Osmanlı Diplomasisi

Ali İbrahim Savaş

Osmanlı Diplomasisi Gönderileri

Osmanlı Diplomasisi kitaplarını, Osmanlı Diplomasisi sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Diplomasisi yazarlarını, Osmanlı Diplomasisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
1815 yılında yapılan Viyana Kongresi kordiplomatikte ye­ ni bir düzenleme yaptı ve elçilikleri, büyük elçi, fevkalâde orta elçi, ikâmet elçin ve maslahatgüzâr olmak üzere dört sınıfta topladı. Fakat daha, üç yd sonra 1818’ de toplanan la Chapelle Kongresinde ise, bütün dünya devletleri için bağlayıcı olan bugünkü modern kordiplomatiğin esasları belirlendi.
Meselâ, 1747 yılında İran’a gönderilen Kesriyeli Ahmed Paşa'nın maiyyetinde buiunanlann sayısı 1000'den fazladır.
Reklam
Ordu gönderilseymiş keşke 763 kişi nedir :)
1748 yılında Viyana’ ya gönde­rilen Mustafa Hattı Efendinin sefaret heyeti 82 ,1720 yılın­ da yine Viyanaya gönderilen İbrahim Paşanın sefaret heyeti ise 763 kişiden oluşmaktaydı.
Hammer, Osmanlı Devleti’nin ük elçiyi 1339 yılında Or­han Bey zamanında Bağdad’a gönderdiğini yazmaktadır. Bi­ zans ile olan ilişkilerden yola çıkarak, Osmanlı beyliğinin bu devlete sık sık elçi göndermiş olduğu muhakkaktır; ayrıca Bi­ zans imparatorlarının Osmanlı sultanlarının yanında devamlı bir elçi bulundurdukları da söz konusudur. Orhan Bey za­manında, Bizans ile dar kapsamda da olsa, zaman zaman akrabalık bağları ile pekiştirilen, belirli bir diplomatik ilişki bağı mevcuttu. Bu ilişkiler sadece Bizans ile sınırlı kalmamış, aynı zamanda komşu beylikler ile de ilişkiler tesis edilmiştir.
Balkanlarda ve Doğu Avrupa'da son derece güçlenen Osmanlı Devleti, dış politikasını ve diplomasisini şu ana esas üzerine oturtmuş idi: Hiç bir Avrupalı Hristiyan devleti eşit hakları hâiz muhatap kabul etmemek ve onlarla hiç bir zaman dâimî barış içinde olmamak.
Osmanlı Devleti tarihinde ilk defa Kırım Savaşı esnasında yabancı ülkelerden borç almaya başladı (1854 ve1855).
Reklam
Geri13
37 öğeden 31 ile 37 arasındakiler gösteriliyor.