Puan

8.210 üzerinden
6,7bin kişi
Puan vermedi
Othello hiç kuşkusuz Hamlet,ten hemen sonra yazılmıştır buna göre şhakespeare okurken kronolojik okuma yapılırsa daha bir keyifli olur diye düşünüyorum. Biçim, tavır, koşuk sanatı açısından ve bir de düşünceler, anlatım tarzı yönünden Othello, Hamlet in yankısı gibidir. Ancak gerek atmosfer, gerek baş oyun kişisi ve gerekse üslup açısından birbirinden çok farklılar.
OthelloWilliam Shakespeare · Varlık Yayınları · 196426,8bin okunma
Othello
8/10
·92 syf.··
2022 1. kitabı
(BİRAZ SPOİLER İÇEREBİLİR )!!!! Kitabı 3 gün gibi bir sürede bitirdim. Shakespeare’ in bir oyunu zaten. Ana kahraman Othellonun başından geçen bir ihanet olayı. Sonuda çok trajik bir şekilde bitiyor. Olayları anlatmayacağım. Çavuşu IAGO tarafından yalan söylenerek onu canından çok seven karısı Desdemona ya karşı kıskançlık biriktiriyor. Ve onu öldürmek durumunda kalıyor. IAGO göznü öyle bir boyuyorki çok sevdiği sadık yaveri Cassio ya da hain demekden geri kalmıyor. Iago bunu askeri bir yükseliş olması için yapıyor. 3 kişinin ölümüne sebep oluyor er yada geç yaptıkları gün yüzüne çıkıyor. Çıkardığım dersler ise hiç kimsenin tam olarak söylediğine direkt olarak inanma hiçkimse babasının hayrına sana yardım etmiyor. Ve daha ek olarak da gözünle görüp tam olarak kanıtlanmadan böyle fazladan tepkiler verme sakin kalmakta fayda var. Ek olarak Othello sendromu denen şey buradan geliyor. Aşırı kıskançlık hali. İnsanlar çok zalim oalbiliyor. Kendi çıkarları için karısını bile hiçe sayıyor. Çok güzel bir dil kullanılmış bir oyun. Başarılı buldum. Dönemi içerisinde değerlendirilecek olursa mutlaka çok fazla arkadan iş çevirme işleri olmaktadır.
İnsan ve Duygular
OthelloWilliam Shakespeare · Varlık Yayınları · 196426,8bin okunma
📚🔔 Tatil zili çaldı! Bir yıl boyunca verilen emeklerin ardından şimdi dinlenme, keşfetme ve yeni maceralara atılma zamanı. 🌞 Bu yaz bol kahkahalı, bol anılı ve elbette bol kitaplı geçsin. Tüm öğrencilere keyifli tatiller diliyoruz! 💙📖
Puan vermedi·92 syf.··
2020 104. kitabı
·
12 saatte okudu
·
Okunma: 31 Aralık 2020 09:59
Oyunun ismi othello olsa bile en dikkat çekici olan karakter iago’dur. Kurnazlıkla herkesi birbirine düşürüp kaos yaratmıştır ve tiradlarıyla dikkat çekmektedir. En ünlü eserlerinden biri olan bu oyun Hamlet veya macbeth kadar içine çekmedi açıkçası..
OthelloWilliam Shakespeare · Varlık Yayınları · 196426,8bin okunma
Puan vermedi·160 syf.·
2023 13. kitabı
Oysa herkes öldürür sevdiğini, Kimi bir bakışı ile yapar bunu, Kimi dalkavukça sözleri ile... Korkaklar öpücükle öldürür sevdiğini, Yürekliler kılıç darbeleriyle. Çünkü herkes öldürür sevdiğini, Ama herkes öldürdü diye ölmez. Oscar Wilde Othello korkarak mı öldürdü sevdiğini yoksa yüreğiyle mi bilemiyorum. Öpmüştüm seni öldürmeden önce. Öyle olacak yine Öldürüyorum kendimi,can vermek için öpüşünde. (s.156) Othello 'yu okurken sanki sahnede izliyormuş gibi hissettim yine. Romeo ve Juliet okurken de çok etkilenmiştim. İyi ki tanışmışım William Shakespeare kalemiyle. Daha okuduğum 2. Kitabı ama hızımı alamadan bi kaç tanesini daha sipariş verdim. Gelelim kıskançlığın başyapıtı Othello 'ya Romeo ve Juliet'te olduğu gibi sayfaların nasıl akıp gittiğini anlayamadım. Sırf bu yüzden ders çalışamadım çünkü kitabı hemen bitirmek istiyordum. Bittiğinde derin bir hüzün kapladı içimi. Yani yazar öyle bi yazmış ki o insan ilişkilerini,duygu yoğunluğunu hissetmemeniz olağandışı ( bitişik mi yazılıyordu bu )olur bence. Dedim ya kıskançlığın başyapıtı diye. Temel olarak ele aldığı hisler kıskançlık, aşk, şüphe. Yalanın dürüstlüğü ezip geçtiği ve insani özelliklerin körelip yerini kişisel çıkarlara bıraktığı bir eser bu. Bunun yanında yine dönemin politik altyapısını, bürokrasisini,insan ilişkilerini de işlemiş yazarımız.
Edebiyat-Tiyatro
OthelloWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202426,8bin okunma
10/10
·160 syf.··
Beğendi
·
2024 98. kitabı
·
3 günde okudu
·
Okunma: 13 Kasım 2024 22:39
En kötüsünü bilmek, hiçbir şeyi bilmemekten daha iyidir. Fitne bir kez insanın yüreğine düştüğünde, zehirli bir sarmaşık gibi onu bütünüyle ele geçirmeden durmaz. Othello'nun ruhuna zehirli şüphelerin tohumları ekilir ve bu şüphe masum bir cana kıymaya götürür. Hırslı, açgözlü ve ikiyüzlü kişiler, en erdemli insanları bile şüpheyle ne denli değiştirebileceklerini gösterir. Shakespeare, bu durumu şiirsel bir üslup ve kusursuz bir analizle anlatmıştır. Keyifli okumalar dilerim, kitapla kalın. Cehennem ateşi ruhumu kavuracak olsa da seni sevmekten asla vazgeçmeyeceğim. Metin Nasıl Yeniden Ya
OthelloWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202426,8bin okunma