Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarih-Devlet-Ekonomi-Yönetim

Niçin?

İskender Öksüz

Niçin? Gönderileri

Niçin? kitaplarını, Niçin? sözleri ve alıntılarını, Niçin? yazarlarını, Niçin? yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Milliyetsiz ve ideolojisiz anayasa talebi, "fikirler savaşı" yaşanan 21. asırda şu anlama geliyor : Siz fikir silahlarınızı teslim edin, fikir adamlarınızı terhis edin. Milli değerlere, egemenliğe ve istiklale ihtiyacınız yok. Gerekirse bizim fikirlerimizi kullanırsınız.
Fukuyama şöyle özetliyor: "Avrupa'da kilise devletleşirken Osmanlı'da devlet kiliselleşti."
Reklam
Bir amerikan yönetim bilimcisinin espirili anlatımıyla "piramit yönetiminde herkes,kendisinden bir üst kademedekinin poposunu"görür. Yarış en yakın olana yakın olmak ve mümkünse bir üst basamağa çıkıp daha az popoya muhatap olmak yarışıdır.
Millet hem dedelerdir hem torunlardır. Millet hem geçmiştir hem de gelecektir.
Siyasilerin elindeki medya üzerine
Görüyoruz ki bu anlayışa göre tarih milletin değil,siyasetin ve her nefesi izlemek isteyen devletin işidir.
Devlet yoksa ülkeye mafyalar, çürümüş bürokratlar, yüksek yerlerdeki hırsızlar hakimse, yönetim kademelerinde eşkıyalar oturuyorsa, ülkenin ürettiklerinin yatırıma ve refaha dönüşmesi mümkün olmuyordu. Daha doğrusu ülke üretemiyor; zaten çoğunluğun hırsızlıkla geçindiği bir toplumda kimse üretmek istemiyordu. Herkes kendi imkanına göre çalmak peşindeyd;i fakat üretim olmayınca geriye çalınacak fazla bir şey de kalmıyordu. Ülkenin tabii kaynakları ve dış yardımlarından başka... Böyle ülkelerden değil istikrarlı müttefik, istikrarlık uydu bile inşa edilemiyordu.
Reklam
Medeniyetler, yıkarak değil, biriktirerek üst üste koyarak inşa edilir.
...Avrupa Birliği ülkeleri bizim geçmişimizi, daha doğrusu o geçmişin bugünkü ve gelecek nesillere etkisini o kadar tehlikeli buluyorlar ki tarihin devletlerimizden, hanedanlarımızdan, siyasetten, zaferlerden ve yenilgilerden bahseden kısımlarını ayıklanmasını buyuruyor; bunu sağlayabilmek için teşkilatlar, cakıflar kuruyorlar. Başına da eski komünistleri geçiriyorlar.
Tapınmaktan nefrete sıçrayış
From, tapınmaktan nefrete geçmenin analizini yapar. Bir şeyden kurtulma şeklinde ortaya çıkan hürriyet aslında anksiyeteye yol açar. Eskiden ne güzel her derdimiz için bir vecize veya hadis bulup ona göre amel etmek varken, şimdi problemler karşısında çırılçıplak savunmasızız. Her sorunun cevabını kendimiz arayıp bulmak zorundayız. Bu dayanılmayacak kadar sıkıntılı bir haldir. Mutlaka kendimize yeni bir kusursuz otorite bulmamız lazım.
A. B. D. Başkanı George W. Bush, Irak hazırlığı suratında dinlenirken ne okuyordu biliyor musunuz? Birinci Dünya Harbi sırasında bize karşı Mısır' da hazırlanan Avustralya ve Yeni Zelanda birliklerinde (ANZAC) görev yapan İskoç papaz Oswald Chambers'in o dönemdeki vaazlarını.
198 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.