Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı'nın Tasfiyesi

Cengiz Yazoğlu

Osmanlı'nın Tasfiyesi Gönderileri

Osmanlı'nın Tasfiyesi kitaplarını, Osmanlı'nın Tasfiyesi sözleri ve alıntılarını, Osmanlı'nın Tasfiyesi yazarlarını, Osmanlı'nın Tasfiyesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Karbonari Cemiyeti, Napolyon’un İtalya’yı istilası münasebeti ile kurulmuş siyasi ve gizli bir teşkilattır.
Mahmut Paşa, asla İstanbul'a dönmeyeceğini tekrar ediyordu. Damat Paşa, Hidiv'in davetini hüsn-i telakki etmiş ise de oğulları Prens Sabahattin ve Lütfullah Beyler tasvip etmiyorlar. Babalarını bu seyahatten sarf-ı nazar ettirmeğe çabalıyorlardı.
Reklam
Hayvan sevgilerine ne demeli? Istanbul'un Müslüman ma­hallelerinde kediler insandan kaçmaz, rahatça onlan okşa­yabilirsiniz. Diğer mahallelerde (Hıristiyan mahallelerinde) böyle değildir
Mahmut Paşa, asla İstanbul'a dönmeyeceğini tekrar ediyordu. Damat Paşa, Hidiv'in davetini hüsn-i telakki etmiş ise de oğulları Prens Sabahattin ve Lütfullah Beyler tasvip etmiyorlar. Babalarını bu seyahatten sarf-ı nazar ettirmeğe çabalıyorlardı. Paşa ile oğullarını Kahire'deki çiftliğinde kabul eden Hidiv, misafirlerini ağırlamaya ve emniyetlerini kazanmağa çalışmıştır. Bilahare Kahire'de Continental Oteli'nde lüks bir daire tutulmuş, misafirler oraya yerleştirilmiş, daha sonra da müstakil bir eve nakledilmişlerdir. Hidiv, Paşa ve oğullarının masraftarına medar olmak üzere, her ay 1 .000 lira veriyordu.
Damat Mahmut Paşa'nın böyle bir mücadele hamlesi ile Londra'ya gitmeye hazırlanmasından haberdar edilen Sultan Abdülhamit, bu seyahate mani olmak için Paşa'nın İstanbul'da kalan ağası Salih Bey'i Paris'e göndermiştir. Asım Bey'in 6 Mayıs 1900 tarihli telgrafı: "Mahmut Paşa, mahdumları ile Londra'ya gideceğini bildiriyor.. . Müşarünileyhi hemen görülerek kendilerinin bir ecnebi devlet kucağına düşmelerinden ise bir an evvel Dersaadet'e gelip eltaf-ı inayat-ı malanihaye-i hazret-i mülükaneye iltica ve dehalet her halde sıhriyet ve İslamiyet nokta-i nazarınca daha münasip düşeceğini ... müşarünileyhe tebliğde . . . bulunmuştur. "
Paşa, Londra'ya hareketinden önce Cenevre'de çıkan Osmanlı gazetesinin İngiltere'ye naklini kararlaştırmış ve neşri için lazım gelen humfat ihtiyaçlarını da temin etmişti... Osmanlı" gazetesi l Temmuz 1900 tarihinde Londra'da ve 1 5 Teşrinevvel (Ekim) 1900 tarihinde d e Folkstone'da intişara başlamıştır.
Reklam
Sendika, Paşa ile oğullarına ayda 1 .000 lira vermeği kabul etmişti. Bu borç -tabii yüksek bir faizle- Paşa'nın İstanbul'daki emrakinden ileride alınacak irad ile ödenecekti ... Yuvarlak bir hesapla borç miktarı takriben 10.000 lira kadardı. Para Nereden Geliyor?, 7 Temmuz 1900 tarihli Asım Bey'in telgrafı: "Paris'ten Dersaadet'e yeni gelmiş bir zatın muhakkak ve mevsuk surette vuku bulan ifadesinden anlaşıldığına göre, öyle sendikanın Mahmut Paşa'ya para verdiğinin aslı olmayıp, bu paranın Der saadet fesat komitesi tarafından gönderildiğini zat-ı mumaileyh beyan etmiş ve bu bapta İngiliz Devleti'nin Dersaadet Sefiri'nin de muaveneti ve methali olduğu dahi cümle-i rivayetten bulunmuştur. "
Sendika meselesi hakkında Ali Kemal Bey'in yazdığı uzun bir mektuptan bazı parçalar: "17 Ağustos 1 900 Dün sabah Mösyö Bousquet Cenevre'den, Si!vain de sayfiyesinden geldiler. Bendenize haber gönderdiler. Mahmut Paşa işinin ne olduğunu, ne olacağını derhal anladım. Geçenki kararlan veçhile 'Bousquet', Mahmut Paşa'ya gider, 30.000 frank götürür, Paşa memnun olur. "
Damat Mahmut Paşa, Osmanlı gazetesi neşriyatını idame ettirmek ve Jön Türkler'den muhtaç olanlara yardım eylemek istediğinden fazlaca masrafa girmiş ve vaktiyle İstanbul'da tanıştığı Maymon da bu defa kendisini dolandırmış bulunduğundan, oldukça sıkıntıya düşmüş, bu vaziyete karşı borç para tedarikine mecbur kalmıştı. Kendilerini İstanbul'dan kaçırınaya muvaffak olan Mösyö Charlier delaleti ile istikraz akdine teşebbüs etmiş ve bu maksat etrafında da bazı sermayedarlarca bir sendika teşkil edilmiştir. Bu sendikayı Paris'te Rue de Province, 3l 'de yazıhanesi bulunan Mösyö Silvain ile yine Paris'te Boulvard des Capucines, 25'te oturan Mösyö Bousquet temsil ediyordu.
