslişah’ta, bütün Orta Doğu toplumları gibi bu kırılmayı yaşamış. İhtişamın zirvesinden, bir sürgün haline düşmüş. Kitap; Krallık, otoriterlik, diktatörlüğün gerek muktedir için, gerek halk için ne kadar
2022 80. kitabı
Okunma: 14 Ağustos 2022 16:40
Aylar önce okumaya başlamıştım. Tarih bilgim eksik olunca bazı yerleri anlamadığım için yarım bırakmıştım. Tekrardan dünden beri elimde ve zorlayarak da olsa bitirdim. Kitap aslında çok güzel. Ancak çok fazla bilgi olduğundan sürekli elimde telefon araştırmam gerekiyor ve böyle zaman geçiyor. Sonra da elimde telefonla zaman geçirmiş buluyorum kendimi. Meraklı yapıya sahip olduğum için o sayfadan o sayfaya geçiyorum. Sadece anlamadığım ya da bilmediğim yerleri araştırarak kitabı okumayı başardım sonunda. Tarihi iyi öğrenmemiz gerekiyor. Sadece savaş tarihleri değil kim kimin akrabası, ne nasıl olmuş öğrenmemiz gerekiyor. Geçmişi bilmeden geleceği inşa edemeyiz. Bu kitaptan en iyi öğrendiğim bu oldu. Keyifli okumalar dilerim.
Sürgünde Bir Sultan
2024 3. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2024 15:28
İlber Ortaylı ve Murat Bardakçı nın methiyeleri sebebiyle Neslişah Sultanı merak etmeye başlamıştım. Son Osmanlılar kitabını okuyunca sürgündeki Osmanlılara dair ilgim de artmaya başladı ben de Sayın Bardakçının Neslişah kitabını okumaya karar verdim. Kitap adından da anlaşılacağı üzere saltanat kaldırılmadan önce doğan son Osmanlı olan Neslişah Sultanın hayatını anlatıyor. Bir yandan son Sultan Vahdettinin diğer yandan son halife Abdülmecid efendinin torunu olan sultanın seciyesi dikkat çekici. Türkiye'den sürülen ailesi ile İsviçre, Fransa ve Mısırda ömür süren sultanın hayatı ise çalkantılı. Gençliği sıkı kurallar ve ekonomik sorunlar arasında geçen sultan sürgünde Osmanlıların ne sıkıntılar çektiklerini iyi izah ediyor. Bilhassa bu bölümlerde hanedan mensuplarının lükse düşkünlüğü ve para yönetiminden hiç ama hiç anlamamaları dikkat çekici. Ellerine geçen parayı en lüks terzilere ve otellere harcayan hanedan üyelerinin akıbeti pek iyi olmuyor. Hanedanın orta yaş üstü mensupları sürgünde sürünürken genç kızı olan ailelerin ise bir şansı var. Her ne kadar Osmanlılar devleti yıkılmış olsa da ailenin bilhassa İslam dünyasında itibarı yüksek. Bu sebeple İslam dünyasının yönetici aileleri itibarlarını arttırmak için Osmanlılardan kız almak istiyorlar. Neslişah sultan da benzer bir şekilde Kavalalı ailesine gelin gidiyor. Eşinin naipliğe yükselmesi ile Mısırın first ladysi olan sultan yönetime Cemal Abdülnasır'ın gelmesi ile vatan hainliğinden dolayı yargılanıyor. Eşi ile suçlamalarda aklanan Sultan hanedanın bayan mensuplarının Türkiye'ye girişine izin çıkınca eşi ile İstanbul'a yerleşiyor ve ömrünün geri kalanını çocukları ve ülkesi için uğraşlar içinde tamamlıyor. Velhasıl Sayın Bardakçı yine harika bir kitap ortaya çıkarmış arkadaşlar. Bilhassa Hanedanın ne demek olduğunu öğrenmek
Tarih
2018 17. kitabı
Okunma: 24 Temmuz 2018 00:11
Okuduğum en iyi tarih kitaplarından biri. Dili akıcı konular ilgi çekici... bugunumuz kadar geçmişe de hakim olmak icin dogru kaynaklardan tarihimizi öğrenmemiz gerekiyor bu kitap tam da onlardan
2016 18. kitabı
Cumhuriyet devrinde bir Osmanlı prensesi. Çocuk yaşlarda sürgüne gönderilmiş bir hanedan mensubu ve yıkılmış bir imparatorluğun tarihe açılan kapısı. Osmanlı dönemini sevenler ve merak edenlerin kesinlikle okumasi gereken bir biyografi. Üç yaşında konulduğu vatanına, yani Türkiye'ye 40 yaşından sonra dönebilen bir prensesin hayat hikayesi.
2019 40. kitabı
Cok taraflı yazilmis bir kitap. Acikcasi beni hayal kirikligina ugratti. Neslisahin agzindam bir cok sey eksik kalmis gizlenmis gibi...tek anlatilan yokluk icinde yasadiklari ama kitap içerisinde ki fotograflara baktiginizda su gunun sartinda bile daha iyi bir hayat dusunulemez.

Murat BardakçıYazar · 22 kitap
Murat Gökhan Bardakçı, 1955 yılında İstanbul'da doğdu, ekonomi öğrenimi gördü. Musikiye Dr. Selahattin Tanur'la tanbur ve eser meşkederek başlayan Murat Bardakçı, Tanur'dan "icazet" aldı, Ekrem Karadeniz'le teori, teori tarihi ve ses sistemi üzerine çalıştı, Fahire Fersan ve Vecdi Seyhun'dan yararlandı, ilgi alanını daha sonra musiki tarihine yöneltti. Abdülbaki Gölpınarlı'dan şarkiyat kaynakları ve metodolojisi alanlarında büyük ölçüde faydalandı, bu arada Türk ve İslam Müziği'nin tarihiyle ilgili kitap, belge, fotoğraf, film ve ses kaydı gibi arşiv malzemesi topladı, geniş bir nota kolleksiyonu oluşturdu.