Orada Değildim

14 Kasım 2024
Alakarga Sanat Yayınları

2025 175. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2025 19:34
Nail üniversiteyi okurken çeşitli sebeplerle yarıda bırakıp Hakkari'ye askere gitmiştir. İstanbul'da geride anne babası kalır. Askerde günler su gibi akıp giderken bir gün annesinin ölüm haberi gelir. Cenazeye yetişmeye çalışır ama başarılı olamaz. Eskiden beri arasının iyi olmadığı babası ile arası iyice açılır askerlik biter İstanbul'a geri döndüğünde aile ilişkilerini düzeltebilecek midir? İş arar, montaj personeli olarak çalıştığı yerde sevdiği ustasının başına gelenlerle kendisinden yanlı şahitlik yapması istenir adaleti mi yoksa düzenbazlığı mı seçecektir? İş güvenliği ile ilgili kısımlar ders vericiydi. Her zaman her yere geç kalma duygusu karakterin hayatına işlemiş okurken bu bizlere de geçiyor. Kitap ismini yansıtıyor, sanki Nail hayatını yaşıyor ama orada değil, gözlemci gibi kendi hayatı karşısında. Eserde geçen argo kelimeler var çok rahatsızlık vermiyor, o kelimeleri karakter hayat yüküyle bir nevi isyanla çıkarıyor ağzından. Ah Nail sonunda beni mutlu ettin dedim, keyif verdi tavsiye ederim ~ "Sadece seçimlerini değil, düşüncelerini de manipüle eder düzen, o senin yerine düşünür. İşine de gelir ya hepimizin. Her zaman korkmadık mı düşünmekten, sorgulamaktan, karşı çıkmaktan." ~ "Ölüm sıralı olmalı evet ama her anne baba çocuğunun hayatını bir düzene koyduğunu, bir aile kurduğunu görecek kadar da yaşamalı bence." ~ "Beklediği kadar kalabalık değil cenaze. Oysa herkes severdi Hamza Abi'yi. Sevilmek yetmiyor demek." ~ "İnsan öleceğini bile bile nasıl yaşar?" ~ @fatih_turanli Ezgi Özcan @alakargayayinlari #oradadeğildim #kitapcumhuriyetimileokuyoruz Reklam değil tavsiye
Puan vermedi
ORADA DEĞİLDİM Hiçbir şey olmamış gibi yaşayıp giderken, bir kitap çıkar karşına ve seni susturur. “Orada Değildim” tam da öyle geldi bana. Sessiz ama içe işleyen bir hikâye. Nail’in yaşadığı o uzaklık, çaresizlik, geç kalmışlık hissi... o kadar tanıdık ki. Hakkâri’de askerlik yapan Nail’in annesinin ölüm haberini alışını okurken içim sıkıştı. Sanki sayfalar arasında bir soğukluk vardı; kar, sessizlik ve insanın hiçbir şey yapamamanın ağırlığı. O kadar uzakta, o kadar yalnız ki… “Orada değildim” cümlesi bir kez geçiyor ama tüm kitap boyunca yankılanıyor. İstanbul’a dönüyor, ama o dönüş bir varış değil. Her şey değişmiş. İnsanlar, evler, kelimeler. Ve en çok da kendisi. Annesine sarılamamış bir oğulun omzunda bir dünya yük. Okudukça anlıyorsun; bazı şeylerin telafisi yok. Hayat devam ediyor ama içinde bir parça hep eksik kalıyor. Fatih Turanlı hiçbir duyguyu büyütmeden, abartmadan anlatmış. O yüzden bu kadar etkileyici. Sade bir dille yazılmış ama her kelimenin altında bir sızı var. Nail’in hikâyesinde kendimi buldum. Hepimizin hayatında birine geç kaldığımız, bir şeyleri söyleyemediğimiz anlar yok mu zaten? Bu kitap bana sessizliği öğretti. Susmanın da bir dili varmış meğer. Bazı acılar bağırmaz, sadece içinden geçilir. “Orada değildim” aslında hepimizin içinden geçen o cümle… Kimi acılar bağırmaz, sadece içinden geçilir. O cümleye bir uğrayın kendiniz ile yüzleşin ve Okuyun derim KİTAPLA VE SANATLA kalın
2025 175. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2025 00:00
