Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Öteki Soruşturmalar

Jorge Luis Borges

Öteki Soruşturmalar Gönderileri

Öteki Soruşturmalar kitaplarını, Öteki Soruşturmalar sözleri ve alıntılarını, Öteki Soruşturmalar yazarlarını, Öteki Soruşturmalar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Kitap, okurla kurulan diyalogdur; okur kitabın sesine, belleğinde yer eden değişken ve kalıcı imgelerine özel bir tını verir. Bu diyalog sonsuzdur. (...) Edebiyat tüketilir gibi değil, bunun basit ve yeterli kanıtı, tek bir kitabın bile tüketilemez olması. Kitap, soyutlanmış, yalıtılmış bir nesne değildir; bir ilişkidir, sayısız ilişkiler eksenidir."
Sayfa 232 - Bernard Shaw İçin Bir NotKitabı okudu
verba volent scripta manent
"Platon, Timaios'ta şöyle diyor: "Evrenin yaratıcısını ve babasını keşfetmek zor iş; keşfettikten sonra, gerçekliğini bütün insanlığa ilan etmek ise imkânsız." Phaidros'ta da yazıya karşı olan (yazıya alışmak insanların belleklerini kullanmayı ihmal etmelerine yol açar ve onları birtakım simgelere bağımlı kılar) bir Mısır meseli anlatıyor ve kitapların resimlenmiş figürler gibi olduğunu söyleyerek şöyle diyor: "Canlı gibi görünürler ama onlara yöneltilen sorulara tek sözcükle bile yanıt vermezler." Bu zorluğu azaltmak ya da büsbütün ortadan kaldırmak için felsefi diyaloğu tasarladı. Usta öğrencisini seçer, ama kitap okurlarını seçmez; okur kötü niyetli ya da aptal olabilir. Platon'un bu kaygısı pagan kültürüyle yetişmiş olan İskenderiyeli Clement'in şu sözleriyle yineleniyor: "Yazmadan, sesli olarak öğrenip öğretmek daha ihtiyatlı bir davranış, çünkü yazı kalır"
Sayfa 176 - Kitap Kültü ÜzerineKitabı okudu
Reklam
"Odysseia'nın sekizinci kitabında tanrıların, gelecek kuşakların söyleyecek bir şeyleri olsun diye şarkılarını mutsuzluk örüntüleriyle süslediklerini okuyoruz; otuz yüzyıl sonra Mallarmé, "Dünya bir kitaba konu olmak için var" derken sanki kötülüğün varlığını estetik açıdan doğrulayan aynı anlayışı yineliyor. Ancak iki teleoloji bütünüyle çakışmıyor. Yunanlınınki sözlü kelam dönemine rastlıyor, Fransızınki ise yazılı kelam dönemine. Birinde şarkılardan söz edilir, ötekinde kitaplardan. Bizim için bir kitap, herhangi bir kitap, kutsal bir nesnedir; insanlara fazla kulak vermeyen Cervantes, "sokaktaki yırtık kâğıt parçaları"nı bile okurdu. Bernard Shaw'un oyunlarından birinde alevler İskenderiye Kütüphanesi'ni tehdit eder; bir karakter, "insanlığın belleği yanıp kül olacak!" diye haykırır; Sezar ona şöyle der, "Bırak yansın, o bir utanç anıtı." Bana kalırsa tarihteki Sezar yazarın ona atfettiği bu düşünceyi ya onaylayacak ya da reddedecek, ama bizim gibi kutsala saygısızlık olarak değerlendirmeyecektir. Nedeni açık: Eski çağların insanı için yazılı kelâm, sözlü kelâmdan sonra gelen bir şeydi."
Sayfa 175 - Kitap Kültü ÜzerineKitabı okudu
"Umutlar ve ütopyalar bir yana, dil üzerine yazılmış en aklı başında satırlar belki de Chesterton'un şu sözleri: İnsan, ruhunda bir sonbahar ormanındaki renklerden çok daha şaşırtıcı, çok daha fazla sayıda, daha adı bile konmamış tonlar olduğunu bilir... ama yine de bu renklerin bütün karışımlarının ve dönüşümlerinin, gelişigüzel homurtular ve çığlıklar aracılığıyla temsil edilebileceğine bütün ciddiyetiyle inanır."
Sayfa 169Kitabı okudu
"İlahiyatçılar sonsuzluğu, zamanın her ânının eşzamanlı, berrak bir elde edilişi olarak tanımlar ve bunun ilahî özelliklerden biri olduğunu söylerler. Dunne, şaşırtıcı bir biçimde, sonsuzluğun zaten bizim olduğunu, her gece gördüğümüz düşlerin de buna eşlik ettiğini varsayar. Ona göre, yakın geçmiş ile yakın gelecek düşlerimizde birlikte akar. Uyanıkken, ardışık zamanlardan tek bir hızda geçeriz; düşlerde ise çok geniş bir alana yayılırız. (...) Schopenhauer, yaşamın ve düşlerin aynı kitabın sayfaları olduğunu, bunları düzenli olarak okumanın yaşamak, rastgele karıştırmanın ise düş görmek olduğunu söyler."
