Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Osmanlı’da Tarih Yazımı ve Kaynak Türleri (Ciltli)

Abdülkadir Özcan

Osmanlı’da Tarih Yazımı ve Kaynak Türleri (Ciltli) Gönderileri

Osmanlı’da Tarih Yazımı ve Kaynak Türleri (Ciltli) kitaplarını, Osmanlı’da Tarih Yazımı ve Kaynak Türleri (Ciltli) sözleri ve alıntılarını, Osmanlı’da Tarih Yazımı ve Kaynak Türleri (Ciltli) yazarlarını, Osmanlı’da Tarih Yazımı ve Kaynak Türleri (Ciltli) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tabakatü'l-memâlik
Yarım asra yaklaşan Kanuni döneminin tamamını kapsayan bir Süleymannâme yoktur. Kanuni devrinin en geniş Süleymannâme'sini Koca Nişancı Celâlzâde Mustafa Çelebi kaleme almıştır.
Sayfa 52 - Kronik
"Amcazâde Hüseyin Paşa'nın sadrazamlığı zamanında (1697-1702) Dîvân-ı Hümâyun'a bağlı gerçek anlamda resmî devlet tarihçiliğinin başlamasıyla bu göreve ilk getirilen kişi Naîmâ Mustafa Efendi olmuştur."
Sayfa 151 - Kronik KitapKitabı okudu
Reklam
"Osmanlı askerî teşkilâtıyla ilgili ilk müstakil eser I.Ahmed zamanında eski bir yeniçeri olan meçhul biri tarafından yazılan Mebde-i Ocağ-ı Yeniçeri Ocağı Tarihi adıyla bilinir."
Sayfa 134 - Kronik KitapKitabı okudu
"Osmanlı Devleti'nin siyasî ve askerî yönden çözülme sürecinin daha belirgin olarak ortaya çıktığı XVII.yüzyılda, ıslahata ve bu vesileyle devlet teşkilatına dair yazılmış eser sayısında artma olmuştur."
Sayfa 133 - Kronik KitapKitabı okudu
XVII.yüzyılda sade ve açık üslup yanında Arap ve İran dil ve edebiyatlarının tesiriyle gösterişli ifadeler taşıyan eserler de kaleme alınmıştır. Tarih yazarlarının ağırlıklı olarak ilmiye kökenli olduğu dikkat çeker.
"Bibliyografyada sadece XVII.yüzyılın değil, bütün Osmanlı tarihinin en büyük eseri olan Keşfü'z-zunûn bu asırda kaleme alınırken; seyahatnâme türünde ise dünyanın en büyük eseri sayılabilecek Evliya Çelebi Seyahatnâmesi telif edilmiştir."
Sayfa 91 - Kronik KitapKitabı okudu
Reklam
"XVI.asrın bilinen ilk müstakil otobiyografisi ünlü mimarımız Koca Sinan'a aittir. Yakın dostu Sâ'î Mustafa Çelebi'ye dikte ettiği otobiyografik eserinde Koca Sinan kendi hayatından ve mimarî eserlerinden söz etmiştir."
Sayfa 75 - Kronik KitapKitabı okudu
"Osmanlı tarih yazımında II.Bayezid devrinin müstesna bir yeri vardır. Zira ilk standart Osmanlı tarihleri bu dönemde yazılmış, böylece Osmanlı tarih yazımının klasik devri başlamıştır."
Sayfa 28 - Kronik KitapKitabı okudu
"Osmanlılarda coğrafyacılık Semerkant ve Herat ekollerinin etkisiyle XIII.yüzyıl coğrafyacılarından Zekeriyya Kazvînî'nin (ö.1283) Acâibü'l-mahlûkat adlı eserinin çevirileriyle başlamıştır."
Sayfa 28 - Kronik KitapKitabı okudu
"Mensur destan türü eserlerin güzel bir örneğini veren Ebülhayr-ı Rûmî XV.yüzyılda yaşamış ve Şehzâde Cem'in emriyle Sarı Saltuk'un efsanevî hayatını derlemiştir."
Sayfa 24 - Kronik KitapKitabı okudu
Reklam
"1402 Ankara Savaşı'ndan sonra başlayan zihniyet değişikliği tarih yazımına da yansımış, özellikle Oğux boyunun üstünlüğü tezine dayalı bir anlayış kabul görmüştür."
Sayfa 16 - Kronik KitapKitabı okudu
"İslâm tarih yazımı anlayışının devamı niteliğinde olan Osmanlı tarih yazıcılığı şüphesiz devletin gazâ anlayışına uygun olarak başlamış ve gelişmiştir."
Sayfa 13 - Kronik KitapKitabı okudu
"Ahmed Resmî Efendi Halîkatü'r-rüesâ'da ilk defa reisülküttapların, Hamîletü'l-küberâ'da ise dârüssaâde ağalarının tarihçe-i hayatlarını vermiştir. Hafid Efendi'nin Sefinetü'l-vüzerâ'sı ise kaptanıderyalara dair ilk müstakil eserdir."
Sayfa 6 - Kronik KitapKitabı okudu
"İstanbul'un fethini müteakip tarih yazıcılığında canlanma olmuş, ilk standart dünya ve Osmanlı tarihi yazma denemeleri bu dönemde yapılmıştır."
Sayfa 2 - Kronik KitapKitabı okudu
34 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.