Hayat zordur,bazı insanlar için ise daha da zordur. Nail de bu insanlardan biri bana göre. Üniversiteyi yarım bırakıp askere gider . Bu onun için bir kaçış, bir inattır. Belki kendisine, belki annesine belki de hayata... Hakkari 'de askerlik yapmak zordur ,hem de uzun dönem Askerliğin sonuna doğru annesinin vefat haberini alır . Cenazeye yetişmek için elinden geleni yapar ancak yetişemez. Oğlu gelsin ,son bir kez görsün demez evdekiler . İçinde yara kalır Nail'in Oysa ne çok özlemiştir annesini . Cenaze beklemez mantığı ile babasını ikna edip gömerler üstünde vazife olmaya "elalem" !! Söylenecek çok söz var da ...neyse Hele cenaze evinde Nail için konuştuları... Biraz bekle dedikodu için, sırası mı Baba ve oğulun arası soğuktur . Yalnız kalmaları bir nebze olsun arayı düzeltebilir mi Nail'in işsiz olması konusu da ayrı tatsızlık veriyor aileye. Nail sonunda iş bulur, çalışmaya başlar. Orada da çevresine karşı ilgisiz kalamaz. İş güvenliğine aykırı çalışmaya karşı durumu bildirir. Bir de ölümcül kaza olunca kendisini istemediği bir durumun içinde bulur... Ahmet Hamdi Tanpınar 'ın " Ne içindeyim zamanın, ne de büsbütün dışında" dediği gibi Nail de hayatın ne tam olarak içindedir ne de dışında. Sanki bir misafir gibi gözlemler hayatı. Tüm yaşadıklarını bizimle içtenlikle paylaşan Nail'in verdiği kararların bir kısmının da geçmişi telafi olarak görmek mümkün mü arkadaşının dediği gibi.
·252 syf.·
2025 6. kitabı
Merhaba arkadaşlar bugün sizlere Fatih Turanlı'nın Orada Değilim kitabı ile geldim. #kitaptanalıntı Baş tarafına bir tahta çakmışlar, üzerinde ismi yazıyor annesinin. Zor duruyor ayakta, Umut anlamış olacak, giriyor koluna. Babası mezarın diğer ucunda... Yüzüne bakmak istiyorum Umut, diyor Nail. Ölmüş de olsa annemin yüzünü görmek, ona son kez sarılmak istiyordum. Umut sessiz. Son kez görmek hakkım değil miydi? Herkesin okumasını tavsiye edeceğim yoklukla varlığın ince çizgisinde yürüyen Nail'in hikayesi.. Kitabımızda ana karekter Nail ,üniversiteyi yarıda bırakıp Hakkari'ye askerlik yapmaya gitmektedir. Askerde arkadaşları ile yaşadığı diyaloglara şahit oluyoruz. Tezkeresini almaya günler günler kala Nail annesinin ölüm haberini alıyor ve annesinin cenazesi için İstanbul'a gidiyor ve ne yazık ki Nail cenazeye yetişemez . Askerliğini bitirmek üzere tekrar döner ve teskeresini alır. Nail'i teskeresini aldıktan sonra neler bekliyor ? Babasıyla arasındaki problemleri çözecekler mi? Nail üniversiteyi neden yarıda bıraktı? Hepsi ve daha fazlası kitabımızda.. Benim severek okuduğum bir kitap oldu herkese tavsiye ederim. Kitap ve sevgiyle kalın...
Roman
2025 146. kitabı
Okunma: 20 Ekim 2025 00:00
Fatih Turanlı Orada Değildim romanı ile yeniden merhaba. Hakkari'de askerlik yapan Nail'in annesinin ölümüyle yüzleşmesiyle başlıyor kitabımız. Bu yüzleşme o kadar gerçek ve etkileyici ki okurken gerçekten gözlerimde yaşlar birikti. Kitap, okuru yas, çaresizlik ve vicdan hesaplaşmasıyla içine çekiyor. Özellikle geç kalmışlık hissini o kadar derinden hissediyorsunuz ki 'Orada Değildim' cümlesi gerçekten hayat buluyor. Ayrıca kitapta toplumsal gerçekliklere de yer verilmiş. Özellikle sonlara doğru yaşanan olaylar da sınıfsal farklılıkların ülkemizde yaşattığı olumsuzluklara örnek olmuş oldu. Senden, benden, bizden bir kitaptı okurken kitaptaki dünyaya hiç yabancılık çekmedim. Yazarın kalemini sevdim, akıcı ve okuru etkileyen türdeydi. Nice kitaplarda buluşmak ümidiyle. Kitabı okuamam vesile olan Ezgi Özcan teşekkür ederim. Sevgiyle ve kitapla kalın.
