Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Osmanlı Hekimlerinin Sağlık Kuralları

Ayten Altıntaş
8.2/10
6 Kişi
16
Okunma
5
Beğeni
1.077
Görüntülenme
‘’Osmanlı Hekimlerinin Sağlık Kuralları’’ sizlere sağlıklı yaşam konusunda binlerce yıllık bilgi birikimini sunuyor. Bu kitaptaki bilgiler Osmanlıca yazılmış tıp kitaplarındaki sağlıklı yaşam kurallarını özet olarak vermektedir. Osmanlı hekimleri sağlıklı yaşam kurallarını belli bir form ve formülle anlatmıştı. Osmanlı tabiplerinin ‘’esbâb-ı sitte-i zarûriye’’ yani ‘’Zorunlu olan altı sebep’’ diye çevirebileceğimiz bu altı temel kuralı, sağlık konusunda bilinmesi ve uyulması gerekenlerdi. Bu kurallar genel olarak; 1.Hava ve onunla ilgili konular(mevsimler, yaşanan yerler, giyim kuşam). 2. Yemek-içmek konusundaki bilgiler. 3.Spor, hareket ve hareketsizliğin sağlığa etkisi. 4. Duyguların sağlığa etkisi. 5. Uyku ve onunla ilgili kurallar. 6. Vücutta kalıp atılamayan maddelerden kurtulmak için yapılacaklar ki burada kusmak, müshille temizlenmek, lavman, kan aldırmak gibi yöntemler anlatılmaktadır. Osmanlı hekimi öncelikle sağlıklı olmak için uyulması gereken kuralları bildirir, böylece sağlıklı yaşamak sağlanır, eğer her şeye rağmen hastalık ortaya çıkarsa tedaviye geçilirdi. Bu kitabın amacı Osmanlı hekimlerinin sağlıklı yaşamak konusunda verdikleri bilgileri o zaman ki tıp kitaplarına sağdık kalarak anlatmaktır.
Yazar:
Ayten Altıntaş
Ayten Altıntaş
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 34 dk.Sayfa Sayısı: 232Basım Tarihi: 2017Yayınevi: Milenyum Yayınları
ISBN: 9789758773855Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
232 syf.
7/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Soğuk su faydalıdır diyen ve algılarımı değiştiren kitap. Bu tarz kitaplar okumayan biri bile gayet keyifle okuyabilir. Çok sade, kısa ve faydalı. Herkesin göz gezdirmesinde fayda var.
Osmanlı Hekimlerinin Sağlık Kuralları
Osmanlı Hekimlerinin Sağlık KurallarıAyten Altıntaş · Milenyum Yayınları · 201716 okunma
Reklam
232 syf.
8/10 puan verdi
·
8 günde okudu
"İnsan nefsi aydınlık havada rahatlar. Ondan güç ve dirilik kazanır. Karanlık hava ıssızlık ve yalnızlığı ile insanı endişelendirir. İnsan aydınlık yerlere yakınlık, karanlık havada endişe duyar." Bir çok yönden; mevsimler, yaşanan yerler, giyim kuşam, yemek-içmek, sporun ve duyguların vücuda etkisi gibi sağlığı ele alan, dengeli ve sağlıklı bir hayatımız olması için güzel yönlendirmeler içeren harika bir kitaptı. Bir çok şey öğrendim okurken ve hayatıma katmak istediğim kurallar oldu. Sağlıklı bir yaşam için bu kitabı okuyun, herkese farklı farklı noktalarda yarar sağlayacağına eminim.. Kitap boyunca en sevdiğim şey her konuyu tek tek anlattıktan sonra o konu sonunda unutulmaması gerekenler başlığı altında, o konu ile ilgili en önemli yerlerin toplu maddeler halinde verilmiş olmasıydı. Yorumumu kitap boyunca beni en çok etkileyen yazı ile bitiriyorum: "İnsanı etkileyen ona gam ve hüzün veren, üzen her şey için hekim hastasına bir şeyi hatırlatması gerekir; Dünyanın geçici olduğu, ölümün varlığı ve bugün çok önemli gibi gelen olayların aslında önemsiz olduğudur. Dünyanın nimetlerine güven olmadığı gibi zorlukları da uzun sürmez geçicidir. Hiçbir üzüntü uzun sürmez, bunun bilinmesi gerekir. Akıl ve irade ile bu âlemin sürekli olmadığını kavramalı, her şeyin çabucak geçip gittiğini, üzüntülerin kısa süre sonra söneceğini bilmelidir. Üzüntü veren ve korkulan şeyleri önemsememeli, kendini teselli etmeli, büyük sevinçlerde de çok sevinmemelidir. İnsan ne bulduğuna çok sevinmeli, ne de bulamadığına yerinmelidir."
Osmanlı Hekimlerinin Sağlık Kuralları
Osmanlı Hekimlerinin Sağlık KurallarıAyten Altıntaş · Milenyum Yayınları · 201716 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.