Şubat 2015
İlk Yayın Tarihi:
31 Aralık 2000
Aylak Adam Yayınları

hakikat asla istırabın üstünde olmamalıdır...
·432 syf.·
2023 163. kitabı
~~~Bask Edebiyatı'na Giriş~~~ İspanya’nın kuzeyinde ve Fransa’nın güneybatısındaki topluluklarda konuşulan Baskça, herhangi bir dil ile bilinen akrabalığı bulunmadığından “izole dil” olarak adlandırılıyor. Baskça, çevresindeki Hint-Avrupa dil ailesinden dillerin aksine bu ailenin bir üyesi değil. Tam tersine, Bask dilinin günümüzde konuşulan herhangi bir dil ile akrabalığı bulunmuyor. Bu nedenle Baskça, bir “izole dil” olarak tanımlanıyor. Diğer diller ile bağlantılarına dair çeşitli teoriler ortaya konmuş olsa da, bunlara dair kanıtlanabilmiş hiçbir veri yok. Hatta bu kısımla ilgili bir alıntı da var kitapta ~~~"Dünyadaki bütün diller ve anlatım biçimleri birbiriyle ilişkili ve iç içedir. Sadece Baskça tek başına ve öbür dillerden farklıdır. Budur yalnızlığının kaynağı."~~~ İspanya'nın önde gelen Bask romancısı olan Bernardo Atxaga nın en ünlü romanı, Obabakoak, yirmi altı bağlantılı öykü ve olaydan oluşan bir romandır. Çok az kişinin anladığı bir dil olan Bask dilinde yazılmış kitaptan biri olup yazarın kendisinin tercüme ettiği kitaptır. Zaten bu konuda kitabın Bask Edebiyatı giriş paragrafında da belirtir, daha önce bilmediğim Bask Edebiyatı cahilliğimle*** Obabakoak, Obaba'da, masumlar ve entelektüeller, çobanlar ve okul çocukları ile birlikte, aşık bir öğretmenden kültürlü ama kendinden nefret eden bir cüceye kadar herkes sayfada geziniyor, tıpkı İspanyol edebiyatı karakterleri gibi*** Bernardo Atxaga'nın kendine özgü ve şefkatli ironik durumlarıyla bir araya gelen bence etkileyici öykü çeşitlendirmesiyle, kasaba dedikodularına, günlük ifadelerde ve edebiyat kuramında daha karanlık alt durumların ipuçları sunarak mizahla anlatımı güçlendiriyor. Bask milliyetçiliğinde, Atxaga'nın ülkesine sahip çıkışı, bireylerin hem ülkeleri hem de toplumlarıyla ilişkilerine
1001KitapOkumalarım
Farklı bir deneyim
2023 2. kitabı
Tüm toplumlar, en küçük olanları bile, görülmeyen ama görülmedikleri için gerçekliğinden bir şey kaybetmeden duvarlar örer ve tüm olumsuz, kötü kokulu şeyleri duvarın dışına firlartır. #bernardoatxaga #obabakoak Bask edebiyatının en önemli yapı taşlarından biri Obabakoak.Kitabın ilk sayfalarında başlayan yirmi sayfalık bir "Bask Edebiyatına Giriş" kısmı var. Okur için bir rehber de diyebiliriz.Okudukça Bask dili edebiyatı konusunda önemli bilgilerle karşılaşıyorsunuz Bunun için bile okunabilecek bir kitap Baskça, tarihte ve günümüzde, 600 -700 bin kişiyi geçmeyen bir topluluk tarafından konuşulan bir dil. Bunun neticesinde bu denli az kullanılmasının vebalini, yapısı Roman kökenli dillerin fonetiğine tümüyle ters düşen bu dili bilmeyen Basklara yükler. Bu durum, anadili Baskça olmayanların bu dili konuşmasını tamamen olanaksızlaştırır. Kitapta o bölgede yaşayan halkın sınırları zorlayan bir düşünce yapısı olması, sanırım kendi dünyalarını sınırlandırmamak adına farklı bir deneyim olmuş Baskı ve uygun göç de bunlara etken tabii. Bu kitap bir dönem noktası diyebilirizYazar çok zekiyerel hak edebiyatı kaynaklarını ustaca kullanmış.Derin bilgiye sahip. Özgün ve yaratıcı Herkesin bilmediği uzak bir yere konuk oluyoruz. Obaba'da Bask Köyü. Farklı denetimlerin yaşandığı küçük bir yerleşim yeri. Orada yaşayan halk çok rahat. Her kesimden insan varEntelektüeller, çocuklar, çobanlar...ama en etkin olan karakterler öğretmen ve kendinden nefret eden bir cüce çıkar karşınıza. İronik bir üslupla okurun sınırları zorlar "Neydi yalnızlık? Yalnızlık, tık takların bir yoldaşa dönüştüğü tam da böyle bir durumdu." Hepimiz hayatımızdaki acı gerçeklerden kurtulma ihtiyacı hissederiz ve bunu başarmak için farklı yollara başvururuz. İşte bunu özel yapan şeydir; hayat ve ölüm. Kısacası litapta
