Olay Şöyle Oldu

Ayşen Şahin (Aksakal)
2020
Karakarga Yayınları

2022 17. kitabı
Olay şöyle oldu sayın hakim: sevgi, öfke, isyan, hayal kırıklıkları bir yana, ya ben ölecektim ya o. Kendimi savunmak artık dayanılnaz bir hale geldi. Nasıl oldu ben de bilmiyorum ama oldu. Bu acıdan kurtulmanın hayali dahi güzelken şimdi temelli kurtuldum. Ülkemizdeki adaletsizliğin, ayrımcılığın, eşitsizliğin, boşa kürek çekmenin ama yine de bir umudun daim olduğunu okuyabileceğimiz, canımızı acıtan, yakan ama okurken soluksuz diyebileceğimiz bir kitap. Bu kitap bir ayna ve yönü ülkemize doğru. Artık konuşmaya bile çekindiğimiz şeyleri anlatıyor bize. Artık yapmaya korktuğumuz şeyleri. En çok gülmeyi unuttuğumuzu söylüyor bize. Muhakkak okuyun. Okutun.
2025 39. kitabı
Okunma: 18 Temmuz 2025 20:12
Bu kitaba daha önce başlamış, fakat Çilem Doğan’ın ifadesinden sonrasını okuyamamıştım. Şimdi dönüp baktığımda fark ediyorum: O zamanlar bu kadarına hazır değildim belki. Ama artık her şey o kadar politik, haksızlığa ve acıya o kadar alışmışız ki, okumak sanki bir sabah haberini gözün yarı açık dinlerken içinin burkulması gibi… Her cümle hem kişisel, hem toplumsal. Ne anlatıyorsa, bir yerden tanıdık geliyor: Annemin susuşundan, sokakta denk geldiğim haksızlıktan, içimde bastırdığım öfkeden… Bu kitap yalnızca bir edebi metin değil; aynı zamanda bir hafıza defteri. Kırılmış kadınların, susturulmuş çocukların, unutulmaya bırakılmış mahallelerin, “tesadüfen kurtulanların” sesi. Bireysel gibi görünen her hikâyede, aslında kolektif bir yara var. Bir kadının evdeki sessizliğini anlatırken bile, devletin sesini, sokakların gürültüsünü, toplumsal cinsiyetin gölgesini hissediyorsunuz. Ama sadece karanlık yok bu kitapta. Umut da var. Çünkü anlatmak, umut etmektir. Çünkü “Olay şöyle oldu” demek bile, bu topraklarda bir direniştir. Okunması kolay, unutulması zor bir kitap. Ve son sayfayı kapatırken zihnimde yalnızca şu cümle kaldı: “Sadece bizim başımıza gelmiyor. Ama bizden başka anlatan da yok.”
2021 8. kitabı
Okunma: 03 Şubat 2021 12:35
Ayşen Şahin'in yıllar önce Lakin İyi Yaşadık kitabını okumuştum. Bu ay kitap grubumuzla, yeni kitabını okumaya karar verdik. Olay Şöyle Oldu kitabı dört ana bölümden oluşuyor, bölüm başlıkları mevsim isimlerini alıyor. Bu bölümlerin altında da olayların anlatıldığı diğer başlıklar var, buna da ara başlıklar diyeyim. Hangi olaylar anlatılıyor derseniz, Türkiye'de yaşanan tüm olaylar: Kadın cinayetleri, aile içi şiddet, üniversite öğrencilerinin yaşadığı sorunlar, memur ailelerinin yaşadığı sorunlar vb. Bunları okurken kimi zaman öfkeleniyor, kimi zaman gülüyor, kimi zaman ise boğazınıza bir yumruk takılıyor. Yazar size tüm duyguları yaşatıyor. Kalemi sade ve akıcı. Bu nedenle kitap çok rahat okunuyor.
2025 2. kitabı
Okunma: 07 Ocak 2025 00:19
Arkadaşım sesli kitap olarak dinleyip çok övdüğü için merak edip satın aldım. Birbirini tekrar eden çok konu vardı biraz daha kısa olabilirdi. Okunabilir.
2023 58. kitabı
öykülerden oluşan bir kitap olduğu için iş yerinde uygun olduğum zamanlarda okudum ancak pek beğenemedim. aslında öykü ya da hikaye kitaplarını zaten sevmiyorum. romanlara bağımlıyım... evet bazı öyküler güzeldi ama -saygısızlık yapmak istemiyorum, lütfen beni yanlış anlamayın- çoğu öykü sıradan, basit ve saçmaydı... tabi anlayış şekli farklı olabilir ama anlamsız geldiler bana... iyi akşamlar...
2021 6. kitabı
Bu kitapta beni çeken geçmişin çok güzel anlatımı oldu. Yaşadıklarımızın anlatıldığı, kalbimize dokunan metinler vardı. "ah be ne güzeldi sobada ekmek kızartamak, ah keşke kar olsa da naylon üzerinde kaysak, ah dostlarla oturpbir masada sohbete dalsak"
2021 6. kitabı
Ayşen Şahin'i twitter'dan takip ederdim. Yaptığı muhalefeti severim. Kimi zaman aşırıya kaçsa da söylediklerinin doğruluğundan mütevellit dikkatimi çekmiştir. Ancak yazar olduğunu bilmiyordum. Kitabını görünce hemen takip etmeye koyuldum. Yine sosyal medyada olduğu tarzda içerikler var kitapta. Tepkiler, isyan ve gözyaşının tanımı var. Muhalif duruşu hem sisteme, hem sistemi yönetenlere. Siz de bu yönetime karşı iseniz, içinizi biraz olsun soğutmak, sizin gibi düşünenlerin olduğunu görmek için deneyebilirsiniz.
·248 syf.·
2025 366. kitabı
Ayşen hanımın Lakin İyi Yaşadık kitabını da okumuştum. Bu kitabı kısa hikayelerden oluşuyor. Ve ülkemizin yakın tarihine dair. Diğer kitabında yorulmamışken bu kitabı kalbimi çok feci yordu. Başlangıçta yorum yapmayacağım demiştim ama özellikle daha kötü günleri yaşarken bu kitaba başlarsanız daha da psikolojiniz benim gibi yorulabilir. Gerçekci öykülerden oluşuyor resmen mercek altında inceliyorsunuz.
2025 Okuma Raporları
2021 74. kitabı
Okunma: 01 Aralık 2021 23:54
Nilay örnek okuyanlara kalemi cok tanidik gelir. onun biraz daha hatta çokça siyasi eleştiri içeren hali. Kendi yazılarının toplanarak bir araya getirdiği bir kitap olmus. İyiydi.
Kitap
Hep aynı nakarat
2021 4. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2021 12:25
Anlatım güzel,dil akıcı ama kitap hep bildiğimiz şeyleri anlatmış.Daha açık ifade etmek gerekirse kitapta yazılan öyküler gerçek hikayelere dayanıyor ve özellikle Turkiye'nin 80'lerden sonraki yakın dönemini anlatıyor.Artik bu hikayelerden vazgeçmek gerekmiyor mu? Sürekli bir tu kaka durumu var ülkeyle ve hükümetle alakalı.Hep aynı sosyalist soylemler halkların kardeşliği...Bu sistem ve insanlık var olduğu sürece dünya üzerinde kimse kardeşçe yaşamayacak güzel kardeşim.O istediğiniz rejimleri ülkenin başına getirdiğiniz gün daha beter olacak her sey.Mevzu derin üzerine bir sürü sosyolojik söylemler diyebilirim ben de.En milliyetsiz en hümanist insanlardan da biriyim ve en eşitlikçi.Ama artık bu edebiyat sıkmaya başladı.Herkes bir gün mutlu olacak edebiyatından ziyade ne yapmak gerektiğini anlatın biraz da.Sizden önceki sosyalist edebiyatçılara bakın.Agzinizda sürekli gezi olaylari, güneydoğu olaylari.Bunlarla ilgili sürüsüne bereket kitap zaten var.Diger ulkelerle çok kıyas var bir de kitapta ve bu beni rahatsız rtti.Arjantin de yaşamak istiyorsan git orada yaşa.Bu ülke hepimizin.Otekilestirmeyi elestirirken en büyük otekilestirme yapan da sizin gibi düşünenler..

