Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Osmanlı Toplumunda Aile

İlber Ortaylı

Osmanlı Toplumunda Aile Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı Toplumunda Aile sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Toplumunda Aile kitap alıntılarını, Osmanlı Toplumunda Aile en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Keloğlanla 'Premses' şimdilerde..
" Şehzadeye düğün yapılmaz. Düğün, sultanlar (imparatorluk prensesleri) için yapılan mutantan evlilik töreniydi. "
Sayfa 55 - Timaş Yayınları
Reklam
Osmanlı millet sisteminin net tarifi
Millet teşkilatı etnik (kavmî) ve lisan (lingua) aidiyetine göre değil, din ve mezhep aidiyeti esasına dayanır. Ermenilerin hepsi Ermeni milleti olarak degil; Gregoryen, Katolik ve Protestan Ermeni milleti olarak üç millet halinde teşkilatlandırılmıştı.
" (...) İktidar için doğan insanlar, iktidarı kaybedince çok pahalı bedel öder ve padişahla oğlu veya kardeşi herhangi bir baba-oğul veya kardeş ikilisine benzeyemez. Başka ailelerin iç kavgaları evde kalır; hanedanın kavgası milletin fetretine ve binlerce insanın kanına mal olur. Cem Sultan ve II. Bayezid kavgası, fetret devrinin kavgaları, 'Düzmece Mustafa' vakasını hatırlamak yeter. "
Sayfa 54 - Timaş Yayınları
Başlarken.. 'Özgürlüğün Sınırları'
" Aile bir toplumun en muhafazakâr, az değişen kurumlarından biridir ve şimdi bu asırda değişmektedir, bu değişim sebebiyle 'aile' kurumu kadar tarihçi araştırmalarını gerektiren bir konu yoktur. "
Sayfa 9 - Timaş Yayınları - Birinci Baskı
Osmanlı toplumunda olmayan unsur kadınla erkeğin beraberliğidir. Sözünü ettiğimiz durum, bugüne kadar etkisi süren ilginç bir boyuttur. Kadının serbestlik derecesini tartışmıyoruz. Hiçbir zaman 16. - 17. yüzyıllarda İstanbul kadınının Batı'daki kadınlardan daha çok baskı altında olduğu, kafes arasında kaldığı kanısında da değiliz. Belge ve bilgiler de bu kanaatimizi destekliyor. Ama bu, iki cinsiyetin diyaloğu açısından bir şey ifade etmiyor, bu toplumda kadınla erkeğin beraberliği yoktu ve halen de aksayan bir beraberlik var.
Reklam
Osmanlı modernleşmesinin ilginç yanı, bazı halde muhtevadan çok şeklin değişmesidir.
Sayfa 141Kitabı okudu
19. yüzyıl sonunda şehirlerde ekonomik ayırıma göre sınıfsal yerleşmeler başladı. Eski mahalle bir özlem yarattı, ama apartman hayatına geçmeden önceki her binada iki üç kuşağın yaşadığı, ortak değerleri olan, esnaf ve müşterinin dayanışma içinde olduğu, aynı zamanda birnirini denetleyen ve yardımlaşan mahalle ortamı ortadan kayboldu.
" (...) Gelin için ağırlık ödeme yoluyla evlenme, uygarlıkla birlikte doğal bir değişim geçirmiştir. Ailenin matriarkal(anaerkil) yapıdan patriarkal(babaerkil) bir yapıya geçişi de evlilik, boşanma ve miras konularında kadının eşitliğini kaybetmesi ve giderek kızın baba ve sair yakınları tarafından damat namzedine ağırlık karşılığı verilmesiyle sonuçlanıyor. Bu şartlar altında kurulan bir ailede patriarkal ve agnatique(baba ve hısımlığa değer veren) ilişkilerin hâkim olduğu her yerde görülür. "
Sayfa 94 - Timaş Yayınları
Erkeğin yuları kadının elinde
Türkler dünyaya, karıları da onlara hükmeder. Türk kadını kadar gezen, eğlenceni yoktur... 14. yüzyıl Alman seyyah Salomon Schweigger' Türkiye izlenimi..
Reklam
" Şiir ilk Osmanlı asırlarından beri kadınların kendilerini ifade ettiği ve tahsilli kadının itibar ettiği bir daldı. II. Mehmed (Fatih) çağının namı kalan şairlerinden biri (daha doğrusu şaire) Zeyneb Hanım'dır. Kastamonulu bir kaadı kızıydı. Gene 15. asır şairlerinden Mihrî Hatun fıkıh uzmanıdır, babası Amasyalı kaadı Mehmed Çelebi'den bu ilmi öğrenmiştir. Şüphesiz ki 16. yüzyılda Kanunî Sultan Süleyman'ın hasekisi Hürrem Sultan ve şair Bakî'nin karısı Tutî hatun ismi bilinen şairlerdendir. Bakî ulema sınıfındandır. Kocası ulemadan olan bir diğer şaire Hububî Hatun'dur. "
Sayfa 71 - Timaş Yayınları - Birinci Baskı
Acaba evlenmeden nasıl anlıyorlar
Hangi dinden olursa olsun Osmanlı uyruklular evlenen genç kızın bakire olmasına dikkat ediyor; zora aksi durumda boşanma nedenidir
Sayfa 130Kitabı okudu
Osmanlı aile yaşamında farklılıklar dini olmaktan çok bölgeseldir, hatta etnik olmaktan çok coğrafidir.
Kültürün değişmesi, daha doğrusu değiştirilmesi safhasında toplumlar bilinçli olarak "tarih yapma" sürecine girerler. Burada en önemli yoğunlaşma noktalarından biri de çocuk eğitimidir.
Sayfa 140Kitabı okudu
Kadının aile ve toplum içindeki konunu çocuklarının sayısı ve yaşlılık ile yükselir
Sayfa 105Kitabı okudu
339 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.