Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ortaçağ'da Felsefe

Etienne Gilson
9.5/10
5 Kişi
20
Okunma
12
Beğeni
1.960
Görüntülenme
20. yüzyılın Ortaçağ’a dönük aydınlık ve bilge yüzü olan Fransız düşünür Étienne Gilson, bu dönemin kültürünü daha yakından tanımak isteyenlerin başlıca kaynağıdır. Batı düşüncesine yeni bir soluk katan Ortaçağ, uzun süre “karanlık” ve “geri” bir zaman dilimi olarak nitelendirilmiştir. Gelgelelim Platon ve Aristoteles ile doruk noktasına ulaşan Antikçağ felsefesini, çağdaşı İslâm medeniyetini ve Yahudi düşüncesini felsefesine katmayı başlıca hedefi haline getiren Ortaçağ düşüncesi, Gilson’un bu başyapıtıyla tüm görkemine ulaşmaktadır. Ortaçağ felsefesi tarihini, içinden çıktığı teolojik köklerden soyutlayarak ele almak, tarihsel gerçekliğe sırtını dönmek ve açıkçası onu pek de bilmemektir. Bu döneme nüfuz etmek, her şeyden önce teologların kaleme aldıkları metinlere, birincil kaynaklara, elyazmalarına yani bugün Ortaçağ felsefesi olarak adlandırdığımız büyük felsefenin yeşerdiği satırların içinde uzun bir yolculuğa çıkmakla mümkündür. Sorbonne’un Ortaçağ felsefesi uzmanı, Académie Française üyesi Étienne Gilson, bu kitabında “aklın büyük ustaları” ile “imanın şövalyeleri”ni bir araya getirmekte; akıl, metafizik, felsefe, teoloji, inanç ve skolastik düşünce üzerine yapılan en temel tartışmalara yer vermektedir. Étienne Gilson’un Ortaçağ’da Felsefesi modern insan için çağların en gizemlisine tüm derinliğiyle ışık tutmaktadır.
Yazar:
Etienne Gilson
Etienne Gilson
Çevirmen:
Ayşe Meral
Ayşe Meral
Derleyen:
Ufuk Coşkun
Ufuk Coşkun
Derleyen:
Taşkın Takış
Taşkın Takış
Tasarımcı:
Harun Ak
Harun Ak
Tahmini Okuma Süresi: 28 sa. 5 dk.Sayfa Sayısı: 991Basım Tarihi: Ocak 2021İlk Yayın Tarihi: Ocak 2007Yayınevi: Doğu Batı YayınlarıOrijinal Adı: La Philosophie au Moyen Âge: Des Origines Patristiques à la Fin du XIVe Siècle
ISBN: 9786257030427Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Ciltli

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
776 syf.
8/10 puan verdi
·
114 günde okudu
Alanında çok ayrıntılı bir kitap, genel görüş talep edenlere göre değil. Harita metot boy 737 sayfa zaten. Ortaçağ felsefesine ciddi ilgisi olan için oldukça başarılı bir kitap ki konuyla ilgili bir çok yazıda bu kitaptan alıntı bulunur. Yazar da genel olarak ortaçağ sempatisi taşıyor ve akıllardaki kötü ortaçağ imajını düzeltmek için oldukça çaba sarf etmiş. Kitabın son cümlesindeki şu alıntı bunun en net özeti. "Her türlü batı düşüncesi için ortaçağı inkar etmek kendini inkar etmektir. XIII. yüzyılın yanı başımızda olduğunu söylemek bile yetmez: O bizim içimizdedir".
Ortaçağda Felsefe
Ortaçağda FelsefeEtienne Gilson · Kabalcı Yayınları · 200720 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.