Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Sarayında Hayat

İlber Ortaylı

Osmanlı Sarayında Hayat Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı Sarayında Hayat sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Sarayında Hayat kitap alıntılarını, Osmanlı Sarayında Hayat en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Divanı Hümayun 15. ve 16. Osmanlı asırları boyunca dünyanın yönetildiği bir yerdir .
Bağdat Köşkü
Revan Köşkü gibi yine Sultan IV. Murad tarafından Bağdat’ın yeniden fethedilmesinin bir hatırası olarak ve Revan Köşkü’yle aynı planda inşa edilmiştir. IV. Murad tarafından yaptırılan iki köşk tarihî hâdiselerin birer anıtı gibidir.
Reklam
Ayasofya
Fatih, istese adını “Fethiye Camii” yapabilirdi; ancak insanlık mirasına duyulan Osmanlı saygısı gereği ne camiin adı ne de ana yapısı değiştirilmiştir.
Sayfa 23 - Yitik Hazine YayınlarıKitabı okudu
Osmanlı'da, gizli olarak tebdil-i kıyafetle yanında muhafızlarıyla gezenlerin başında Il. Mehmed (Fatih) gelir. Başkentte uzun boylu oturan hükümdarlardan IV. Murad gelir. IV. Murad'ın bu teftişleri bazen çok kanlı cezalarla sona ermiştir. Çünkü başkent gerçekten de bir anarşi içindedir.
Kim ne derse desin son padişah hazineyi alıp gitmemiş, gittiği yerlerde de Türkiye devleti aleyhinde faaliyette bulunmamıştır. Bu, sürgündeki hanedanın bir ananesi ve takdire değer tavrıdır.
Reklam
Cülüs merasimi öncesi vefat eden padişahın naaşı yeni padişaha gösterilirdi. Böylece padişah dahi olsa bütün insanların sonunun nasıl olacağı hatırlatılmış olurdu.
Tevazu.
Bütün asırları, bütün mekanları büyüleyen Süleymaniye gibi bir eseri yaptıran Kanunu Sultan Süleyman, Topkapı Sarayı'ndan çıkmayı düşünmemiştir. Yani ünlü Mimar Sinan'a büyük, süslü bir saray yaptırmak söz konusu olmamıştır.
1:beste yazarı, 2:hat sanatı 3:müzikle uğraşan
"Osmanlı Sarayı şiir ve musikiydi. Her padişahın bir zanaatı vardı. III. Selim büyük kompozitördü¹, III. Ahmed büyük bir kaligraftı. II. Mahmud hem kaligraf² hem musikişinastı³. Muhteşem Süleyman kuyumcuydu. II. Abdülhamid dâhi bir marangozdu. IV. Murad sporcuydu ve gayet ince bir kaligraftı. II. Mehmed (Fatih) Rönesans tipi bir hümanistti. Yunanca okur, Farsça şiir yazardı. Doğu ve Batı’nın efendisiydi."
Genç Osman Hâdisesi, tarihimizin ibretli bir sayfasıdır. İsyan eden yeniçeriler Bâbü’s saade’ye yüklenerek onu açmışlar ve padişahın hususi mekânına tecavüzde bulunmuşlardır. Şehzadegân Dairesi’nin kubbesinden bir delik açarak Sultan Mustafa’yı çıkartıp padişah yapmışlar ve Sultan Osman’ı Yedikule zindanlarına atmışlardır. Ne hazindir ki tarih, bir padişahın kendi askerleri tarafından öldürülüşüne şahit olur.
Reklam
ne sarayı ilk yaptıran Efendi Sultan Mehmed Fatih Han, ne onun oğlu II. Bayezid Han –ki tahttan indirilmiş ve Rumeli kıtasında ölmüştür– ne Yavuz Sultan Selim Han –ki o da yine bir sefer yolunda Rumeli’nde Trakya bölgesinde ölmüştür– ve büyük hükümdarımız büyük mareşal: Kanuni Sultan Süleyman –Zigetvar’da ölmüştür– ancak beşinci nesl-i Osmanoğlu, bu sarayda, evinde ölmek gibi bir talih yaşamıştır. Yani bir padişahın evinde ölmesi için sarayın yapılışından itibaren tam 115 yıl geçmiştir.
Baklava Alayı, Topkapı'da ramazan hayatının güzel bir misalidir. Padişahın askerlerine ramazan ikramıdır.
Osmanlı Hamamı.
"Topkapı Sarayı’nda bulunan toplam hamam sayısı on dörttürki bu rakama dairelerde bulunan özel yıkanma mekânları(gusülhâneler) dâhil değildir. (Osmanlılarda berber de hamam içinde yer alır.) Temizlik kültürümüz aynı dönemin Batı medeniyetiyle mukayese kabul etmez ve bize has bir kültürdür."
cülûs merasimi:yeni padişahın tahta çıkma töreni.
"Cülûs merasimi öncesi vefat eden padişahın naaşı yeni padişaha gösterilirdi. Böylece padişah dahi olsa bütün insanların sonunun nasıl olacağı hatırlatılmış olurdu."
“Nasrun minallahi ve fethün kârîb ve beşşiril mü’minin [Ya Muhammed]” (Allah’tan bir yardım ve yakında gerçekleşecek bir zafer! Mü’minlere bunları müjdele. [Ya Muhammed]) -Saff Sûresi 13.ayet Bu ifade, aynı zamanda mehter takımının hücumdan evvel okuduğu ayettir.
562 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.