Osmanlı Lakapları

Erol Çağlar

Osmanlı Lakapları Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı Lakapları sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Lakapları kitap alıntılarını, Osmanlı Lakapları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Cigalazâde" tabiri zamanla "Cağaloğlu"na dönüşmüştür. İstanbul'un Cağaloğlu semti, adını bir İtalyan dönmesi olan Cağaloğlu Sinan Paşa' dan alır. "
Sayfa 53 - Tuti Kitap, 1. Baskı -2016Kitabı okudu
" Sirke, saray mutfağında turşuyla birlikte çok önemli bir yere sahiptir. Yemeklerin yanında tıbbi kullanım için de alınırdı. Özellikle Bursa'dan sipariş edilirdi. "
Sayfa 23 - Tuti Kitap, 1. Baskı -2016Kitabı okudu
Reklam
Hekimoğlu Ali Paşa
I. Mahmut ve III. Osman dönemlerinde üç defa sadrazamlığa gelmiştir.Lakabı babasından gelmektedir.Babası, Venedik asıllı İtalyan bir mühtedidir ve Müslüman olunca “Hekimbaşı Nuh Efendi” ismini almıştır.
" Lakabı olan " kaltak " kelimesi eskiden at, eşek yahut katır gibi hay­vanların sırtlarına konulan eyerin tahtadan yapılan iç iskeleti için kullanılırdı. Muhtemelen Halil Efendi'nin babası kaltak ustası olması sebebiyle kendisine "Kaltakçızade" lakabı veril­miştir."
Sayfa 137 - Tuti Kitap, 1. Baskı -2016Kitabı okudu
" Pek sevilmeyen bir devlet adamı olan Yemişçi Hasan Paşa'nın ölümü üzerine Yahya Bey, yaz­dığı şiirle tarih düşürmüştür: Hasan'ın azli ahsen, katli dahi müstahsen Düşse tarihi n'ola katl'i Yemişci ahsen Anlamı şudur: "Yemişçi Hasan'ın vazifesinden alınması gü­zel, öldürülmesi daha da güzel. Tarihi düşse ne olur, Yemiş­çi'nin öldürülmesi pek güzel."
Sayfa 160 - Tuti Kitap, 1. Baskı -2016Kitabı okudu
" Manastır doğumlu olan Daltaban Mustafa Paşa, Hammer'e göre Sırp asıllıdır. " Daltaban" lakabını muhtemelen fakirliğin­den almıştır. Daltaban kelime olarak " çıplak ayaklı " anlamına gelmektedir.
Sayfa 113 - Tuti Kitap, 1. Baskı -2016Kitabı okudu
Reklam
84 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.