Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Çağdaş Bilimler Işığında

Oğuz Kağan Destanı

Ali Rıza Özdemir

Oğuz Kağan Destanı Sözleri ve Alıntıları

Oğuz Kağan Destanı sözleri ve alıntılarını, Oğuz Kağan Destanı kitap alıntılarını, Oğuz Kağan Destanı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Oğuz Kağan Destanı'na göre, bazı Türk devlet geleneklerini ve törenlerini ilk icat edip uygulayan hükümdar, Oğuz Kağan'dır.
Sayfa 148 - Kripto Yayınları
Oğuz Kağan askerlerine, halka danışır, bilgi verir, onların durumlarını dikkate alır ve sefer sonrası ganimetlerden herkese payını verir. Bu, Oğuz Kağan'ın seferlerinde, tek otorite olsa da ordu ve halkı ile birlikte hareket ettiğini gösterir.
Sayfa 62 - Kripto Yayınları
Reklam
Oğuz Kağan!
O, gök kubbeyi bir çadır, bir yurt; Güneş'i ise bayrak olarak gösterir. Cihana hakim olma düşüncesini de dört yana yolladığı tebliğlerle açıkça belirtir.
Sayfa 151 - Kripto Yayınları
Oğuz Kağan Destanı'ndaki dünya ve evren tasavvuru günümüz coğrafi düşüncesi ile önemli ölçüde örtüşmektedir.
Sayfa 120 - Kripto Yayınları
Oğuz Kağan Destanı'ndan hareketle Türklerin dinlerine baktığımızda şu sonuca ulaşırız: Türkler destanda da belirtildiği gibi her zaman tek tanrı inancına sahip olmuşlardır ve Gök Tengri'ye inanmışlardır. Tarihin hiçbir döneminde de tek tanrı inanışından vazgeçmemişlerdir.
Sayfa 153 - Kripto Yayınları
Oğuz Kağan Destanı'nda belirginleşen aile yapısı esas itibariyle ataerkil aile yapısıdır. Ancak bu ataerkil toplum yapısında kadın "kağan" olabilmektedir; çünkü Oğuz Kağan'ın annesinin adı Ay Kağan'dır. Diğer taraftan destan, genel olarak savaşları anlattığı için erkekler etrafında şekillenmiştir.
Sayfa 160 - Kripto Yayınları
Reklam
Destanın son bölümündeki "Çok savaşlar yaptım Gök Tanrıya borcumu ödedim." sözleri ile yapılan bu savaşların Tanrı adına yapıldığını(Cihad) beyan eder ve Gök Tanrı'ya borcunu ödediğini bildirir. Bu ifadeler de yine peygamberliğine işaret olmalıdır-olabilir.
Sayfa 138 - Kripto Yayınları
Hasan el-Bayati'nin "Cam-ı Cem-Ayın" de zikrettiği en önemli bilgilerden birisi; Oğuz Türklerinin atası ve en meşhur hükümdarı olan Oğuz Han'ın bizzat "İbrahim Aleyhisselam zamanında" yaşadığını ve Allah'ın bir olduğuna iman etmiş bir "muvahhid olmağın", putperest olan babası Kara Han'ı "kakıyub cenk itdükte", onu gözünü bile kırpmadan "katl itmiş" olduğunu açıklayan satırlardır.
Sayfa 131 - Kripto Yayınları
Ayrıca, Oğuz kelimesi Osmanlıca iki yaşında boğa anlamında kullanılması ve Dede Korkut hikayelerindeki kahramanların boğa ile olan mücadeleleri de, arkaik Türk boğa kültürünün yansımasıdır.
Sayfa 217 - Kripto Yayınları
Selçuklu ve Osmanlı Devletlerini meydana getiren "Oğuz Türkleri", birçok defa büyük devletler kurmuşlar ve tecrübe ile görgülerini, iyice geliştirmişlerdi.
Sayfa 163 - Kripto Yayınları
Reklam
Şamanizm ve Manihizm gibi diğer Uzak Doğu kökenli dinler Türkler arasında küçük zümreler dışında hiçbir zaman yaygınlık kazanmamıştır.
Sayfa 153 - Kripto Yayınları
Bozkurt, Oğuz Kağan Destanı'nda yol gösterici olarak öne çıkmaktadır. Türklerin ongunudur. Türk' ün hayat ve savaş gücünü temsil eder. Tarihin en eski devirlerinden beri Türk milletinin cihan devleti kurmak gibi büyük bir ülküsü vardır ve bunun belirtkesi bozkurttur.
Sayfa 152 - Kripto Yayınları
Oğuz Kağan, Türk milletinin efsanevi atasıdır. Aynı zamanda Türk cihan hakimiyeti mefkuresinin de simgesidir. Zira destanda bütün dünyayı bir Bozkurt'un kılavuzluğunda fethetmiştir.
Sayfa 151 - Kripto Yayınları
Mesela, Bumin Kağan 552 yılında Göktürk Devleti'ni kurunca "Yabgu" ünvanı ile devletin Batı bölgelerini kardeşi İstemi'ye bırakmıştır. Ayrıca onun emrine de 10 bey vermiştir. İşte bu 10 beyden de 10 boy türemiştir. Batı Türklüğünü oluşturan bu 10 boy "On-ok" adı ile anılmıştır. On boydan biri olan Türgişler, VIII. yüzyılda diğer 9 boy üzerinde hakimiyet kurarak Batı Türkistan'da bağımsız bir devlet kurmuşlardır.
Sayfa 150 - Kripto Yayınları
Kur'an-ı Kerim'de, Zülkarneyn'in doğuya, batıya ve güneyden kuzeye üç ayrı sefer yaptığı belirtilmektedir. Oğuz Han'ın 126 yıl süren hanlığı sırasında Turan ve Hindistan'a, Irak, İran, Şam ve Mısır'a kadar yürüdüğü, oralara vali tayin edip yurduna döndüğü anlaşılmaktadır. Türklerin Gök Tanrı inancı da bunu desteklemektedir.
Sayfa 133 - Kripto Yayınları
75 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.