Sayfa 71 - Zaman ve J. W. DunneKitabı okudu
"Her edim, sonsuz bir nedenler dizisinin en yüksek noktası, sonsuz bir sonuçlar dizisinin de nedenidir."
Sayfa 56 - Coleridge'in ÇiçeğiKitabı okudu
Reklam
275 syf.
·
Puan vermedi
Alberto Manguel anlatıyordu bir kitabında. Jorge Lois Borges'in hakkında yazı yazmadığı bir konu yoktur diye. Bunu en iyi Alberto Manguel bilir zaten. Bu kitapta yazarın her konuda yazdığı muhteşem yazılardan bir kesit. Ama kesit diyerek küçümsediğim sanılmasın. Bu kitap bir başyapıttır. Zaten Jorge Lois Borges'in kitapları hakkında inceleme yazmak benim ne haddime!
Öteki Soruşturmalar
Öteki SoruşturmalarJorge Luis Borges · İletişim Yayınları · 201545 okunma
275 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
"Herkes milliyetçiliğin antitezinin özlemini çekecek ve de sonunda yaratacaktır." (S.90) "Eğer bugün yazılmış herhangi bir sayfayı 2000 yılında okuyacağı gibi okuma olanağı bana verilse, edebiyatın 2000 yılında nasıl olacağını bilebilirim." (S.232) Borges okuduktan sonra "bana birşey katmadı" diyebilecek bir insan evladı var mıdır bilmiyorum. Daha önce şiirlerini, konuşmalarını da okudum ve her okumadan sonra bana yepyeni kapılar açtı. Edebiyata olan hakimiyeti bir yana eserler arasında gidip gelerek yaptığı karşılaştırmaları hayranlıkla okuyorum. Öteki Soruşturmalar okudum artık kaldırabilirim denilecek bir kitap değil. Borges bölüm bölüm felsefe ve edebiyat arasinda gidip gelerek Arjantin, dil, milliyetçilik, okumak vb konularda düşüncelerini aktarıyor. Kendisinin derya deniz bilgileri, eserlere olan hakimiyeti ve illa bir şekilde değindiği Don Quiote bu kitapta da var. Edebiyata doymak isteyen herkese mutlaka Borges okumalarını tavsiye ederim. Keyifli okumalar dilerim.
Öteki Soruşturmalar
Öteki SoruşturmalarJorge Luis Borges · İletişim Yayınları · 201545 okunma
Zaman, beni oluşturan töz. Zaman beni kapıp sürükleyerek götüren bir nehir, ama nehir benim; zaman beni parçalayan bir kaplan, ama kaplan benim; zaman beni yakan bir ateş, ama ateş benim. Yeryüzü, ne yazık ki, gerçek; ben, ne yazık ki, Borges'im.
gecenin yalnızlığında kenar mahallelerde gezinirken, bu tür gezintilerin anılar gibi gereksiz ayrıntıları sildiği için hoşuma gittiğini düşünmeden edemiyorum; bir seviyi ya da bir arkadaşlığı yitirdiğime üzülürken, gerçekte sahip olmadığım bir şeyi yitirdiğimi düşünmeden edemiyorum
Sayfa 257Kitabı okudu
Reklam
Her zaman geleceğe ilişkin olan umut ve korku da, yani, şimdinin tutanağını tutan bizlerin yaşamayacağımız olaylar için duyduğumuz umut ve korku da bana en az o kadar boş geliyor.
Sayfa 257Kitabı okudu
Dünya; yorulmak bilmez bir labirent, bir kaos, bir düş.
Sayfa 255Kitabı okudu
Zaman beni sürükleyen bir nehir, ama nehir benim. Borges
Edebiyata ve zaman zaman da metafizik kargaşaya adanmış bir ömür boyunca, zamanın, şahsen inanmadığım, ama geceleri ve yorgun günbatımlarında, apaçık gerçeklerin gücüyle beni yoklayan çürütülmesini gördüm, ya da hissettim.
Sayfa 251Kitabı okudu
Bernard Shaw'ın hayranlık uyandıran bir mektubu var; ... "Her şeyi ve herkesi anlıyorum ve hiç kimse ve hiçbir şey değilim."
Sayfa 234Kitabı okudu
Edebiyatı tüketilir gibi değil, bunun basit ve yeterli kanıtı, tek bir kitabın bile tüketilemez olması. Kitap soyutlanmış, yalıtılmış bir nesne değildir; bir ilişkidir, sayısız ilişkiler eksenidir.
Sayfa 232Kitabı okudu
135 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.