Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Orta Çağ Bilim ve Tefekküründe Türklerin Yeri

Aydın Sayılı

Orta Çağ Bilim ve Tefekküründe Türklerin Yeri Gönderileri

Orta Çağ Bilim ve Tefekküründe Türklerin Yeri kitaplarını, Orta Çağ Bilim ve Tefekküründe Türklerin Yeri sözleri ve alıntılarını, Orta Çağ Bilim ve Tefekküründe Türklerin Yeri yazarlarını, Orta Çağ Bilim ve Tefekküründe Türklerin Yeri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
60 syf.
8/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
Bu eser, Ortaçağ Türk İslâm Bilim tarihinin önemli eserlerinin birisidir. Kitap hem Türkçe hem de İngilizce olarak sunulmuştur. Eserin kusuru kısa olmasıdır. Onun dışında bu eser sayesinde hem Türklerin hem Müslümanların bilime yaptığı katkıların yanı sıra Avrupa'yı nasıl etkilediklerini öğrenmiş oluyorsunuz.
Orta Çağ Bilim ve Tefekküründe Türklerin Yeri
Orta Çağ Bilim ve Tefekküründe Türklerin YeriAydın Sayılı · Atatürk Kültür Merkezi Yayınları · 201618 okunma
Tıp medresesinin onüçüncü asır başında doğmasında da Türklerin etkili olduklarına tanıklık edilmektedir. Fakat bu tıp medreselerinin İslâm dünyasında yeterince yaygınlaşmadığı görülüyor.
Reklam
Ayrıca askerî sahra hastanelerinin de Selçuklulardan Haçlılarca öğrenilerek Batı Avrupa'ya intikal ettirildiği anlaşılmaktadır.
Ahmed bin Tolun'la hastane müessesesinin vakıf gelirleriyle desteklenmesi ve bu suretle uzun ömürlülüğünün güvence altına alınması yoluna gidildiğini görüyoruz.
İlk hastane kurucuları arasında İslâm dünyasının tarih sırasıyla beşinci hastanesinin kurucusu Fetih bin Hâkan bulunmaktadır. Altıncı hastanesinin kurucusu da Ahmed bin Tolun'dur. Bunların her ikisi de Türktür.
İbn Sînâ'nın Kaanûn'u onaltıncı ve hatta onyedinci yüzyıla kadar Avrupa tıp fakültelerinde ders kitabı olarak kullanılmıştır.
Reklam
750 tarihi sıralarında Semerkand yöresinden İslâm dünyasına tanıtılmış ve bu suretle İslâm memleketlerinde yaygınlaşmış olan kâğıdın doğuş yeri olan Çin'den İslâm dünyasına geçmesinde de Türklerin rolü olduğu anlaşılmaktadır.
Cebir Avrupa'ya Hârezmî yoluyla geçmiştir. Bu ise onikinci asırda Arapçadan Latinceye yapılan çevirilerin bir sonucudur.
Avrupa geç ortaçağ boyunca İslâm dünyasından etkiler almakta devam etmiştir.
The hospitals of medieval Islam are in the true sense of the word the forerunners of the modern hospital.
Reklam
The most illustrious among Turkish rulers who encouraged and promoted scientific work is, without any doubt, Ulugh Bey.
Astroloji ile Simya ve Astronomi ile Kimya
Astroloji ile simya yalancı bilimlerdi. Fakat, bunlar astronomi ve kimya bilgisine dayanmak zorundaydı. Bunlarda yapılan araştırmalar astronomide ve kimya alanında yapılan araştırmalardı. Özellikle astrolojideki köklü araştırmalar, astronomi aracılığı ile matematik alanında dolgun çalışmaları ve rasat faaliyetlerini gerektiriyordu. Bu itibarla astronomi çalışmaları bir yalancı bilim olan astrolojinin sahip olduğu itibardan yararlanmak durumundaydı. Bu durum Batı Avrupa’da dahi Kepler zamanına kadar devam etmiştir.
Sayfa 16 - Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı YayınlarıKitabı okudu
21 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.