Abide Şahsiyetleri ve Müesseseleriyle

Osman Nuri Topbaş
Mayıs 2016
Erkam Yayınları

2021 14. kitabı
Sevgili Osman Nuri TopbaşOsman Nuri Topbaş Hocam'dan OsmanlıOsmanlı 'yı okumak dinlemek çok başka. Kursunda okuduğum ve ders olarak gördüğüm bir ders kitabı. Padişahları çok güzel anlatmış Osmanlının özünü gayesini güzel nakşetmiş. Osmanlının ilk on padişahı birer dehadır. Her müslüman Türk ecdadını tanımalı onlara layık torun olmalıdır. Ey Osmanlının yetim torunları! Bu kitap koskaca Devleti aliyyeden T.C olmamızı dramını yansıtıyor. OsmanlıOsmanlı 'yı birde Osman Nuri TopbaşOsman Nuri Topbaş hocamın kaleminden okumak eminim sizede çok keyif verecektir. Tarihimize birde Tasavvuf çerçevesinden bakmak için okunmalı.
İ'lâ-yı Kelimetullâh'
2019 20. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2019 18:58
Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- buyurur: "(Alláh'ın kelimesini yücelten ve adâletten ayrılmayan) sultan, yeryüzünde Allah'ın gölgesidir. Zayıf kimse(ler), ona sığınır; mazlum(lar), onun vesîlesiyle (zâlimlerden) intikam alır. Kim böyle bir sultâna dünyada ihsân ederse (madden ve mânen yardımcı olursa), Allah da ona kıyâmet gününde yardımcı olur." (Feyzü'l-Kadir, 4, 143) Osman Gâzi'nin: "Gâyemiz, kuru bir cihangirlik değil, i'lâ-yı kelimetullâh'dır!" (Allah'ın dinini yüceltmek) şeklindeki son sözleri, bütün sultanlara rehber olmuş, bu vasiyetten ayrılmamak için târihî bir îtina ve titizlik gösterilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu bu amaçla kurulmuş ve bu istikamet üzerine ilerlemiştir. Osmanlı ile okuduğumuz çoğu kitap hep yabancı kaynaklar olması ve bunların Hem Türk hemde Müslüman düşmanı kişiler olduğunu hep biliyoruz. Zaten batı bizi ne zaman sevdi. Tüm haçlı seferlerini düzenleyenler, neden tarihî düzgün kayda geçsinler ki. Peki neden Osmanlı arşivlerinden kendi tarihimizi neden yazamıyoruz. Yok mu adam. 125 milyon Osmanlı arşivi hala açılmamış vaziyette bekliyor. Kendi tarihimizi okumaktan aciziz. Harf inkılabı adında yapılan bu cinayet bizi kendi tarihi belgelerimizi okuyamayacak duruma düşürdü. Şimdi ki tarihçi geçinenler Sultan 2ci Abdulhamit dönemini anlatırken iyi marangoz diyip geçiyor. Ama hiç Theodor Herzl ile mücadelesini ve mason yapılanmasını anlatmıyorlar. Bu ve bunun gibi adamlar Osmangaziyi anlatırken Şeyh Edebaliyi anlatmazlar. 2ci. Murat hanı anlatırken Hacı Bayram-ı veliyi söylemezler. Fatih Sultan Mehmet Hanın Hocası Akşemseddin ve Molla Hüsrev hazretlerini bilmezler. Yani Osmanlı imparatorluğu sadece kuru cihangirlik üzerine kurulmuş bir imparatorluk gibi söylerler. Osman Nuri hocamız Osmanlıyı hiç bilmediğimiz manevi yönünü ve
2020 86. kitabı
Osmanlı'yı manevi yönden ele alan kitap bazı padişah, devlet adamı ve manevi önderler için açılan ayrı başlıklarla ilerliyor. Akademik bir iddiası olmayan kitap, 400 çadırlı bir beylikten üç kıtada hüküm süren cihan imparatorluğuna ulaşan devletin ruhunu, maneviyatını o kadar güzel anlatmış ki, adeta dönemin abide şahsiyetlerinin ruhları kitaba sirayet etmiş. Muhakkak okunmalı listesindeki yerini aldı vesselam. Okumak iptiladır, müptelalara selam olsun!
