Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

XVIII. ve XIX Yüzyıllarda

Osmanlı Devletinin Dağılma Devri

Yusuf Akçura
Devletlerarası siyasette düşen bir devlet başka bir devletin acıma duygusunu değil iştahını kabartır. İnsan insanın kurdu olduğu gibi devlette devletin kurdudur. “Osmanlı Devleti’nin Dağılma Devri” azametli ve görkemli bir imparatorluğun, çağın gereksinimlerine ayak uyduramayarak sömürgeci ülkelerin nasıl hedefleri haline geldiği ve içeride çıkan ayaklanma, isyanlarla birlikte merkezi otoritenin nasıl zayıfladığını gözler önüne sermesi açısından oldukça çarpıcı bir eserdir. XVIII. Yüzyıl sonlarında, henüz anlatılmış dağılma olaylarından başka, Osmanlı Devleti’nin ayrışmasına hizmet eden diğer bir çeşit olaylar daha vardır; o da yerel derebeylerin veya dere-beyleşmeye uğraşan bazı kimselerin Türk ve Türk olmayan halka dayanarak, devlet merkezine karşı itaatsizlik yoluna sapıp bir tür bağımsızlık kazanmaya çalışmışlardır. Yeniçeri Ocağı’nın asli görevini unutarak ne gibi işlerle ilgilendiğini ve bir devletin bozulmuş ordusunun nasıl iktidarının üzerine çıktığını açıkça gözler önüne serer. İktidarın ayanlar ve çıkarlarını yeniçerilerin bekası üzerine kurmuş olan paşalar karşısında nasıl gölge fenomene dönüştüğünü en ince ayrıntılarıyla anlatır. “Osmanlı Devleti’nin Dağılma Devri” denge politikasıyla birlikte stratejik yönetim geleneğinin iç ve dış tehditlere karşı verdiği var olma savaşının adıdır.
Yazar:
Yusuf Akçura
Yusuf Akçura
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 50 dk.Sayfa Sayısı: 206Basım Tarihi: Ağustos 2018Yayınevi: Parola Yayınları
ISBN: 9786059121989Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
246 syf.
7/10 puan verdi
Bu kitabı okuyup anlamaya çalışmak, 1950 öncesi eserler ile haşır neşir olmamış kişiler için tam bir Osmanlıca eğitimi olabilir. Yüzlerce eski kelime mevcut, buna rağmen yazım dili ve yazıldığı dönem itibariyle olaylara yakın olması, çok çok akıcı bir üslup ortaya çıkarmış. Özellikle Fransız ihtilalinin etkisini anlamak isteyenler için tam isabetli bir eser... Kabaca çağdaşlaşma çabalarının yeni başladığı 1780-1810 arası 30 yıllık dönemi siyasi ve askeri açıdan anlamak isteyenlere şiddetle tavsiye ederim...
Osmanlı Devleti'nin Dağılma Devri
Osmanlı Devleti'nin Dağılma DevriYusuf Akçura · Ötüken Neşriyat · 2018119 okunma
Reklam
250 syf.
7/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Kitap, özellikle III. Selim dönemini ele almaktadır. Ağırlıklı olarak dönemin siyasi havasını tesis eden bir kitaptır. Dili günümüzün şartlarına göre ağır olmasına rağmen yine de anlaşılabilecek bir kitap...
Osmanlı Devleti'nin Dağılma Devri
Osmanlı Devleti'nin Dağılma DevriYusuf Akçura · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 2018119 okunma
246 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
350 günde okudu
Türk fikir hayatının en önemli mütefekkirlerinden Yusuf Akçura beyefendinin gözünden üç kıtaya hükmetmiş olan Osmanlı imparatorluğunun dağılmasındaki toplumsal ve siyasi önemli olayları okuyorsunuz bilhassa üçüncü selim dönemi olaylar büyük yer kaplamaktadır. Tarih ilgisi olanların keyifle okuyacağı kitap.
Osmanlı Devleti'nin Dağılma Devri
Osmanlı Devleti'nin Dağılma DevriYusuf Akçura · Ötüken Neşriyat · 2018119 okunma
174 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Adı üstünde; o melun dönemin başları Fransız ihtilalinin etkileri ve III.Selim dönemini detaylarıyla anlatan; dili çok ağır bir kitap. Osmanlı’nın Düveli muazzama ve hatta valisi karşısında düştüğü utanç verici vaziyetler, diplomatik ezikliklerin normalleşmeye başladığı, kucaktan kucağa denge siyasetinin çoktan başladığı yıllar? Büyük ağırlığı Cevdet Tarihine atıflı, meraklısına tavsiye.
Osmanlı Devleti'nin Dağılma Devri
Osmanlı Devleti'nin Dağılma DevriYusuf Akçura · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 2018119 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.