Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

18. Yüzyılda Konya Örneği

Osmanlı Aile Yapısı

Hayri Erten

Osmanlı Aile Yapısı Gönderileri

Osmanlı Aile Yapısı kitaplarını, Osmanlı Aile Yapısı sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Aile Yapısı yazarlarını, Osmanlı Aile Yapısı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
272 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Osmanlı Aile Yapısı
Yazar, Osmanlı Aile Yapısı kitabında Konya şer'iyye sicillerine göre on sekizinci yüz yılın ilk yarısından itibaren sosyo-ekonomik ve kültürel yapısını, sosyolojik bir yaklaşımla ortaya koymuştur. Osmanlı’nın tarihi sürecini ikinci el veyahut oryantalistlerin yapmış olduğu çalışmalardan ziyade şer’iyye sicilleri gibi birinci el, özgün
Osmanlı Aile Yapısı
Osmanlı Aile YapısıHayri Erten · Çizgi Kitabevi · 201810 okunma
Reklam
272 syf.
·
Puan vermedi
·
12 günde okudu
Bu araştırma Konya şer'iyye Sicillerine göre on sekizinci yüz yılın ilk yarısından itibaren sosyo- ekonomik ve kültürel yapısını sosyolojik bir yaklaşımla ortaya koymuştur. Yazar, Konya hakkında genel bir çerçeve çizildikten sonra, ailenin oluşum süresini aşama aşama ve örneklerle zenginleştirerek okuru ile buluşturmaktadır. Dönemin aile yapısıyla ilgili süregelen yanlışların belgeler ışığında aydınlatıldığı sayısal verilere dayandırılarak aktarılmıştır. Osmanlı aile yapısı hakkında bir şehir üzerinden değerlendirme yapılmış olması olayı kavrayabilmek adına okura kolaylık sağlamaktadır. Bütün bunların yanı sıra kadınların gerek aile içinde gerekse aile dışındaki konumları ve ilişkileri tartışma konuları arasında yer almaya devam etmektedir. Bu alanda okuma yapmak isteyenler için önerebileceğim bir eser.
Osmanlı Aile Yapısı
Osmanlı Aile YapısıHayri Erten · Çizgi Kitabevi · 201810 okunma
Osmanlı ailesinin "çekirdek aile" veya " pederi aile" tipi, Batı toplumlarının çekirdek ailesinden farklılık arz etmektedir. Osmanlı aileleri arasında kültürel, dini ve akrabalık bağları oldukça fonksiyonel olup, bu bağlar yardımlaşma, saygı ve sevgiyle aileleri birbirine bağlayan bir ağ deseni görünümündedir.
Sayfa 221 - Çizgi KitapeviKitabı okudu
Doğduğumuz andan başlayarak belli bir kültürle karşılaşırız ve onunla hayatımız boyunca iç içe yaşarız. İçerisinde yaşadığımız kültür, bilgiyi, dini, sanatı, ahlakı, hukuku, ekonomiyi, siyaseti ve aileyi içine almaktadır. Ancak, bir "yaşam deseni" olan kültür ve sahip olduğu değerler, toplumdan topluma çeşitlilik gösterirler ve görecelidir...
Sayfa 187 - Çizgi KitapeviKitabı okudu
Modern aile hukukunda olduğu gibi İslam dinine bağlı Osmanlı aile hukukunda da evliliğin ön aşaması olan "nişanlanma" tarafların karşılıklı iradeleriyle evlenmek için anlaşmaya varmalarıdır. Ancak nişanlanma, İslam hukukunda taraflara evlenme zorunluluğu yüklememektedir.
Sayfa 51 - Çizgi KitapeviKitabı okudu
Reklam
Aile, başlangıçtan günümüze kadar toplumların siyasi, sosyo-kültürel ve benzeri özelliklerden dolayı ataerkil-anaerkil, pederşahi-maderi, pederi, çekirdek-geniş, polijini-poliandri gibi tiplere ayrıldığı görülmüştür. Bu aile tiplemeleri yapılırken de daha çok ailenin büyüklüğüne küçüklüğüne veya aile üyelerinin ailedeki ilişkilerine statülerine ve benzeri durumlarına bakılmıştır. Dolayısıyla her toplumun kendi gelenekleri, görenekleri, örfleri, adetleri, ekonomileri, siyasi durumları, eğitimleri ve de dini inanç ve değerleri, diğer soshal kurumlarla karşılıklı ilişki içerisinde bulunan ailenin oluşumu ve biçimlenişi üzerinde etkili olmuşlardır.
Sayfa 49 - Çizgi KitapeviKitabı okudu