Cemiyet rüesası Beyoğlu Mevlevi tekkesi şeyhinin yardımı ile veliaht Reşad Efendi ile de temasa girmiş ve 1897 senesi ortalannda Sultan Abdülhamit'in hal'i kararlaştırılmıştı. Abdülhamit hakkındaki kararın tatbikine geçileceği sırada şifre katipliği yapan Nadir Bey, Mekatib-i Askeriye müfettişi İsmail Paşa'nın tavassutu ile bütün bu hazırlıkları Yıldız Sarayı'na ihbar etmiş ve tevkif edilen Sabri Bey Yıldız'da Arap İzzet Paşa ve Kamil Beyler tarafından istintak altına alınmıştır. Neticede başta Hacı Ahmet Bey olduğu halde birçok harniyetli zevat mahkum edilmişler ve menfaya gönderilmişlerdir. Bu felaketten sonra umumi merkez infisah etmiştir.
Reklam
Haberleşme İttihat ve Terakki Cemiyeti kurulduğu sırada Avrupa ile muhabere, Galata'daki Fransız postanesi ve Toustin Paşa delaletiyle yapılıyordu. Harbiye mektebi muallimlerinden bulunan bu Türk muhibbi, aynı mektep muallimlerinden Çürüksulu Ahmet Bey'in (Paşa) ricasına teb'an mektup ve gazeteleri Fransız postanesinden alır ve Ahmet Bey'e teslim ederdi. Kendisinin ecnebi bulunması, nazar-ı dikkati celp etmeden bu tavassutun ifasını kolaylaştırıyordu.
Elçiliğe varışım, ikindi zamanından biraz sonra idi. Ertesi gün Lord Salisbury (o zaman İngiltere Başbakanı) tarafından elçiliğe bir telgraf geldi. Elçinin bana okuduğu bu telgrafta, benim, Kraliçe (Victoria) hazretlerinin misafiri edilmekliğim yazılı idi. Orada kalışım altı gün sürdü. Bu altı günün sonunda tekrar evime dönmem gerekti. İngiltere elçisi, Padişah'ın huzuruna çıktığında benden söz ederek: "Sait Paşa'nın korunması devletimce özellikle arzulanmaktadır. Çünkü İngiltere devleti bu sorumluluğu çok öncelerden yüklenmiştir. Kendisi Avrupa'nın asayişine ve devletinize hizmet etmiştir... Geçici olarak İngiltere'ye gitmekte isem de ... Sait Paşa'nın korunmasına önem vermesi için maslahat güzara da talimat verdim. Siz Padişah hazretlerinin dikkatlerine sunmak isterim, " demiş. " Bu olaydan sonra Sadrazamlık mührü alınıyor
Yanko Fotiyadis Türkçe bilmez, yazılarını Fransızca yazardı.
Yanko Fotiyadis Paşa (ö. Roma 1892) Osmanlı Devleti'nde valilik ve büyükelçilik görevlerinde bulunmuş Rum asıllı bir devlet adamıdır. Yanko Fotiyadis Paşa 1861 yılında Osmanlı Devleti'nin Atina büyükelçisi oldu. 1870 yılında ise Floransa elçiliğine getiri
Elçiliğe varışım, ikindi zamanından biraz sonra idi. Ertesi gün Lord Salisbury (o zaman İngiltere Başbakanı) tarafından elçiliğe bir telgraf geldi. Elçinin bana okuduğu bu telgrafta, benim, Kraliçe (Victoria) hazretlerinin misafiri edilmekliğim yazılı idi. Orada kalışım altı gün sürdü. Bu altı günün sonunda tekrar evime dönmem gerekti. İngiltere elçisi, Padişah'ın huzuruna çıktığında benden söz ederek: "Sait Paşa'nın korunması devletimce özellikle arzulanmaktadır. Çünkü İngiltere devleti bu sorumluluğu çok öncelerden yüklenmiştir. Kendisi Avrupa'nın asayişine ve devletinize hizmet etmiştir... Geçici olarak İngiltere'ye gitmekte isem de ... Sait Paşa'nın korunmasına önem vermesi için maslahat güzara da talimat verdim. Siz Padişah hazretlerinin dikkatlerine sunmak isterim, " demiş. " Bu olaydan sonra Sadrazamlık mührü alınıyor.
"Abdülhamit döneminde, Sadrazamlardan Hayrettin Paşa (Tunuslu) Türkçe bilmez, Arapça bilen tercümanlar kullanılırdı. Sultan Hamit'e Dışişleri Bakanı olan Turhan Paşa (Yanko Fotiyadis) da Türkçe bilmez, yazılarını Fransızca yazardı. Hasılı bütün bu ölçüp biçmelerden sonra, İngiltere elçiliğine misafir olmayı tercih ettim. Ettikten sonra da Sadrazamlığa bir tezkere yazdım. Ailem ile birlikte yurt dışına çıkmam için izin rica eyledim. 4 Aralık 1895.
771 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.