Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Osmanlı İmparatorluğunun Kuruluşu

Herbert Adams Gibbons

Osmanlı İmparatorluğunun Kuruluşu Gönderileri

Osmanlı İmparatorluğunun Kuruluşu kitaplarını, Osmanlı İmparatorluğunun Kuruluşu sözleri ve alıntılarını, Osmanlı İmparatorluğunun Kuruluşu yazarlarını, Osmanlı İmparatorluğunun Kuruluşu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
·
Puan vermedi
Daha kitabın başlarında Osmanlı'nın ilk devirlerinde Anadolu'da teşekkül eden beyliklerin Müslümanlığını diline dolayan yazarın ilerleyen sayfalarda onca kaynakta anlatıla gelen Osman beyin rüyasını anlatılagelenlerden farklı olarak yorumlaması kitabı bir kenara bırakmaya ikna etti. Anlaşılan o ki yazar oryantalizm ırmağından çok su içmiş. İllaki okuyacaklar eserin sonunda eklenmiş olan Fuat Köprülü tarafından kitaba dair yazılmış tenkit yazısı ile birlikte okusun. Selametle, huzurla kalın efendim.
Osmanlı İmparatorluğunun Kuruluşu
Osmanlı İmparatorluğunun KuruluşuHerbert Adams Gibbons · Altınordu Yayınları · 201710 okunma
"Yahudilerin toptan öldürüldüğü, engizisyon mahkemelerinin ölüm saçtığı bir devirde Osmanlılar idareleri altında bulunan çeşitli dinlere bağlı kimseleri barış ve uyum içinde yaşatıyorlardı. Onların hoşgörüsü hangi amaçla gerçekleşmiş olursa olsun, şu gerçeğe itiraz edilemez ki Osmanlılar dini hürriyet ilkesini benimsemiş ilk millettir."
Reklam
358 syf.
6/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Osmanlı Devleti'nin kuruluşu ile ilgili tartışmaların başlamasına sebep olan eser. Yazar Osmanlıların Türklerden farkli bir ırk olduğunu iddia etmekte. Onların muhtelif (özellikle Rumlarla) halklarla karışıp yeni bir ırk meydana getirdiğini savunmakta. Her ne kadar bu iddialari Köprülü tarafından çürütülse de kitap Batı kaynaklardan bolca faydalandığı için onların gözünden Osmanlıyı güzel bir şekilde anlatıyor. Tarihle alakadar olan kişilerin okuyabileceği bir eser.
Osmanlı İmparatorluğunun Kuruluşu
Osmanlı İmparatorluğunun KuruluşuHerbert Adams Gibbons · Altınordu Yayınları · 201710 okunma
"Jan ben iyi biliyorum ve haberim var ki siz memleketinizde büyük bir beysiniz fakat henüz gençsiniz ve istikbalde ümit ederim ki bu ilk şövalyelik teşebbüsünüzde başınıza gelen felaketin haceletini şecaatinizle istirdat edebilecek ve hakkınızdaki muahezelerden kurtulup şerefinizi kurtarmak için kuvvetlerinizi tekrar toplayıp benimle muharebe edeceksiniz. Eğer ben bundan korksa idim ve buna ihtiyacım olsaydı sizi salıvermezden evvel size ve burada size refakat edenlere bir daha üzerime silahla gelmemeniz için din ve imanınız üzerine yemin ettirirdim. Fakat hayır ne sizin ne de burada bulunan sairlerinin üzerine böyle bir yemin tahmil etmek istemiyorum. Çünkü arzu ediyorum ki vatanınıza döndüğünüz zaman ve canınız istediği vakit kuvvetlerinizi toplayıp üzerime gelesiniz. Beni daima sizi ve milletinizi muharebe meydanında karşılamaya hazır bulacaksınız. Ve bu size söylediğim şeyi kendisine bahsedilmesini arzu edeceğiniz herhangi bir kimseye de söyleyebilirsiniz. Çünkü ben böyle bir maksat için yani silah taşımak için ve daima benden önde bulunanı mağlup etmek için doğmuşumdur."
Sayfa 187Kitabı okudu
Yabancı bir tarihçinin gözünden yeniçerilik.
Çocukların yurtlarından alınmaları, Hıristiyanlık mirasından mahrum kalmaları insani ve dini hassasiyetler için bir darbe teşkil eder. Fakat biz Murad ve Bayezid devrinin Osmanlılar hakkında kendi asırlarındaki Hıristiyanlar vasıtasıyla hükmedebiliriz. Filhakika Osmanlılar'ın fütuhat usullerini İspanyolların mağribilere, İngilizlerin Fransız ve İskoçlara, İtalyanların bir başkasına karşı olan usulleriyle mukayese ettiğimiz takdirde teslim etmemiz icap eder ki Murad yeniçeriliği teşkil etmekte çok insani, ferasetkarane ve son derece muvaffakiyetli bir fikir keşfetmiştir.
Bir Batılı Gözüyle Osmanlı Hoşgörüsü
Yahudilerin toptan öldürüldüğü, engizisyon mahkemelerinin ölüm saçtığı bir devirde Osmanlılar idareleri altında bulunan çeşitli dinlere bağlı kimseleri barış ve uyum içinde yaşatıyorlardı. Onların hoşgörüsü hangi amaçla gerçekleşmiş olursa olsun, şu gerçeğe itiraz edilemez ki Osmanlılar dinî hürriyet ilkesini benimsemiş ilk millettir.
Sayfa 22 - Altınordu Yayınları