Osmanlı Padişahları

Ahmet Seyrek

Osmanlı Padişahları Gönderileri

Osmanlı Padişahları kitaplarını, Osmanlı Padişahları sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Padişahları yazarlarını, Osmanlı Padişahları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
I. Abdülhamit
İyi huylu, merhametli ve gayretli bir padişah olan I. Abdülhamit'in on iki kızı ve yedi oğlu olmuş fakat bunların çoğu küçük yaşta ölmüştür. Oğullarından sadece Şehzade Mustafa ile Şehzade Mahmut padişah olmuşlardır. 1785'te Sadrazam Halil Hamit Paşa'nın bir komplosu ile tahttan indirilme tehlikesi geçiren I. Abdülhamit, on beş yıllık saltanatı süresince daimi olarak devletin iç ve dış meseleleriyle uğraşmıştır. Silahtar Seyyid Mehmet Paşa, Halil Hamit Paşa, Koca Yusuf Paşa ve Cezayirli Gazi Hasan Paşa gibi değerli devlet adamları sayesinde ıslahat işlerinde büyük başarı sağlamış, ayrıca Fas ve Hindistan'daki Müslüman devletlerle münasebete girmiştir.
Sayfa 319Kitabı okudu
III. Mustafa
Otuz bir eyalet, elli bir elviye, otuz altı üç tuğlu vezirlikten oluşan devlet, Aydınlanma dönemini yaşamakta ve büyük fikri ve ekonomik değişim geçirmekte olan Avrupa'daki gelişmelerden tamamen uzak, hatta habersiz bir hayat sürmekteydi. Eski dönemleri aşan fikri bir tekamül gözlenmemekte, gelişen çevre şartları ve istikbalde bunun getireceği siyasi tehlikelerin hesabı yapılmamaktaydı. Tasarrufa özen göstermesi, bakiye vergilerin toplanmasındaki hassasiyet ve uyguladığı müsaderelerle oluşan, zaman içinde biriktirmiş olduğu büyük hazineyi savaşma kabiliyeti için yeterli gören III. Mustafa devleti yeniden yapılandıracak bir eğitim ve asabiyete sahip değildi.
Sayfa 310Kitabı okudu
Reklam
III. Osman
3 Ocak 1699'da Edirne Sarayında doğdu. Babası II. Mustafa, annesi Şehsuvar Valide Sultandır. Babasının Edirne Vakası ile (1703) tahttan indirilmesinin ardından Topkapı Sarayından Şimşirlik Dairesine gönderildi. I. Mahmut'un vefatı üzerine 14 Aralık 1754 cuma günü elli sekiz yaşında tahta çıktı. Osmanlı tarihinde en uzun süre ile Şimşirlik Dairesinde kalan şehzadedir.
Sayfa 306Kitabı okudu
I. Mahmut
Osmanlı Devleti'ne son parlak dönemini yaşatan ve haleflerine uzun bir barış dönemi bırakan I. Mahmut, 13 Aralık 1754 günü cuma namazından dönerken Topkapı Sarayı'nın Demirkapı Girişinde vefat etti. (* Humbarahane adıyla bir kışla ve okul açmış, böylece III. Mustafa ve III. Selim devirlerinde kurulacak olan mühendishanelerin ilk örneğini meydana getirmiştir.)
Sayfa 305Kitabı okudu
III. Ahmet
Devrin önde gelen devlet adamlarından Yirmisekiz Çelebi Mehmet Efendi'nin Paris sefaretini müteakip saraya sunduğu raporla Türkiye'de Batılılaşma hareketleri fiilen başlamış bulunuyordu. Her şeyden önce İstanbul'da hayat tarzı geniş ölçüde değişmiş, Paris'ten getirilen planlara göre Kağıthane çevresiyle Haliç ve Boğaziçi sahillerinde, Üsküdar civarında padişahın hoşuna giden yeni binaların inşasına başlanmıştı.
Sayfa 298Kitabı okudu
II. Mustafa
II. Mustafa, başa geçer geçmez hızla düşündüklerini gerçekleştirmeye çalışırken daha önce Venediklilerin eline düşen Sakız Adası o sırada geri alınmış, Kırım Tatarlarından Şahbaz Giray, Lehistan topraklarına girip Lemberg'e kadar ilerlemiş, çok sayıda esir ve ganimetle dönmüştü. Mora'da Venediklilerin, Hersek cephesinde Osmanlı kuvvetlerinin etkili olduğu haberi gelmişti. Özellikle Sakız'ın geri alınması uğurlu sayılmış ve Edirne'de büyük şenliklerle kutlanmıştı. (Kantemir, III, 254)
Sayfa 285Kitabı okudu
Reklam
38 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.