2025 63. kitabı
Okunma: 04 Ekim 2025 00:57
Bir insanın hayat karşısındaki savruluşlarını öylesine gerçekçi anlatıyor ki, okurken kendi içinizde bir yerlerin sarsıldığını hissediyorsunuz. Kitapta özellikle Nail’in çırpınışları beni çok etkiledi. Üniversiteyi terk edişi, asker ocağına baba ocağına gider gibi kaçışı, ama bu kaçışın bile kısa sürmesi… Teskeresine az bir zaman kala annesinin vefatını öğrenip apar topar memlekete dönmesi, cenazeye bile geç kalışı… Bu noktada hissettiği “her şeye geç kalma” duygusu yüreğime dokundu. O acının yükünü babasına yöneltmesi, öfkesini onun üzerinden çıkarması ve baba-oğul arasında oluşan soğuk rüzgarlar, insanın içini burkan bir gerçeklik taşıyordu. Teskere sonrası eve dönüşünde ise annesizliğin ağırlığı, iş arayışındaki çaresizlik ve hayata tutunma çabaları, adeta bir iç hesaplaşmanın yansıması gibiydi. Askerlik dönüşu calismaya basladigi bir insaat sirketinde, olmasi gerekenin disinda bir calisma ortami ve bunu sorgulaması, sessiz kalip yada kafa tutma arasinda sıkışıp kalmasi; Nail ’in yaşadığı her çırpınış, aslında kendi hayatlarımızdan da bir parça taşıyordu. Beni rahatsız eden tek kısım, metin içerisinde argo sözcüklerin çokça yer almasıydı. Anlatının gerçekçiliğine katkı sağlasa da zaman zaman okuma akışımı böldü. Yine de, bu detay dışında kitap, içtenliği ve hayata dair çıplak gerçekleriyle kalbime dokunan bir eser oldu.
ORADA DEĞİLDİM
Puan vermedi
Kilometrelerce ötede yaşarken bir sabah uyandın ve Annenin ölümü haberini aldın. Tek isteğin onu son kez görebilmek.. İmkanlar ve talihsizlikler içinde bu isteğini gerçekleştirmek istedi Nail. "Ölmüş de olsa annemin yüzünü görmek, ona son kez sarılmak istiyordum. " Nail, dilinin ağırlığına ilk başta kızsam da okudukça sana hak verdim yaşadıklarının derin üzüntüsü, yarası kalbini deşip geçmiş. Bir kalp ne kadar çaresiz kalırsa öyleydi kalbin.. Günümüz dünyasının gerçeklerinin hikayeler üzerinden anlatılması bu gerçekleri bir kez daha görmemizi sağlıyor. Acı, keder, üzüntünün yanı sıra adaletsizlik, boyun eğme, ekonomik sıkıntı konularını öyle ustalıkla ele almış ki yazar okuyınca bırakmak istemedim kitabı, acaba şimdi ne olacak, acaba Nail ne tepki verecek derken buldum kendimi.. Yazarın kalemini çok sevdim bu romanların devamı da gelmeli okuru bol olsun,keyifli okumalar dilerim.
