Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Tarih-Devlet-Ekonomi-Yönetim

Niçin?

İskender Öksüz

Niçin? Sözleri ve Alıntıları

Niçin? sözleri ve alıntılarını, Niçin? kitap alıntılarını, Niçin? en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Millet hem dedelerdir hem torunlardır. Millet hem geçmiştir hem de gelecektir.
KİM İÇİN? NE İÇİN?
Friedman anlatır: 1. Kendi parasını kendisi içi harcayan, hem aldığının en ucuz olmasına hem de en kaliteli olmasına dikkat eder. En ucuza en kaliteli... Üretirken buna "verimlilik" diyoruz. 2. Kendi parasını başkası için harcayan, aldığının fiyatına kendi dikkat eder ama kalite fiyattan sonra gelir. Friedman, buna örnek olarak birine hediye almayı gösterir... 3. Başkasının parasını kendisi için harcayan mutlu kişi, fiyata pek dikkat etmez ama aldığı ürünün kalitesi önemlidir. "Para önemli değil" düsturu genellikle bu halden kaynaklanır. 4. Başkasının parasını başkası için harcayan ne fiyata ne de kaliteye dikkat etmek zorundadır. Friedman, "İşte!" der bu devlet bürokratının davranışıdır.
Reklam
Çağdaş devletin, ortak yüksek dilden sonra milletine ilk vermesi gereken donanım tarih şuurudur.
Milliyetsiz ve ideolojisiz anayasa talebi, "fikirler savaşı" yaşanan 21. asırda şu anlama geliyor : Siz fikir silahlarınızı teslim edin, fikir adamlarınızı terhis edin. Milli değerlere, egemenliğe ve istiklale ihtiyacınız yok. Gerekirse bizim fikirlerimizi kullanırsınız.
Siyasilerin elindeki medya üzerine
Görüyoruz ki bu anlayışa göre tarih milletin değil,siyasetin ve her nefesi izlemek isteyen devletin işidir.
Fukuyama şöyle özetliyor: "Avrupa'da kilise devletleşirken Osmanlı'da devlet kiliselleşti."
Reklam
Bir amerikan yönetim bilimcisinin espirili anlatımıyla "piramit yönetiminde herkes,kendisinden bir üst kademedekinin poposunu"görür. Yarış en yakın olana yakın olmak ve mümkünse bir üst basamağa çıkıp daha az popoya muhatap olmak yarışıdır.
Tarih şuuru, bizim vermeye çalıştığımız gibi siyasî tarih öğreniminden ibaret değildir. Kusursuz süpermenlerle, kara giysili kötü adamların hikâyesi de değildir. Sadece başarılardan, zaferlerden ibaret değildir. Zaferlerdir ama aynı zamanda yenilgilerdir. Başarılardır ama aynı zamanda felâketlerdir. Yalnız şan şeref değil aynı zamanda ıstıraptır, acıdır. Tarih şuuru bürokrasi değildir; insandır.
“Şartlar değiştiği için nasıllar da değişecektir. Fakat biz “Niçin”leri keşfetmek zorundayız. En hakiki mürşidi ilim oluşu bundandır. İlim, Allah’ın ayetlerinden ibret almak değil midir: Dünyayı önyargısız izlemek, anlamak, niçinlere hakim olmak…”
“Binlerce yıllık milli ve milletlerarası birikim ve kültür bir darbede silinmeli ki günahlarımızdan arınıp kovulduğumuz cennete geri dönelim.”
Reklam
“Müslümanları da Türkleri de, batının üstünlüğü altında edilmiş diğer toplulukları da görece güçsüz bırakan şey, kendilerinin geri gitmesi değil batının sürekli yeniliklerle ileri gitmesidir. Onlar, tıpkı duran trendekiler Gibi yanlarından geçen trene bakıp geri gittiklerini sandılar. Halbuki geri gitmiyorlardı. Yaptıkları hata, durmalarıydı.”
“Arkaizm, genellikle altın çağdan bu yana değişen bütün davranışların terk edilmesini önerir. Bir değişim önerisidir bu ama “niçin” sorularının cevabına veya bugüne hakimiyete dayanan, sebep-sonuç analizi yapılmış bir değişim önerisi değil.”
“Halbuki sıkıntıya düşen fert veya millet, genellikle eski uygulamalarını terk ettiği için değil, tam tersine eski uygulamalar artık bugünün şartlarıyla uyuşmadığı için bunalmaktadır. “
Gelişmiş ülkelerde insanlar, kanundan sapanları, "seninle mahkemede görüşürüz" diye uyarır. Türkiye'de "istersen mahkemeye git"...
Sayfa 230
Müslümanları da Türkleri de, batının üstünlüğü altında ezilmiş diğer toplulukları da görece güçsüz bırakan şey, kendilerinin geri gitmesi değil, batının sürekli yeniliklerle ileri gitmesidir. Onlar, tıpkı duran bir trendekilerin yanlarından geçen trene bakıp geri gittiklerini sandılar. Hâlbuki geri gitmiyorlardı. Yaptıkları hata, durmalarıydı.
Sayfa 84 - Panama YayıncılıkKitabı okudu
190 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.