Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Geriledi mi?

Mustafa Armağan

Osmanlı Geriledi mi? Gönderileri

Osmanlı Geriledi mi? kitaplarını, Osmanlı Geriledi mi? sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Geriledi mi? yazarlarını, Osmanlı Geriledi mi? yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
352 syf.
10/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Kitap 13 farklı yazardan makaleler içeriyor olması hasebiyle, Osmanlı geriledi mi? Sorusuna farklı farklı bakış açılarından göz atmamıza olanak sağlıyor. Daha iyisi ise yazarların 6'sı yabancı 7'si Türk. Yani dışarıdan bakışları da görüyoruz. Derleyen ön sözü ve seçilen makaleler ile kitabın gidişatını yer yer sıkıcı bulduğumu itiraf etmek istiyorum (tarih kitabı olduğu için yadırgamamak da lazım) bu sebeple vereceğim puan 10/7 yahut 8 olacaktı. Ta ki
İlber Ortaylı
İlber Ortaylı
'nın yazısına gelene dek... Ufkumuzu açmakta ve Osmanlı tarihine bakış açımızı iyileştirmekte özellikle meraklıları için kesin okunması gereken bir kitap.
İlber Ortaylı
İlber Ortaylı
'ya ait kısmı tüm ülkenin duyacağı bir yerden okumayı ve herkesin zihnine kazımayı ne kadar isterdim anlatamam.
Osmanlı Geriledi mi?
Osmanlı Geriledi mi?Mustafa Armağan · Etkileşim Yayıncılık · 200712 okunma
Tarihte eğer kişilerin, şahısların rolü var ise, II. Abdülhamid Han bu bakımdan en kayda değer şahsiyettir.
İlber Ortaylı
İlber Ortaylı
II. Abdülhamid Han ve İmparatorluğun sonuKitabı okudu
Reklam
Tahta çıktığı zaman ilk sözü "karnım aç" olan III. Murad'ın (1574-1595) yeteneksizliği de devletin kötü gidişatının alameti olarak kabul edilmesine rağmen onun döneminde Osmanlı fikir ve kültür hayatı ve sanatı daha da zenginleşmişti.
Osmanlı tarihinin dönemlere ayrılması sorunu, Jane HathawayKitabı okudu
Ancak yaratıcılıkları ile övünmek yerine Osmanlıların Avrupa tarzını mükemmel bir şekilde taklit edemedikleri için üzülmeleri hâlâ çözülmesi gereken bir bilmecedir.
Osmanlı tarihinde dönemlemdirmeye farklı bir bakış. Linda T. DarlingKitabı okudu
Eski dönemselleştirmenin en yetersiz yönü, bir çöküş olmaksızın 300 yıl süren bir gerileme dönemidir. Böyle fazlasıyla uzun bir gerileme sadece mantıksız değildir. Aynı zamanda "gerileme" kelimesinin kendisi Osmanlı'nın farz edilen sosyal ve ahlâkî üstünlüklerini küresel anlamda kaybetmesine de katkıda bulunuyor demektir.
Linda T. Darling
Linda T. Darling
Osmanlı'nın gerilemesi kavramından rahatsız olduğumuz açıkça ortadadır; ancak bu kavramı bütüncül başka bir tasavvur ile henüz değiştiremediğimiz de ortadadır.
Linda T. Darling
Linda T. Darling
Reklam
Aslında ne tımarlı sipahiler ne de Yeniçeri ordusu özgün Osmanlı uygulamaları idi. Her iki sistemin de Ortaçağ İslâmında ve Bizans'ta tarihî kökenleri vardı. Osmanlı Devleti bu sistemleri daha da geliştirerek, kendinden önceki devletlerden daha etkin bir merkezî devlet kurmayı başarmıştı.
Cemal Kafadar
Cemal Kafadar
Osmanlı Devleti aynı zamanda düşük vergiler, görece dinî müsamaha ve uzlaşma vasıtasıyla Hristiyan köylülerinin, keşişlerinin ve aristokratlarının desteğini kazanmayı bilmişti.
Cemal Kafadar
Cemal Kafadar
Fernand Braudel
Fernand Braudel
"19. yüzyılın ilk dönemlerinden önce Türk İmparatorluğunun gerilemesinden tam olarak bahsedilemez" diye yazmıştır.