Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı ve İran'da Mezhep Ve Devlet

Taha Akyol

Osmanlı ve İran'da Mezhep Ve Devlet Gönderileri

Osmanlı ve İran'da Mezhep Ve Devlet kitaplarını, Osmanlı ve İran'da Mezhep Ve Devlet sözleri ve alıntılarını, Osmanlı ve İran'da Mezhep Ve Devlet yazarlarını, Osmanlı ve İran'da Mezhep Ve Devlet yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Geyikli Babaya iki yük rakı ve şarap hediye!
Bu derviş gazilerden kerametine inanılan Geyikli Baba, Alevi-Bektaşi geleneğinde kuvvetle benimsenen bir Yesevi tarikatı şeyhidir. İslam uğruna “gaza” yapan Geyikli Baba, “arak” (“rak”) da içmektedir. Sultan Orhan’ın yakın dostu ve hürmet ettiği bir zattır. Hatta, Bursa’nın fethine katılan Geyikli Baba bizzat müritleriyle Kızıl Kilise mevkiini fethetmiş ve bu zaferini kutlamak için Orhan Gazi ona “iki yük arak ve iki yük şarap” göndermiştir.
Ortadoksi, Heteredoksi ve Metadoksi (doksi ötesi)
Yakın zamana kadar tarihteki dini hareketler “ortodoksi” ve “heterodoksi” diye iki başlık altında incelenmiştir. “Doksi” (“doxy”), Latince “görüş, doktrin, inanış” anlamına geliyor. “Ortodoksi”yle kastedilen, bir camiadaki ana akımdır, büyük çoğunluğun doğru kabul ettiği, kuralları, kurumları, kitabiyatı belirlenmiş, işlenmiş akımlardır ki, Sünnilik böyledir. “Heterodoks” ise “kabul edilmiş ve kurumlaşmış doktrin ve görüşlerle uyum halinde olmayan” anlamına gelir. (Webster’s) Alevilik bu anlamda “heterodoks” bir mezheptir. Cemal Kafadar incelediğimiz dönemdeki tarikatları ve dini hareketleri “ortodoks” ve “heterodoks” diye ikiye ayırmanın kolay olmadığını belirtiyor, “metadoksi” diye yeni bir kavram geliştiriyor. Kafadar, bu kavramların o zamanki Anadolu’nun son derece renkli dini tablosunu anlatmaya yetmeyeceğini belirterek “ ‘doksi’lerin ötesinde bir metadoksi durumunun bulunduğunu” belirtiyor. Metadoksi, yani “doksi ötesi” bir Müslümanlık...
Reklam
262 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Taha Akyol bu kitabında, Osmanlı ve İran'ı mezhep ayrılıkları üzerinden değerlendirerek, İslam dininin her iki ülke üzerinden nasıl farklı bir şekilde gelişerek günümüz Türkiye'si ve İran'ını oluşturduğunu anlatır. Devletleşme ve merkezileşme süreçlerinde hangi otoriteleri tercih ederek tarihlerine yön verdiklerinden bahseder. Ve aslında sonuç olarak Türkiye' de yıllarca korkulan "İran gibi olma" probleminin aslında altının ne kadar boş olduğunu çünkü iki ülkenin dini dinamiklerinin birbirinden ne kadar farklı olduğunu örnekleriyle gözler önüne serer. Zaman zaman tekrara düşse de ufuk açıcı ve bilgilendirici bir kitap. Okurken gereksiz bilgilerle yormadığı için su gibi giden bir kitap oldu benim için.
Osmanlı ve İran'da Mezhep Ve Devlet
Osmanlı ve İran'da Mezhep Ve DevletTaha Akyol · Doğan Kitap · 2018106 okunma
Tarihin bilinmesi, geleceği düşünmek için zaruridir... İnsan geçmişini ne kadar iyi tanırsa, onun o ölçüde daha az kölesi olur...
Sayfa 202Kitabı okudu
Osmanlı'daki mezhep, tarikat farkı şeklinde dışa vuran rahatsızlıklar ve isyanlar kurumlaşan merkezileşen "kurulu düzen"e karşı "kenar"ın tepkilerinin dışa vurumudur.
Reklam
İnsan geçmişini ne kadar iyi tanırsa, onun o ölçüde daha az kölesi olur...
Sayfa 202 - Leon E. HalkinKitabı okudu
Japonya'da XVIII. yüzyılda 10.000 (çeşit) kitap basılmıştır ki, bu Türkiye'nin bugünkü kitap basım sayısıdır!
Sayfa 188Kitabı okudu
Ve nicesi fakirlikten kitabların satub kara cahil olurlardı. Şimdi dahi bi-aynihidir.
Sayfa 147 - Kitab-ı Mesalihü'l MüsliminKitabı okudu
178 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.