Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Padişahları

Ahmet Seyrek

Osmanlı Padişahları Gönderileri

Osmanlı Padişahları kitaplarını, Osmanlı Padişahları sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Padişahları yazarlarını, Osmanlı Padişahları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
448 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Kitabı, başlangıcından itibaren ele almamız gerek. Osmanlı için yazılan kitaplarda direkt olarak Padişah ve hikayelerine girişler yapılıyor ve bunu yapanların çoğunu da okurken insan ister istemez hani güzel bir başlangıç bekliyor. Bu kitap oan sahip. Güzel bir önsöz, hem Bizans, hem Osmanlı, hem Batılı hem de Günümüz tarihçileri kâle alınarak
Osmanlı Padişahları
Osmanlı PadişahlarıAhmet Seyrek · Tulpar · 201530 okunma
VI. Mehmed
Savaş alanı dışındaki sıkıyönetim mahkemelerinin kaldırılmasını istemesi halk arasında memnuniyet uyandırdı. Ancak savaş iyi gitmiyordu. Filistin ve Suriye elden çıkmış, Anadolu tehdit altına girmişti. Padişahın fahri yaveri unvanı verilmiş olan Mustafa Kemal Paşa, padişaha çektiği telgrafta barıştan başka yapılacak bir şey kalmadığını bildiriyordu. (7 Ekim 1918)
Sayfa 422Kitabı okudu
Reklam
Mehmed Reşat
İngiliz generali bu savaşın ilk günü akşamı hatıra defterine şunları yazacaktır: "Avrupa'da hiçbir asker yoktur ki, savunmada Türklerle mukayese edebilsin. Talihsizliğimin cezasını çekiyorum." General Townshend.
Sayfa 417Kitabı okudu
II. Abdülhamit
Sizlerle Kanuni Esasi'yi (İlk Osmanlı Anayasasını) paylaşmayı uygun gördüm. İşinize yarayacağını düşündüğümden bunu alıp kopyalamanızı ve saklamanızı tavsiye ediyorum. Tarih severler olarak bizler yapıyoruz. Kitapta 371-372-373 ve 374. sayfalarda biraz değinilmiş ancak biz tam metin olarak vermeyi uygun bulduk. Buyurun; Memaliki Devleti
V. Murat
Cülus ve biat tarihinin kararlaştırılan günden bir gün önceye alındığı kendisine bildirilmediği için dairesine gelen askerler tarafından tutuklanacağı vehmine kapılarak depresyona girdi. Hüseyin Avni 'paşa' nın arabasına binerken, paşa arabadan inmeyerek büyük bir protokol rezaletine imza atmakla beraber, cebinden çıkardığı silahı da korku içindeki V. Murat'a uzatmış ve korkusu bir kat daha artmıştır. Rıhtımdan çatanaya bindirileceği sırada denizin fırtınadan kabarması üzerine korkuya kapılarak binmek istememiş fakat müdahale edilerek bindirilmiş, Sarayburnu'na geçirilerek bir arabayla Beyazıt'taki seraskerlik binasına gidilerek orada biat törenine başlanmıştır. (Amcasının da kaybıyla iyice akıl sağlığı bozulan Sultan, 93 günlük döneminden sonra tahttan indirilmiştir. Öleceği ve öldürüleceği korkusuyla birlikte başına gelenlerin kendisini delirtmek için olduğu düşüncesi ve üzüntüsüyle depresyona girmiş, akıl ve ruh sağlığını da kaybederek tahttan indirilmiştir)
Sayfa 366Kitabı okudu
Abdülaziz
21 Haziran 1867 tarihinde Avrupa seyahatine çıktı. Böylece Osmanlı tarihinde yabancı ülkelere seyahate çıkan yegane padişah ve Hristiyan dünyasına dost olarak giden ilk halife oldu. Abdülaziz'in saltanatı sonunda deniz gücü 20 zırhlı, 4 kalyon, 5 firkateyn, 7 korvet ve 43 nakliye gemisinden oluşuyordu.
Reklam
Abdülmecit
Tanzimat Fermanı Fermanda yer alan konular şunlardır: # Tüm vatandaşların can, mal ve namus güvenliğinin sağlanması, # Yargılamada açıklık (hiç kimse yargılanmadan idam edilmeyecektir), # Vergide adalet, # Erkeklere 4 (dört) yıl mecburi askerlik, # Rüşvetin ortadan kaldırılması, # Herkesin mal ve mülküne sahip olması, bunu miras olarak bırakabilmesi. (Özel mülkiyet güvence altına alındı ve müsadere kaldırıldı) Bu ferman sayesinde padişahların yetkileri meclislere ya da kişilere devredilmiştir. Buradaki amaç, iktidarı saraydan alıp bürokrasiye vermek ve devlet yönetiminde merkezileşmeyi sağlamaktı. Fermanda verilen bütün sözlerin tamamen yerine getirilememesine rağmen, bu çabalar çağdaşlaşmaya ve cumhuriyet fikrine önayak olmuştur.
Sayfa 347Kitabı okudu
II. Mahmut
Yeniçeri isyanları, merkezi idareyi zaafa uğratan zorba idareciler ve ayanların tedibi, Sırp ve Yunan milliyetçi ayaklanmaları (Yunanlar şuan bir ülke toprağı üzerinde yaşıyorlarsa bunu II. Mahmut'a borçludur), İran ve Rus savaşları ile özellikle Mısır Valisi Mehmet Ali Paşanın isyanı devrini tamamen işgal eden önemli gelişmeler arasındadır. Bütün bunların içinde devletin yeniden yapılanmasıyla ilgili hayati önem ve zaruret arz eden köklü ıslahatların sürdürülmesi saltanat döneminin en belirgin özelliğini oluşturur. İkindi vakti yapılan cenaze merasimi endişelerin ne kadar yersiz olduğunu gözler önüne sermiştir. (Ölümünün ardından kapatılan Yeniçeri ocağında ayaklanma olacağı düşüncesi) Resmi merasim, müslüman ve gayrimüslim geniş halk kitlelerinin katıldığı bir cenaze alayına dönüşmüştür. (Akyıldız, Türk Kültürü İncelemeleri Dergisi)
Sayfa 333Kitabı okudu
IV. Mustafa
Saltanat değişikliğini gerçekleştirenlerin devlet işlerine karışmaları ve istediklerini zorla yaptırmalarının önü alınamadı. Böylece IV. Mustafa'nın saltanatı, kısa zamanda Selim'in tahttan indirilmesine pişmanlık duyulmasına yol açacak kadar büyük bir kargaşa, asayişsizlik, devlet yapısındaki çözülme ve nihayet reform ve karşıtları arasındaki amansız mücadeleler içinde geçti.
Sayfa 330Kitabı okudu
III. Selim
III. Selim kafesteki günlerini yeğeni Mahmut'la belirli bir yakınlık içinde ve ona zengin tecrübelerinden faydalı nasihatlerde bulunarak geçirmişti. Kendini savunmaya teşebbüs etmiş, başlarında Başçuhadar Abdülfettah, Kethuda Ebe Selim, Hazine Vekili Nezir Ağaların bulunduğu, daha sonra hepsinin yakalanarak idam edileceği yirmi kadar katille
Sayfa 329Kitabı okudu
39 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.