1840-1890

Osmanlı Köle Ticareti

Ehud R. Toledano

Osmanlı Köle Ticareti Gönderileri

Osmanlı Köle Ticareti kitaplarını, Osmanlı Köle Ticareti sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Köle Ticareti yazarlarını, Osmanlı Köle Ticareti yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Köle Pazarı
İstanbul esir pazarı 1847 yılında kaldırıldı. Fakat köle ticareti sona ermedi, sadece arka sokaklara kaydı. Ticaret yabancı,çoğunlukla İngiliz temsilcilerin meraklı gözlerinden uzakta,esircilere ait özel evlerde sürdürüldü. Zenci köleler Fatih, beyaz köleler Tophane ve Karabaş semtlerinde satılmaktaydılar.
Sayfa 45
1880'lerde Zeyla'dan Yemen kıyılarına getirilen köleler Marava'ya yürütülür ve orada hacılara satılırdı.
Sayfa 42
Reklam
Köle taşınım ve seçimi
1860'ların başında Çerkeslerin zorunlu göçü sırasında, göçmenlerin çoğu yelkenli gemilerle taşınmıştı. Bu karışık dönemde kaptanlar, yolculuk ücreti olarak otuz kişi başına bir çocuk alarak kendi köle ticaretlerine başlamışlardı. Kurbanlar kura çekilerek belirleniyordu
Sayfa 36
İmparatorluk'ta 15. yüzyıldan sonra çok marjinal bir olgu olan tarım köleliği, Kafkasya'dan 1860'larda zorunlu Çerkes göçünün bir sonucu ola­rak büyük ölçekte yeniden ortaya çıktı. Göçmenlere hükümetin yerleşim için dağıttığı toprakları işlemek için kölelerini de birlikte getirmeleri izni verildi.
Köleler nerede kullanılıyordu?
Osmanlı köleliğinin yapısı 18. ve daha çok 19. yüzyıllarda önemli de­ ğişikliklere uğradı. Siyah, beyaz ve Etiyopyalı ırkiara mensup kadın ve er­ kek köleler hala İmparatorluğa getirilmekte ve çeşitli işlerde kullanılmak­taydılar. Fakat artık kölelerin büyük çoğunluğu ev hizmetlerinde kullanıl­mak için getirilen Afrikalı kadınlardan oluşmaktaydı. Bazı Çerkes ve Gür­cü kadınları da bu amaç için kullanılırdı; pek çok beyaz ve Etiyopyalı ka­dın odalık olarak hizmet etmekteydiler. Erkek kölelere gelince, siyahlar ve Etiyopyalılar Kızıldeniz, Basra Körfezi ve Hint Okyanusu'nda inci dalgıcı, kürekçi ve yelkenli gemilerde tayfa olarak, ayrıca çoğunlukla Arabistan'da, ev dışında hizmetçi ve işçi olarak kullanılmaktaydılar. Köleler arasmda bir azınlık, sorumluluk gerektiren görevlere getirilmekte ve sahiplerinin işle­ rini yürütmekteydi.
Köleler nereden nereye gidiyor?
19. yüzyıl gibi geç bir döneme kadar taşınır mal olarak köle ticareti Eski ve Yeni Dünyaların her ikisinde de hala yapılıyordu. Hala çok canlı olan ticaret Batı Afrika'dan her iki Amerika kıtasına, Kuzey Doğu Afri­ka ve aynı zamanda Kafkaslar'dan İslam topraklarına yayılımaktaydı.
Reklam
11 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.