Osmanlı Padişahları

Ahmet Seyrek

Osmanlı Padişahları Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı Padişahları sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Padişahları kitap alıntılarını, Osmanlı Padişahları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
IV. Mustafa
Saltanat değişikliğini gerçekleştirenlerin devlet işlerine karışmaları ve istediklerini zorla yaptırmalarının önü alınamadı. Böylece IV. Mustafa'nın saltanatı, kısa zamanda Selim'in tahttan indirilmesine pişmanlık duyulmasına yol açacak kadar büyük bir kargaşa, asayişsizlik, devlet yapısındaki çözülme ve nihayet reform ve karşıtları arasındaki amansız mücadeleler içinde geçti.
Sayfa 330Kitabı okudu
I. Abdülhamit
İyi huylu, merhametli ve gayretli bir padişah olan I. Abdülhamit'in on iki kızı ve yedi oğlu olmuş fakat bunların çoğu küçük yaşta ölmüştür. Oğullarından sadece Şehzade Mustafa ile Şehzade Mahmut padişah olmuşlardır. 1785'te Sadrazam Halil Hamit Paşa'nın bir komplosu ile tahttan indirilme tehlikesi geçiren I. Abdülhamit, on beş yıllık saltanatı süresince daimi olarak devletin iç ve dış meseleleriyle uğraşmıştır. Silahtar Seyyid Mehmet Paşa, Halil Hamit Paşa, Koca Yusuf Paşa ve Cezayirli Gazi Hasan Paşa gibi değerli devlet adamları sayesinde ıslahat işlerinde büyük başarı sağlamış, ayrıca Fas ve Hindistan'daki Müslüman devletlerle münasebete girmiştir.
Sayfa 319Kitabı okudu
Reklam
I. Ahmet
Elli bir gün süren bir mide hastalığı sonucu 22 Kasım 1617'de yirmi sekiz yaşında vefat etti. Sefaya kapılmayan, dindar ve hayır sahibi bir padişah olduğu için halkın güvenini kazanmıştı. Sert tabiatlıydı; ihanet edenleri affetmez ve sertliği yüzünden devlete hizmet edenlere dahi zaman zaman acımasız davranırdı. Ava ve cirit oyununa meraklı olduğu, ara sıra Edirne ve Bursa'da ava çıktığı bilinmektedir. Şair olan ve şiirlerinde Bahtî mahlasını kullanan Sultan Ahmet'in küçük bir divanı vardır. I. Ahmet zamanının önemli değişikliklerinden biri saltanatın intikali meselesinde olmuştur. O zamana kadar herhangi bir kuralı olmayan cülusta, bu padişahtan itibaren 'ekberiyet' ve 'erşediyet' yani hanedanın en büyük ferdinin tahta geçmesi usulü benimsenmiş, öteki şehzadeler sarayın özel bir yerinde kafes altında tutulmaya başlanmıştır. Bu kanuna uyularak Sultan Ahmet'e I. Mustafa halef olmuştur. *Ekberiyet : Ekber arapça kökenli büyük, en büyük anlamından gelmekte. Genel manada veliahtta, yaşça büyük olanın hak sahibi olması için kullanılan Osmanlıca terim. Osmanoğlu ailesinin, padişahtan sonraki en yaşlı erkek üyesinin veliaht kabul edilmesini ifade eder. *Erşediyet : Osmanlı Devleti'nde 1617'den sonra ekberiyet ile birlikte uygulanmaya başlanan, şehzadenin akıl sağlığı ve olgunluk niteliklerini taşımasını şart koşan yöntemin adıdır.
Sayfa 240Kitabı okudu
II. Murat
II. Murat'ın ölümü 19 gün gizli tutuldu. Vefat ettiğinde 48 yaşındaydı. 2 Ağustos 1446'da tanzim ettirdiği vasiyetnamesinde, "Şöyle buyurdu ki: Bursa'da merhum oğlum Ali yanındaki kabrin katında koyalar. Üzerime bir çâr divâr türbe yapalar, üstü açık ola ki üzerime yağmur yağa. Soyumdan sopumdan her kim ki ölecek olursa benim yanıma komayalar, katıma getirmeyeler" diye vasiyet ediyordu. Ayrıca bütün kullarını azat etmişti.
Fetret Devri
Ankara Savaşı'ndan sonra Yıldırım Bayezid'in oğullarının birbirleriyle saltanat mücadelesi yaptıkları dönemdir (1402-1413) Osmanlı Devleti'ni parçalanmanın eşiğine getiren Fetret Devri Osmanlı tarihinin en önemli dönüm noktalarından birini teşkil eder. ... Son olarak Musa Çelebi büyük bir cesaretle çarpışmasına rağmen kuvvetleri dağıldı ve kendisi de yaralı olarak Eflak'a doğru kaçmak istedi. Ancak onu takip eden Bayezid Paşa, Mihaloğlu Yahşi Bey ve Burak Bey gibi emirler tarafından yakalanarak Mehmet Çelebi'nin yanına götürüldü ve boğduruldu.
III. Murat
Saltanatı süresince Osmanlı Devleti en geniş sınırlarına erişmiştir. Hammer, III. Murat'ın saltanatı boyunca 11 defa sadrazam, 7 defa şeyhülislam değiştirdiğini, düşüncelerinde bir istikrar bulunmadığını, zevke, tasavvufa ve şiire eğilimli bir insan olduğunu, etrafında falcılar, müneccimler dolaştığını bildirmekte ve bu yönüyle eleştirmektedir. Cülusundan itibaren beş-altı yıl Safiye Sultan'a bağlı kalan III. Murat, Safiye Sultan'a karşı cephe alan Nurbanu Sultan ve İsmihan Sultan'ın teşvikiyle cariyelere rağbet etmeye başlamıştır. Schweiiger, önceleri onun sadece eşiyle beraber olurken 1579'da Hristiyan bir cariyeden erkek çocuğunun dünyaya geldiğini yazar. Haseki, cariye ve çocuklarının sayısı hakkında mübalağalı rivayetler vardır. Vefatı sırasında 49 çocuğunun hayatta olduğu ve cariyelerinin yedisinin henüz hamile bulunduğu anlaşılmaktadır. Osmanlı padişahları arasında en çok çocuğu olan padişah III. Murat'tır. Kız ve erkek çocuklarının sayısını tarihçiler 100-130 arasında verirler.
Sayfa 221Kitabı okudu
Reklam
Geri13
37 öğeden 31 ile 37 arasındakiler gösteriliyor.