·608 syf.·
2020 6. kitabı
Bu kitap Osmanlı devleti gibi zengin bir kitap. Sadece Osmanlı devletinin Padişahlarını tarihi bakımdan değil, dini yönlerini de bize anlatmakta, Padişahların dini tasavvufi yönlerini, cihad şuurlarını, ahlakını, Allah dostları ile olan muhabbetlerini anlatmakta. Ayrıca kitapta padişahları anlattıktan sonra, Osmanlı döneminin Şiir’e, Edebiyata olan bakışını, Osmanlı da Hattat sanatı, Osmanlının Mimarisi gibi mevzuları da anlatıyor. O dönemin insanlarındaki ahlakı, edebi, nezaketi, hayâsını, terbiyesini de okuyucuya tarif ediyor, Osmanlı tarihini bir bütün olarak oğrenmek isteyenler için çok güzel bir kitap! Hiç sıkılmadan zevk ile okudum, herkese tavsiye ederim. O zamandaki insanlara bakın, şimdiki insanlara bakın, utanç verici bir hal içindeyiz. Vaktinde batılıların bile itiraf ettiği hayran kaldığı meziyetlerimiz varken, şimdi gençlerimizin batıya özenmesi çok üzücü. Allah halimizi toparlasın..
Şuurlandırma
2024 2. kitabı
Okunma: 07 Ocak 2024 00:34
Öncelikle Osman Nuri Topbaş hocaefendimize şükranlarımı sunarım. Allah âzimuşşan hocamızı iki cihanda mes'ut etsin inşallah. Eser, bir cihan imparatorluğunun oluşup büyümesindeki âmillerinden mânevî durumunu anlatmaktadır. Bu yönüyle bakıldığında Osmanlı Devleti'nin cîhan şumûl ve i'lâ-yı kelimetullah davasını nasıl gerçekleştirdiğini, bunun icrâ edilmesi yönünden padişah ve paşaların nasıl bir eğitim ve tedrisattan geçtiklerini anlatmaktadır. Osmanlı Devleti'nin böyle bir İslami medeniyete ulaşmasında toplum ahlakının, halka nasıl davranıldığının, mimarî hizmet eserlerin, vakıfların yaygınlığı vs. yönünden ele almaktadır. Şahsen, kitabı okuduktan sonra bu Cihan devletimize karşı daha şuurlu bir sevgi, muhabbet ve arzu oluştu. İslam ahlakı ile ahlaklanmış yeniden bir millet olma arzu ve duası ile.
2022 8. kitabı
Okunma: 11 Mart 2022 10:01
Kitap savaşların anlatılıp geçildiği tarzda yazılan bir kitap değildir. Kitap hadiselerin tasavufi bakış açısıyla ve yer yer şiir sanatından esintililerle yazılmış mükemmel bir eser halindedir. Benim gözümde bu eser neden sonuç ilişkisine bağlı dipnotlara boğulan sıkıcı tarih eserlerinin ötesinde sanki o dönemi yaşatan sıkıldıkça okuyup o günleri yad edeceğimiz her ferdin başucunda durması gereken bir şaheserdir. Kitabın içeriğini anlatacak olursak Kitap Osmanlı’nın öne çıkan padişahlarını anlatarak başlayıp Osmanlı’daki önemli ve bilmediğimiz kahraman devlet adamlarını sanatsal müesseseleri ve bunları yapanları, yaptıranlarını müellif mükemmel bir sanat uslubuyla okuyucuyla buluşturmuştur. Kitabın en sonunda da kaynakçanın koyulması kitabı popüler kitap olmaktan ötede bir ilim kitabı olduğunu kanıtlar mahiyettedir. Öz dilimizden olup sonradan unutulan veya unutulmaya yüz tutmuş kelimelere kitapta sıkça yer verilmesi okuyucunun kelime hazinesini artırması açısından okuyucu için önemli olduğunu düşünüyorum. Kelimelerin daha iyi anlaşılması için de kitabın sonuna sözlük konulmuştur. Buda kelimelerin kolayca anlaşılmasına katkı sunmuştur. Kitapta emeği geçenlerden Allah Teala razı olsun. Vesselam
OsmanlıOsman Nuri Topbaş · Erkam Yayınları · 2016236 okunma
erkamradyo.com/osmanli.html sesli kitap dinleyebilirsiniz Büyük rüyalar görmek için muazzam medeniyetleri besleyen damarlardan nefes almak gerek. İşte Osmanlı; bir büyük sevdanın yaşanmış örneği. Dört yüz çadırla kurulan bir beyliği, cihan devleti idealine taşıyan düşünce yapısı neydi? Sultanların rüyasını süsleyen yüce ufuk, devlet adamlarının yüzüne şavkıyan umut neydi? Osmanlı tarihinde herkesin aralayamadığı bir perde var. Bu kitabı okudukça, o perdenin gerisindeki esrara vakıf olacaksınız.