Ayşen Şahin (Aksakal)Yazar · 2 kitap
1981 yılında İzmir’de dünyaya gelmiştir. 1997 yılında İzmir Bornova Anadolu Lisesi (BAL) ‘den mezun olmuştur. Üniversite eğitimini ise İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde tamamlamıştır. Twitter hesabında kısa açıklamasında şu bilgiler mevcuttur. “BAL’97 – İÜ SBF’01 Evrensel-Bavul-Rağmen-İstasyon SGK giriş ‘97 Bağ-Kur giriş 2011” Mbsays İletişim Ajansı kurucu ortağı olan Ayşen Şahin ikiz annesidir. Nisan ve Güney isimlerinde iki evladı vardır. Ekşi Öyküler, 90’lar Kitabı, Mutsuz Aşk Vardır gibi kolektif kitaplarda öyküleri yayınlanmıştır. İlk sayılarından bu yana Bavul Dergi, İstasyon Dergi ve Rağmen Kitap Dizisinde, 2015 yılından itibaren ise Evrensel Gazetesi’nde ve dayanışma gerektiren farklı mecralarda yazmaya devam etmiştir. Kitapları: 2016 yılında yayımlanan ilk kitabı “Lakin iyi Yaşadık” adlı kitabı ile Balev Beyaz Yorum Ödülü’ne layık görülmüştür. Lakin İyi Yaşadık Kitap Açıklaması Tarih, ekseri doksanlar. Memleket tarihinin yine gürültülü, nümayişli bir dönemi. Ayşen Aksakal, edebiyatta ihmal edilmiş o kuşağın içinden konuşuyor. Az ile yetinen, büyük acılara anıdır deyip yaşamaya devam edebilen, hatta bazılarına gülüp geçebilen, yaşamaktan keyif almak için beklentiyi hep düşük tutan bir nesil. Neredeyse “ara kuşak” olarak bile anılmayan bir dönemi, dayanışma parantezinde dürüstçe anlatan bu öyküler tarihe bir not düşüyor. Hüzünlü ama mağrur bir not. Ayşen Aksakal ilk kitabı Lakin İyi Yaşadık ile bir selam yolluyor. Sahibi de, muhatabı da pek çok bu selamın. “Bize yaşanmışlıkların hakkını teslim etmek ve doğrulup yeniden yürümek düşer. Sevdiklerimiz öldüyse bize yeniden sevebilmek düşer. Artık hayalleri birileri gerçek edemiyorsa, halılar uçmuyorsa; cambaz olmak da, dereden ıslak kum çekmek de bana düşer. Hayaller bizzat beni bekler.Hayatmış bunun adı.” İkinci kitabı ise “Olay Şöyle Oldu” 2019 yılında okur severler ile buluşmuştur. Momtalks’un ilk yılından itibaren moderatörlüğünü yapan Ayşen Şahin, günümüz itibariyle siyasal iletişim ve pazarlama iletişimi üzerine çalışmalarını sürdürmektedir. Resmi twitter hesabı kullanıcı ismi @temcikterelelli , instagram hesabı kullanıcı ismi ise @aysensahinaysen ‘dir.