Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ortaçağ'da Felsefe

Etienne Gilson

Ortaçağ'da Felsefe Gönderileri

Ortaçağ'da Felsefe kitaplarını, Ortaçağ'da Felsefe sözleri ve alıntılarını, Ortaçağ'da Felsefe yazarlarını, Ortaçağ'da Felsefe yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Tanrıyı yarattıkları sayesinde tanıyoruz ve eserleri sayesinde görünmez gücünü kavrıyoruz."
Sayfa 36 - Tatianus
Hakikate dair ödün vermez sevgisinden dolayı şeytanın kışkırtması üzerine ölümle cezalandırılan Sokrates'i şehit olana kadar İsa Mesih'i zikreden şahitler arasında saymak, Justinus'un hoşuna giderdi. Belki de Erasmus'un aşağıdaki sözünü doğru yorumlayabilmek için bunu hatırlamak gerekir; çünkü hümanistin çok zikredilen ve türlü şekillerde yorumlanan "Aziz Sokrates bizler için dua edin" sözlerindeki hakikati Justinus önceden açıklamıştı.
Sayfa 33
Reklam
Hıristiyan inancının konusu olan somut İsa kişiliğinden yola çıkan Aziz Yuhanna, Yunan filozoflarına dönerek onların Logos olarak adlandırdıkları şeyin bizzat İsa olduğunu, Logos'un bedenlendiğini ve bizim aramızda yaşadığını, hatta dünyanın yalnızca spekülatif açıklaması peşinde olanlar için kabul edilemez bir skandal sayılsa da, onu gördüğümüzü söyler (Yuhanna I:14). İsa'nın Logos olduğunu söylemek felsefi değil, dinsel bir iddiadır. A. Puech'in çok güzel bir şekilde söylediği gibi: "Hıristiyanlığın Helenizmden yaptığı bütün alıntılar için geçerli olduğu gibi burada da -bildiğimiz kadarıyla ilki- inancın oluşturucu bir öğesinden çok inancın felsefi yorumuna yarayacak bir kavramı benimsemeleri söz konusudur."
Sayfa 20
Üstadı Aristotelesten daha kurnaz olan İskender insanları "Yunan" ve "Barbarlar" şeklinde değil de, iyiler ve kötüler şeklinde ayırmıştır.
Sayfa 213
Bizim irademiz dahilinde yaptığımız edimleri Tanrının sürekli ve hareketsizce görmesi, bu hareketlerin özgürlüklerinden hiçbir şeyi eksiltmez...
Sayfa 193
Boethius'a göre en yüce bilim aklın nesnesini oluşturan idrak edilir olanın değil de, saf düşüncenin nesnesi olan "idrak edilebilir"in bilimidir ve kusursuz en üstün derece Tanrıdır.
Sayfa 189
Reklam
Hikmet insanın düşüncesini aydınlatırken ona ışık tutar ve aşkla onu kendisine çeker
Sayfa 184
İdrak olmadan inayet, düşünce olmadan da idrak olmaz.
Sayfa 158
Tertullianus, Latinceyi kullanan Hristiyan apolojetiğin ilk ve en büyük yazarıdır.
Sayfa 127
84 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.