Osman Nuri TopbaşYazar · 128 kitap
1942 yılında İstanbul Erenköy'de doğdu. Babası Musa Topbaş, annesi de H. Fahri Kiğılı'nın kerîmesi Fatma Feride Hanım'dır. İlk eğitimini Erenköy Zihni Paşa ilkokulunda tamamladı. İlkokul yıllarında özel Kur-an eğitimi aldı. 1953 yılında İstanbul İmam -Hatip Okulu'na girdi. O yıllarda bu okul, Osmanlı'nın ulu çınarlarının bakiyyeleri sayılan M. Celaleddin Ökten, Mahir İz gibi üstadların, Nureddin Topçu gibi Batı’da eğitim almış mütefekkirlerin hocalık yaptığı önemli bir kurumdu. Amcası ve akranı Abidin Topbaş ile bu okulu 1960 yılında tamamladı. İmam-Hatipli yıllarda M. Zekai Konrapa, Yaman Dede (Abdülkadir Keçeoğlu), Ahmet Davutoğlu, Mahmud Bayram, Ali Rızâ Sağman hocalardan da ders aldı. İmam-Hatip yıllarında Üstâd Necip Fazıl'ı tanıdı. Onun yakın çevresinde bulundu, sohbetlerinin müdavimi, Büyük Doğu dergisinin takipçisi, eserlerinin okuyucusu ve de fikirlerinin maddî ve manevî destekçisi oldu. İmam-Hatip Lisesini tamamladıktan sonra bir süre ticaret ve sanayicilik ile meşgul oldu. 1962 yılında askerliğini Siirt-Tillo'da yedek subay öğretmen olarak yaptı. Görevi sırasında gönlüne öğretmenlik sevdası düştü ve insanları eğitmekten ve gençlerle meşgul olmaktan haz alır oldu. Askerlik dönüşü tekrar kendini sanayi ve ticaretin içinde buldu. Ancak o ilim ve hayır hizmetlerinden hiç kopmadı. İlim Yayma Cemiyetinde faal olarak çalıştı. Kendi işyeri bir hayır kurumu ve vakıf gibi, talebelere burs, fukaraya yardım merkeziydi. Ailenin hayır hizmetleri âdeta onun uhdesindeydi. İşyerinden yürüttüğü bu hizmetleri Hüdâyi Vakfının kuruluşundan sonra vakfa taşıdı. Kuruluşuna öncülük ettiği vakfın hizmet ufkunu açtı. Türkî Cumhuriyetler başta olmak üzere bütün akraba ulus ve topluluklardan gelen gençlere de maddi ve manevi destekte bulunarak yetişmelerinde yardımcı oldu. Tarih, edebiyat, dînî ilimler ve şiire ilgisi sebebiyle 1990’lı yıllardan itibaren yazı hayatına başladı. Yayınlanan eserlerinden bazıları şunlardır: 1- Bir Testi Su, İstanbul 1996 2- Rahmet Esintileri, İstanbul 1997 3- Nebiler Silsilesi I- IV, İstanbul 1997-1998 4- Tarihten Günümüze İbret Işıklar, İstanbul 1998 5- Abide Şahsiyetleri ve Müessesleriyle Osmanlı, İstanbul 1999 6- İslam İman İbadet, İstanbul 2000 7- Muhabbetteki Sır, İstanbul 2001 8- İmandan İhsana Tasavvuf, İstanbul 2002 9- Vakıf-İnfak-Hizmet, İstanbul 2002 10- Son Nefes, İstanbul 2003 Kitapları birçok dile çevrilen Osman Nuri Topbaş, bu dillerin konuşulduğu ülkelerden gelen seminer, konferans ve panel tekliflerini kabul ederek, fikirlerini paylaşmakta ve bunu insanlığa hizmet anlayışı içersinde sürdürmektedir. Osman Nuri Topbaş evli ve dört çocuk babasıdır.