2020 14. kitabı
KİTAP YORUMU Yalnız Kadın kitabından sonra yazara ikinci şansı verdim ve bir Bask Bölgesi yazarı okumaya devam ettim. Kitap birçok küçük öyküden oluşan bir roman. Ama romanın birden fazla kahramanı var. Çünkü bu roman bir köyün romanı orada yaşayan insanların ya da oraya uğramış insanların romanı. Bu çok zamanlı, çok olaylı, çok kahramanlı bir roman olmasını sağlamış. Öykülerin bir kısmı orada yani Obaba köyünden geçiyor bir kısmı ise orada doğmuş veya yaşamış insanların başka yerlerde yaptığı deneyimlediği olaylar üzerine kurulu. İsimleri hatırlamam biraz zordu yani bask bölgesi isimlerine alışmam zor oldu. Ama tüm Avrupa isimleri inanç sistemleri tartışılmış. Gelenekler ve efsaneler de var tabii. Roman benim için çok keyifliydi. 🕊 KEYİFLİ OKUMALAR.. ________ ALINTILAR; Bize söylenilmek istenen, doğduğumuzda bir kaderimiz olduğu ve irademizin hiçbir işe yaramadığıdır. Sevsek de sevmesek de kabul etmek zorundayız. Ölüm herkesin başına gelmez mi? Öyleyse ölmekten başka çare yok. 🕳 Unutulan şeyler tümüyle yok olmaz. Bir yerlerde, belleğimizin çatlaklarında uykuya dalar ama ölmez. Bu şeyler pekala uyanabilir. Bazen bir koku ya da bir mimik onları uyandırabilir. 🕳 Devinim hayat demektir. Sessizlik ise, tam tersine, ölümü anlatır. __________ #book #bookstagram #read #readbook #obabakoak
BASK İLİ
2018 49. kitabı
Obabakoak Bask edebiyatının, Bask dilinin artık çok az kişiyle sınırlı kalmasından, yok olmasından endişe üzerine kaleme alınmış bir roman, öykü, deneme, fabl örneği diyebiliriz. Çünkü bu kitapta birçok tür birarada. Aslında roman denememesinin sebebi, kitabın üç bölümlük öykülerden oluşması. Ama tüm bunlar bize bir roman tadı sunuyor. En beğenilesi kısmı ise muhtemelen son bölümde geçen iyi bir öykü yazmak için beş dakika ve intihal konusu incelenirken Hasan Sabbah ın Alamut Kalesi olayının konuya göre intihalleştirilmesi olmalı. Sıkılmadan okuyacağınız bir kitap. Bernardo Atxaga ya teşekkürler.

Bernardo AtxagaYazar · 5 kitap
Bernardo Atxaga, Joseba Irazu Garmendia adlı yazarın takma adıdır. Yazar 1951'de Asteasu, Guipuzcoa'da (Bask Ülkesi -İspanya) doğmuştur. Bilbao Üniversitesi'nden ekonomi diploması aldı ve Barcelona Üniversitesinde felsefe okumaya başladı. Ekonomist, kitapçı, Bask dili profesörü, yayımcı ve radyocu olarak çalıştı. 1980'den sonra kendini yazarlığa adadı. İlk yazısı 1972 yılında Bask yazarlarının bir antolojisinde çıktı. İlk kısa hikâyesi Ziutateak ("Şehir ile İlgili") 1976 yılında basıldı. İlk toplama şiir kitabı Etiopia (Etiopya) 1978'de ortaya çıktı. Yazar, tiyatro oyunları, şarkı sözleri, hikâyeler ve kısa öyküler yazmıştır. Kısa öykü kitabı olan Obabakoak (Obaba'nın insanları ve yaratıkları) 1988 yılında basıldı ve ona oldukça fazla ün ile İspanya'nın Ulusal Edebiyat Ödülü gibi pek çok ödül getirdi. Şu ana kadar kitap 20'den fazla dile çevrilmiştir. Atxaga genellikle Bask dili olan (Euskara) ile yazar ama; eserlerini İspanyolca'ya da tercüme etmiştir. Obabakoak gibi diğer kitapları da pek çok dile çevrilmiştir. Şu anda Reno, Nevada'da yaşamaktadır.