Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Mutfak İmparatorluğu

Mary Işın

Osmanlı Mutfak İmparatorluğu Gönderileri

Osmanlı Mutfak İmparatorluğu kitaplarını, Osmanlı Mutfak İmparatorluğu sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Mutfak İmparatorluğu yazarlarını, Osmanlı Mutfak İmparatorluğu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
11. yüzyılda yazılan Divanü Lugati't-Türk'te meyvecilikle ilgili ta­nımlar, Orta Asya'daki üzüm kültürünün gelişmişliğini yansıtır. Asmanın meyve vermesi anlamında "üzümlenmek," üzüm toplamaya yardım ve ya­rış etmek anlamında "üzüşmek," üzüm asmaları bağlanan yaş söğüt dalı anlamında "kagıl,"erişilemeyen üzüm salkımlarını kesrn ek için kullanılan üç ayaklı "tapçan, "canı kavun istern ek anlamında "kagunsamak," kavun sahibi olmak anlamında "kagunlamak" gibi örnekler verilebilir.
Sayfa 138 - Kitap YayıneviKitabı okudu
İpek böceği sadece beyaz dut ağacının yapraklarıy­la beslendiğinden Çin kökenli beyaz dut, İpekçiliğin Bizans'ta başladığı 6. yüzyılda Anadolu'ya getirilmiş olmalıdır.
Sayfa 134 - Kitap YayıneviKitabı okudu
Reklam
Karagöz yaşlı eşeğinin sırtına sucuk yapılan kuru bağırsakları yük­lemiş, sucuk fabrikasına satmaya götürüyor. O dönemde sucuğa eşek eti konmasının yasak olduğu ancak belediyenin bunu yeterince takip etmediği anlaşılıyor. Osmanlı arşivinci eki 1769 tarihli bir belgeden Tokat'ta eşek eti­ni değerlendirilmesinin normal sayıldığını anlıyoruz. "Et Pazarı'nda sa­tılan beygir, öküz, eşek ve katırların her birinden dörder akçe ve devenin birinden yarım kuruş ihtisap eminine verilmesine müdahale olunmaması."
Sayfa 118 - Kitap YayıneviKitabı okudu
Evliya Çelebi'nin anlattığı turşucu dükkanlarında porselen kaplar ve toprak küplerde çeşitli turşular vardı. 18. yüzyılda turşucu esnafı, bakkalların turşu satmamaları için karar çıkartmışlar, karşılığında da sirke satmamayı taahhüt etmişlerdi.
Sayfa 89 - Kitap YayıneviKitabı okudu
Yine Amerika kökenli olan kırmızıbiber (Capsicum annuum), karabi­ber yerine ucuz bir baharat olarak 16. yüzyılın başından itibaren Avrupa'da kullanılmıştır. Macaristan'da "Türk biberi" (török bors) adıyla bilinen kırmı­zıbiberden bahseden ilk belge, 1569 tarihli asil bir Macar kadının mektubu­dur. 16o4 tarihli Macarca bir sözlükte de "Türk biberi" yer alıyor
Sayfa 26 - Kitap YayıneviKitabı okudu
Türk mutfağının en önemli etkilerinden,biri kahve kültürü alanında­dır. Ortadoğu'da başlayan kahve tüketme alışkanlığı, 16. yüzyılın ortasında İstanbul'a yayıldı ve ilk kahvehane 1553'te açıldı.
Sayfa 23 - Kitap YayıneviKitabı okudu
Reklam
İlk adı rahatü'l-hulkum olan lokum, 18. yüzyılda pelte ve köfterden gelişerek ortaya çıkmıştır (Işın 2008: 213-216), 19. yüzyılda İstanbul'u ziyaret eden yabancılar lokumu sevmişler ve yurtdışında ünlenmesini sağlamışlardır. Avrupalı şekerciler taklit etmeye çalışmışlarsa da becere­memişler, lokumu nişasta yerine jelatinle yapmayı denemişlerdi. Türki­ye'den Fransa ve İngiltere'ye lokum ihracı 19. yüzyılın ortalarında başla­mış ve 1870 civarında, Charles Dickens'ın, son romanı Edwin Drood'de değindiği gibi, İngiltere'de bir lokum dükkanı açılmıştı.
Sayfa 20 - Kitap YayıneviKitabı okudu
Baklava, Macaristan üzerinden Avusturya mutfağını etkileyerek, el­malı içle yapılan ve yufkası çekilerek açılan strudel'e yol açmıştır.
Sayfa 19 - Kitap YayıneviKitabı okudu
Tatlılar alanında Osmanlıların önemli katkıları olmuştur. Sütlacın atası, Divanü Lugati't-Türk'de anlatılan uwa adlı pirinç tatlısı olabilir (Kaş­garlı Mahmud 1986: I, 90-ı). Aslı "sütlü aş" olan sütlacın adına ilk ıs. yüz­yılda Osmanlı tıp kitaplarında (ör. Mehmet oğlu Eşref, Hazainüs'saadat, XV 32-ı, bkz. Tarama Sözlüğü 'sütlaç' ve İbn-i Şerif: II 306, 345) ve Kaygusuz Abdal'ın şiirlerinde rastlanır.
Sayfa 18 - Kitap YayıneviKitabı okudu
Selçuklu döneminden itiba­ren Türklerle yakın siyasi ve ticari ilişkileri bulunan İtalyanlar, Osman­lı mutfağından en erken etkilenen Batı Avrupa ulusudur. Federica A. Broilo, Venedik'teki Osmanlı usulü yemeklerle ilgili bildirisinde, nar ek­şisi, üzümlü pilav, enginar dolması gibi örnekler vermiştir.
Sayfa 14 - Kitap YayıneviKitabı okudu
Reklam
Kökeni Afrika olan karpuz Çin'e Türkler tarafından götürüldüğünden Çincede "Batılı kavun" olarak biliniyordu.
Sayfa 8 - Kitap YayıneviKitabı okudu
285 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Mary Işın'ı 3 kelime ile tanımlayacak olsam; 1. Demir Tatlısı 2.Kavata 3.Koz helvası Değişmez öğeler bunlardır..Tabiki de işin esprisi kendisi gene alanında efsaneler yazmış
Osmanlı Mutfak İmparatorluğu
Osmanlı Mutfak İmparatorluğuMary Işın · Kitap Yayınevi · 201412 okunma