Osmanlı Hilafetinin İlk Asırları

Uğur Demir

Osmanlı Hilafetinin İlk Asırları Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı Hilafetinin İlk Asırları sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Hilafetinin İlk Asırları kitap alıntılarını, Osmanlı Hilafetinin İlk Asırları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
I. Ahmed'den itibaren veraset sisteminin değişmeye başlaması, çocuk yaştaki sultanların tahta çıkması veya padişahların fetvalarla azledilmeleri, Osmanlı padişahlarının halifeliklerinin özellikle 17. yüzyılda içeriden muhalefetlerle karşılaşmasına zemin hazırlamıştır.
Sayfa 25 - Yeditepe, 1. Baskı, dipnot nr. 32Kitabı okudu
Halife Ünvanını Kullanan İlk Osmanlı Hükümdarı
"halife" ünvanını ilk defa I. Murad değil Orhan Gazi kullanmıştır. ... Haziran 1324'te Bursa'ya gelerek Orhan Gazi'yi ziyaret eden Seyyid Kasım el-Bağdadî de Osmanlı Sultanı için "halifetü'l-âlem" ve "sultânü'l-İslâm" ünvanlarını kullanmıştır.
Sayfa 37 - Yeditepe, 1. BaskıKitabı okudu
Reklam
Halil İnalcık'ın Hatalı Bir Tespiti
Halil İnalcık, Teymiyye'nin "bir tek halife nazariyesini reddederek bağımsız birçok İslâm hükümdarlarının varlığını şerîate tamamile uygun bulmakta idi" görüşünde olduğunu ileri sürer... Buna mukabil Teymiyye üzerine yapılan çalışmalarda bunun yanlış bir bilgi olduğu ortaya konulmuştur.
Sayfa 23 - Yeditepe, 1. Baskı, dipnot nr. 25Kitabı okudu
Fatih Kanunnâmesi'nde formüle edilen ve teorik izahı yapılan "hilâfet bi'l-istihkak" kavramsallaştırması, Gazzâlî'den itibaren İslâm siyasî literatürüne giren geleneğin Osmanlılar tarafından da devam ettirildiğinin bir delilidir.
Sayfa 22 - Yeditepe, 1. BaskıKitabı okudu
Osmanlı hilafetinin en önemli meşruiyet gerekçelerinden Haremeyn'in hadimi/hakimi olunması, mukaddes emanetlere sahip olunması gibi özellikler, aslında Memlük mirasının bir devamıdır. Kullanılan ünvanlar da bunun göstergesidir. Bu bakımdan Yavuz Sultan Selim'in Memlük hükümdarlığına son vermesiyle birlikte kullanılmaya başlanan "halife" ünvanı ile önceki dönemlerde kullanılan halife ünvanının farklı anlamlar taşıdığı ve Osmanlı hilafeti için I. Selim'in zaferlerinin önemli bir değişimi ifade ettiği ortadadır.
Sayfa 56 - Yeditepe, 1. BaskıKitabı okudu
1392'de Memlük Hükümdarı Berkuk tarafından Bursa'ya gönderilen bir elçilik heyetinin burada Yıldırım Bayezid'e hil'at giydirmesi de Osmanlı hilafet anlayışı açısından önemli bir dönüm noktası olsa gerektir.
Sayfa 48 - Yeditepe, 1. BaskıKitabı okudu
Reklam
29 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.