2025 44. kitabı
Mutfakta bulaşık yıkıyormuş, bir anda düşmüş.Babam.nerede diye sorabilir Nail. Konuşacak durumda değilmiş. Nasıl yani ağlıyor mu?Babası ağlayabiliyor mu?Hemde annesine... Babasını düşünüyor, ağlarken hiç görmedi onu ,ağlamıyordur belki de. Olayın şokuyla konuşmak istememiştir. Kendisi ne hissediyor peki? O da ağlamalı mı?Saçmalık, kışlada ağlanır mı hiç!Çocuk mu? Elinde iki metal bardakla geliyor Berken,içlerinde tencerede demlenmiş ,kepçeyle doldurulmuş şekerli çay.İcmese ayıp mı olur?Bir yudum alıyor, ekşiyor yüzü, berbat,soğumuş da üstelik. Annesi olsa imamın abdest suyu derdi. Bir köye giriyorlar. Çocuklar var yolda ,konvoyu görünce duruyor oyunları. En son ne zaman çocuk görmüştü. Led Zeppelin,kendi hediyesi çok zaman oldu alalı, lisedeydiler sanki.Açıyor kutuyu ,içi boş radyo değilmiş demek kontak açıldığında çalan.Azcık dinleseler?Olur mu canım öyle sey ,annesi öldü ,dün. Karakterimiz Nail mühendislik eğitimini yarıda bırakıp vatani görevini yapmak için Hakkari 'ye gider.Tezkeresine üç hafta kala annesinin ani ölümü ile dünyası iyice başına yıkılır. Komutanların izin vermesi ile İstanbul'a gelir ama cenazeye yetişemez. Annesini sonkez görememenin burukluğu ile geri Hakkari'ye döner. Askerlik biter ve bir zamanlar annesinin kokusu olan evleri artık ölüm kokuyordur. Nail'in babası ile arası çok yoktur. Sürekli didişme halinde olan baba oğlunun birbirinden başka kimsesi yoktur.Bir inşaat şirketinde ise giren Nail'in babası ile arası düzelir. Çalıştığı inşaatta çok sevdiği Hamza ustası vardır. Üç ay olmuştur bu işe gireli .Birgün şirketten inşaata dönerken çalıştığı şantiyede bir kaza olur.Bu kazada canından çok sevdiği Hamza ustası vefat etmiştir. Firma Nail'den yalancı şahitlik yapmasını ister bunun karşılığında altına araba ve görevde
Edebiyat & Roman
2025 152. kitabı
Okunma: 29 Eylül 2025 21:17
Merhabalar değerli kitapseverler, Bugün sizlere Fatih Turanlı’nın kaleminden çıkan Orada Değildim adlı kitabı tanıtmak istiyorum. Romanın içerisinde Hakkâri’de askerlik yapan Nail, Berken, Mahmut, Umut, Baran gibi birçok karakterin askerlik sırasında yaşadıkları diyaloglara tanık oluyoruz. Ancak bir gün Nail, annesinin ölüm haberini alıyor ve Nail cenazesi için Hakkâri’den İstanbul’a gidiyor. Çok kısa bir süre sonra Nail tekrar Hakkâri’ye dönerek askerlik görevini tamamlıyor ve temelli İstanbul’a yerleşiyor. Kitabın devamında Nail’in babasıyla olan ilişkisini, iş bulma çabalarını ve kendi iç dünyasında verdiği hesaplaşmaları olmak üzere birçok şeyi okuyoruz. Sizleri, bu etkileyici ve düşündürücü kitabı okumaya davet ediyorum. Yazarımızın kalemine sağlık okuyucusu bol olsun.
2025 24. kitabı
Orada değildim Nail , bir anlık öfke patlaması ile askere gider. Burada en yakin arkadaşı Berken olur. Kısa dönem askerlere "poşet"denildiğini de kitap sayesinde öğrenmiş oldum. Tabi askerlik ve erkekler olunca da ister istemez argo kelimeler oluyor olmasa iyiydi ama hikâye insanı yer yer derinden etkilediğinden hayatın içinden hissiyatıni fazlasıyla veriyor. Nail'in askerde annesini öldüğünü öğrendiği an, akabinde cenazeye yetişememesi derinden etkiledi . Hayatta her şeye geç kaldım hissi insanı çok yoran bir durum okurken bu duyguyu fazlasıyla hissettim. Babası ile arasındaki sorunlar , sonrasında birbilerini anlamaları çok iyi hissettirdi. Nail' inşaatta asansör işine başlayıp orada yaşadığı olaylar, işçilerin hayatının hiçe sayılması ve ustasının kaza sonucunda kaybetmesi çok acıydı. Hayat masum insanların çektiği acılar üzerine mi kurulu diye düşündüm . Ama sonrasında doğruluktan vazgeçmeyip sabredince ,kapılar açılıyor bir şekilde bunu da sonunda hissettirdi yazarımız. "Hayattayken değer verilmeyene,ölünce de deger verilmiyor demek ". #oradadegildim#hayatinicinden
1000k