Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mary Işın

Mary IşınAvcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi yazarı
Yazar
Çevirmen
Editör
9.6/10
33 Kişi
95
Okunma
14
Beğeni
1.899
Görüntülenme

Hakkında

1951 yılında İngiltere’de doğdu. 1973 yılından itibaren Türkiye’de yaşıyor. İki kızı var. 1983’de Osmanlı mutfak tarihini araştırmaya başladı. Gülbeşeker: Türkiye Tatlıları Tarihi adlı kitabı, 2009 yılında Dünya Kitap Dergisi’nin Altın Sayfa Ödülünu kazandı ve Sherbet and Spice: The Complete Story of Turkish Sweets and Desserts adıyla 2013 yılında İngilitere’de yayınlandı. Ansiklopedik sözlük olan Osmanlı Mutfak Sözlüğü (2010), Mahmud Nedim’in 1900 tarihli Aşçıbaşı adlı yemek kitabının transkripsyonu, Friedrich Unger ’in 1838 tarihli Osmanlı şekerciliği konusundaki kitabının tenkitli metni ve Seyit Ali Kahramanla birlikte Ahmed Cavid’in 18. yüzyıl sonunda yazdığı Tercüme-i Kenzü’l-İştihâ Farsça yemek terimleri sözlüğü, mutfak tarihi konusundaki diğer kitaplarıdır . Ayrıca Osmanlı yemek tarihi konusunda birçok kongre bildirisi ve makalesi de yayınlandı. Çevirmenlere başvuru kitabı olarak Merete Çakmakla birlikte Anadolu Kuş Adları Sözlüğü’nü (2005) hazırladı. Kaybolmakta olan Osmanlı dönemi meyve çeşitlerinin yaşatılması için tarımsal biyoçeşitlilik konusuyla ilgilenmeye başladı ve 2005 yılında Esin Alice Işın ile birlikte Meyve Mirası projesini başlattı. Sonradan Dr . Füsun Ertuğ, Prof. Neşe Bilgin ve Elisabeth Tüzün’ın katıldığı projenin pilot bölgesi olan Muğla’da 550’den fazla atadan kalma meyve çeşidi tespit edildi.
Tam adı:
Priscilla Mary Işın
Unvan:
Yazar
Doğum:
İngiltere, 1951

Okurlar

14 okur beğendi.
95 okur okudu.
13 okur okuyor.
154 okur okuyacak.
5 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
" Caydırıcı olarak, para cezasının ve falakanın yanı sıra suçlu bulunan kişi halkın önünde teşhir edilerek küçük düşürülürdü. On altı ve on yedinci yüzyılda hileli tartı kullanırken yakalanan esnaf, boyunlarına deve çanı asılarak ve başlarına, karga tüyleriyle donatılmış temizlenmemiş işkembeler sarılarak eşeğe ters bindirilir ve sokaklarda dolaştırılırdı ya da boyunlarına ziller asılı tahta birer gülle geçirilirdi. "
"Keskin bir kılıç, tatlı bir dil ve kırk sofra." İyi insan olmak için gerekli üç erdem cesaret, güzel konuşma ve misafirperverliktir. "
" Özel günlerle ilişkili tatlılar ve şekerlemelerden bazıları şunlardır: Sünnet törenlerinde ve düğünlerde zerde, cenaze törenlerinde lokma ya da irmik helvası, mevlitlerde kağıt külahlarda dağıtılan şekerler, savaşta ölen askerlerin ruhları için hazırlanan gaziler helvası, üç aylık maaşlarını aldıkları gün yeniçerilerin sultana sadakat simgesi olarak sunduğu akide ve Ramazan ayında baklava ve güllaç. "
" Kayseri'de Zamantı vadisinde bulunan bir grup Türkmen köyündeki birçok mezar taşına kahve ibriği, fincan, kavurma tavası ve dibek gibi kahve gereçlerinin motifleri oyulmuştur."
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
10/10 puan verdi
·
Beğendi
On yıl önce yaşamış insanların yedikleri ile bizim bugün yaptığımız yemekler arasında nasıl ortaklıklar var. Yemeğin kültürel tarihi gıdaların yemeklerin pişirme tekniklerinin sofra alışkanlıklarının ve adabının kültürlerden kültüre Ülkeden ülkeye kıtadan kıtaya yaptığı seyahatlerin sürprizlerle dolu hikayesi yemeklerin coğrafi sınırları tamamladığını Küreselleşmenin önce mutfaklar sayesinde gerçekleştirildiğinin kanıtlarıyla dolu bir
Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi
Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel TarihiMary Işın · Yapı Kredi Yayınları · 201846 okunma
160 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
277 günde okudu
Tatlı ve şekerleme kültürünün zenginliği açısından Osmanlı'nın rakipsiz olduğunu söylemek abartılı olmaz. Bu alanda İranlılar ve Abbasilerin mirası küçümsenemez ise de Osmanlılar bu mirasa lokum, baklava, Tahin helvası, ve kazandibi gibi tatlılar katmışlar ve tatlı kültürünü bir çok yenilikle ileri bir noktaya götürmüşler.
Gülbeşeker
GülbeşekerMary Işın · Yapı Kredi Yayınları · 200912 okunma
Reklam
160 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
İngiliz olmasına rağmen Türk kültürüne,Türk tatlarına aşık olan bir yazarın elinden çıkmış olması bile okumak için yeterli bir sebepti benim için.İçinde değişik tatlıların helvaların vs.nin tarifleri var,bazıları için günümüzde malzeme bulmak zor olsa da diğerleri eski dönemleri yaşamak için denenebilir.Yani kitap hem dimağa hem de damağa hitap ediyor. Tavsiye edilir.
Gülbeşeker
GülbeşekerMary Işın · Yapı Kredi Yayınları · 200912 okunma